2018. február 18.
Szerviz
Kezdőlap » Egyéb hírek » Android Oreo (Go edition) és új, takarékos Google alkalmazások
Android Oreo (Go edition) és új, takarékos Google alkalmazások

Android Oreo (Go edition) és új, takarékos Google alkalmazások

Az Android 8.1 mellett a Google bejelentette a gyengébb mobilokra szánt Android Oreo (Go edition)-t is, ami egy rakat takarékos alkalmazással együtt érkezik, így sok tárhelyet és mobiladatot spórolhatnak meg a felhasználók.

Már több mint 2 milliárd aktív androidos eszköz van a világon, és a Google úgy szeretné ezt a számot tovább növelni akár újabb milliárdokkal, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a belépőszintű készülékekre. Így a világ fejletlenebb részein is nagy tömegek juthatnak olcsó, de jól használható okostelefonokhoz.

Az Android Oreo (Go edition) tulajdonképpen a normál 8-as Android takarékos kiadása, amit 512 MB és 1 GB közötti mennyiségű RAM-mal rendelkező telefonokra tervezett a Google. Ennek 3 alappillére van:

  • Operációs rendszer: optimalizált teljesítmény és tárhelykihasználás, valamint rendszerszintű spórolás az adatforgalommal.
  • Google alkalmazások: könnyített gyári appok, amelyek kevesebb helyet igényelnek, és gyengébb készülékeken is megfelelően működnek.
  • Google Play Áruház: egy speciális Play Áruházzal érkeznek ezek a mobilok, amelyben kiemelt helyen szerepelnek a könnyített, optimalizált alkalmazások.

A Google szerint egy átlagos app 15%-kal gyorsabb egy belépőszintű telefonon, ha az Android Oreo (Go edition) rendszer fut rajta. Ráadásul az új OS előretelepített Google alkalmazásai 50%-kal kevesebb helyet foglalnak a normál Androidhoz képest. Ez különösen fontos a kis tárhelyű telefonok esetében, amelyeknél sokszor pár program telepítése után már alig marad szabad hely.

Az új, takarékos OS a következő könnyített “Go” alkalmazásokkal érkezik: Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard, Google Play, Chrome és az új Files Go.

Az Android Oreo (Go edition) már elérhető a gyártók számára, és reméljük, hogy hamarosan befutnak az első ezzel érkező belépőszintű okosmobilok is.

Forrás: Google

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

Szerző: Szakos Péter

Szakos Péter
Informatikus, online marketinges, újságíró, blogger és a Napidroid.hu alapítója.