2017. december 11.
Szerviz
Kezdőlap » Android mobilok » Egyre több a “keret nélküli” kijelzős telefon, de van ezzel egy kis gond
Egyre több a “keret nélküli” kijelzős telefon, de van ezzel egy kis gond

Egyre több a “keret nélküli” kijelzős telefon, de van ezzel egy kis gond

2017 legnagyobb okostelefonos slágere a szinte keret nélküli kijelző, az ilyen megjelenítőkkel ellátott mobilok példátlan népszerűségnek örvendenek. A Sharp által elkezdett, a Xiaomi révén populárissá vált, és a Samsungnak köszönhetően tökélyre vitt trend ma már gyakorlatilag megkerülhetetlen. Valószínűleg ez a jövőben sem fog változni egyhamar, amivel nincs is baj, hacsak az ipar nem bírja az ilyen képernyők iránti megnövekedett igényt kielégíteni. Ha pedig így lesz, akkor a keret nélküli kijelzős okostelefonok gyártási költségei megemelkedhetnek.

A bevezetőben a jövőről beszéltünk, holott már most hiány van a kijelzőkből, ami 2018-ban csak fokozódni fog. Az indok roppant egyszerű: hatalmas igény van az egyedi igényekhez igazított, a teljes előlapot a lehető legjobban kitöltő megjelenítők iránt, viszont csak kevés manufaktúra van, ami képes kielégíteni ezeket a szükségleteket.

Az ilyen panelek méretei minden gyártónál mások, hiszen sokban függenek annak az okostelefonnak a formatervétől, amelybe majd a végén belekerülnek. Így aztán egy bizonyos kijelzőt csak egy adott vállalat vásárolhat meg, a panelek más cégek számára teljesen használhatatlanok, számukra az értékesítés nem lehetséges.

Mindezeken túl, egy 18:9 képaránnyal bíró megjelenítő legyártása sokkal több időbe kerül, valamint 20 százalékkal több üveg szubsztrát felhasználása szükséges, mint a megszokott 16:9-es kijelzők esetében. A fenti problémák miatt a keret nélküli kijelzők előállítási költségeiben két számjegyű drágulás következhet be már ebben az évben. Ráadásul ez a tendencia jövőre sem igen fog megváltozni, a kérdés csak az, hogy ebből a vásárló pénztárcája vajon mennyit fog megérezni…

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

Szerző: Németh József Richárd

Németh József Richárd
 • Zsolt Czimer

  Én nem értem ezeket az új irányokat. Sem a képarány sem a teljes káva nélküliség hajszolását. Rontják a kezelhetőséget.

  • Én

   A képarány adná magát mindenképpen. A mostani telefonok aranyait megőrizve is, kisebb alsó és felső kávával nyúlni kell a kijelzőnek. Böngészésnél kifejezetten jó. Filmnél szélesvászonnál is, 16:9-nél meg mindegy. Phabletet úgyse lehet egy kézzel használni, 150 mm-nél meg eléred az egészet. Az oldalsó káva meg ízlés és használat kérdése. Nekem jobbnak tűnik, ha van egy kicsi. Egyébként nav bar megy a levesbe a Home gomb után, úgy néz ki (mondjuk én most se használom), status bart is el lehet érni pl. ujjlenyomatolvasóval.

   • Uran

    A vékony kávát támogatom, de a képernyő aránnyal nagyon nem értek egyet.
    Persze egy kézben könnyebb megtartani egy nagyobv kijelzőt, na de a hátránya ki is jön tartalomfogyasztáskor, gondolom ezt nem kell magyaráznom.
    Idővel ha a 21:9-ig eljutnánk, ami szinte biztosan megtörténik pár éven belül, már valós léthogosultságot éreznék, főleg filmek miatt, de akkor valószínűleg számtalan videós is átállna a szélesebb képarányú tartalom gyártására.

    Az én szemszögemből ezek a 17:9, 18,5:9, 18:9 arányok mind félmegoldások, főleg hogy még csak nem is egységesek.

    21:9-re már váltanék, addigra valószínűleg sokan megbarátkoznának a kinézettel is, talán annyira, hogy a TV gyártók lehet újra nekirugazkodnának ennek az igénynek a kielégítéséhez.

    • Én

     Félmegoldás, de mégis vékonyabb a fekete csík alul-felül. Nekem nincs szükségem 18:9-re, mert kevés filmet nézek, és zsebben hordom a telót. Szóval phablet sem kell, de nyilván értem, mire kell Leginkább kompaktot szeretnék. Egy minimális kávás 4,8-5 colost, akár 9 mm-1 cm vastagot is de ilyen nincs. Kb. 13 cm-es masszív telóval még elülni is lehet. Ekkora volt anno a Moto G is. Ha mondjuk Snapi 835-tel lenne, akármennyit megadnék érte, főleg ha Pixel lenne. Nekem a Pixel 2 XL kicsiben álomteló volna. Perverz vagyok, még tetszik is. Olyan régi nokiás fílingje van. ilyennek képzelek egy telót, amit ma gyártana a Nokia.

     • Uran

      Félmegoldás, mert csak annyi előnye van, hogy kisebb a mozi filmeknél alul-felül a fekete csík, de legalább cserébe minden videón és jó pár játéknál ott virít majd a két oldalán a fekete csík, ami a 16:9-eknél nem probléma.
      Értem én, hogy egy kézzel könnyebben meg lehet fogni egy nagyobb kijelzős telefont, mint a 16:9-el, csak nincs értelme, mert a plusz pixelek a hosszánál kihasználatlanok maradnak. Maximum azt tudom elképzelni, hogy emiatt több alkalmazás fér ki, de ez nem izgat, egyel többet lapozok és kész.

      Nadrág függő is a phablet hordozása, de valóban az átlag nadrágban elég húzósan fér el.
      A mostani öt éves 5″-os Sony-m gond nélkül elfér mindegyikben, pedig azért azoknak nem gyenge kávájuk van. Jelenleg a Mate 9 a kiszemelt most, különösebben azzal sem lesz problémám hordozni.

      Tartalom fogyasztásra a nagyobb kijelző jobban passzol, nem véletlen, hogy azokat erőltetik a legjobban a gyártók.
      Bár ha valaki csak böngészni szeretne, és néhány appot használna, ott nem igazán értem, hogy miért szükséges az aktuális legerősebb hardver feleslegesen nagy felbontással, amit még a jó 30%-al nagyobb társainál sem látni időnként, de ennek ellenére elfogadom, hogy van egy szűk réteg, akinek erre van igénye.

      Talán csak a Sony kínált erre megoldást, nem is igazán tudom, hogy most van-e ilyesmire alternatíva, de amit láttam sem volt igazi, mert a mostani vékony kávás telefonok mellett, hiába volt kisebb kijelzője, a készülékház túl nagy volt, ennyi erővel vesz az illető egy nagyobb kijelzőset, ami ugyanakkora készülékházzal rendelkezik.

      Nem tudom miért nem fekszenek rá erre is a gyártók, azt a kis réteget is érdemes lehetne megcélozni, főleg ha nincs is benne konkurencia.

     • Én

      Ha nem keskenyebb a 18:9, mint a 16:9, akkor nincs veszteség filmeknél, böngészésnél navinál meg csak plusz. Az baj, hogy a gyártók inkább kicsit csalnak, hogy keskenyebbre veszik, így könnyebb legyen megfogni, pedig ez phabletnél nem szempont. Több dolog miatt jó a kompakt teló. Kényelmesebb zsebben, és ha elfelejtem, és leülök vele, nem történik semmi, sőt mOtóvaldirekt is leültem gond nélkül. Egyetemistaként biztos én is phablettel rohangálnék, de mikor dolgozik az ember, rohan, tárgyal, netán táskát is visz stb., esetleg gyereke is van, gyakran csak egy kéz van szabadon, vagy hirtelen zsebre kell vágni, sokkal praktikusabb egy 13 cm-es teló. És ma már ráfér egy 5 colos képernyő, ami mindenre elég. Csúcshardver meg két dolog miatt kell bele. Az egyik az időállóság. Ha már méregdrágán veszek készüléket, akkor ne legyen ingerencián 1-2 múlva cserélni, mert kompromisszumos. És eddig mindig volt, és nem a dizájn miatt. A másik, hogy hiába vettem 5 colos felső közép kategóriás SOC-cal telót, mindegyik döcögött. Nem nagyon, nem fagyott, nem zárt be semmit, de meg-meg döccent. És zavaró. Nekem úgy rémlik, 4.4.4-en Moto G-n anno nem volt, Lollin vettem rajta észre először. De lehet, hogy csak fejlődött a figyelmem. Szóval nekem száguldjon a teló, és meg se döccenjen. Ezért hajlandó vagyok fizetni akármennyit. Sony van most egyébként elég jó. XZ1 Compact. A mérete tökéletes, még a 4,6-os kijelzővel is meg tudnék barátkozni, tetszik is, de ez a káva ma is nagy, 2 év múlva vintage lesz. Pl. ezért nem vennék iPhone 8-at se többek között. Egy kicsi X kellene, talán jövőre. Egyébként én se értem, miért nincsenek, nem olyan kicsi ez a réteg. Talán inkább az ár. Mate 9-n már tesztelik az EMUI 6-ot, nagyon pöpec, főleg a navigation dock. Én most is gesztusvezérlést használok nav bar helyett (edge gestures), de ez még jobb megoldás, vagy a kettő együtt a pörfikt. Must have.

     • Uran

      A keskenyebb dolgot nem értem a filmeknél, a film vagy 16:9 vagy 21:9 ha ezek közül egyik sem, ott veszteség lesz, vagy nagyít az illető.

      A leülést úgy érted, hogy farzsebben van a telefon?

      A Soc-cal egyetértek, a csúcskategóriáknak jobb és tovább tart a támogatása, az optimalizálása is jobb. Sokkal időtállóbbak, végülis abban van a nagy pénz a gyártóknak is.

      Mit takar a navigation dock? Nem hallottam róla.

     • Én

      A keskenyebbet úgy értettem, hogy azonos modellből az új 18:9-es általában vékonyabb lett a tavalyinál, ergo kisebb méretben lehet játszani és 16:9-es tévés tartalmakat nézni. A nav dock gesztusvezérlés, a képen megnézheted, és Oreón újra el lehet rejteni kis nyíllal a nav bart, majd visszahúzni, mint EMUI 4-en. Nougaton nem ment. Így nem kell immersive mód.

      https://uploads.disquscdn.com/images/fb628242c9684f23d1349d0ad11ed403329b34eb81234bc1661bff277ffc3314.png https://uploads.disquscdn.com/images/8b8b3c8dcb42ac5b0936b2828ac2cba86f65a11590d9c10ff672b01e835b8f3c.pnghttps://uploads.disquscdn.com/images/b6aed7d50d0e4ab0b50a716a2d5e426aaa07c531c1a259954139ec8477728c57.png

     • Uran

      Így értem, tehát az adott kijelzőket nem csak képarány, de a 16:9 re levetített teljes kihasznált tér alapján is nézed, mivel nagyobb a kijelző.
      Így világos, csak én az azonos képátlójú és különböző képarányú telefonokat hasonlítom össze.
      A terület azonos lesz, mindegy melyik irányban hosszabb az egyik vagy a másik, azonos a hasznos tér, kivéve számos játéknál és filmnél vagy videónál, ahol a 16:9 egyelőre előnyben van.
      Talán még az osztott képernyőnél van előnye, de azt még pc n is ritkán használom, nemhogy telefonon.

      Zsebbe szerintem a szélesebb telefon könnyebben elfér, mintn az extrém magas, de kinek mi.

      A navigation dock szimpatikus, amit linkeltél, kíváncsi leszek milyen lesz, mire meg tudom venni.

     • Én

      Én a képernyőt úgy nézem, hogy nagyobb képátlójú képernyő fér ugyanakkora házba, ha nyújtott az arány, ugyanis eddig ott volt a káva (persze vághatnának le a kávából és maradna 16:9, de akkor kisebb lenne a telefon, vagy szélesíteni kellene, hogy minden aláférjen). De a gyártók nem ez csinálják, hanem megnyújtják, de közben keskenyítenek is a modellen, hogy könnyebb legyen fogni, de így kisebb 16:9 tartalom fér rá el. Ez egyértelmű. Zsebbe is jobban fér a szélesebb, ez is igaz, szerintem nem írtam mást.

     • Én
  • Nyisztor Attila

   Pedig teljesen reális. A lényeg, hogy az előlap egyetlen nagy kijelző legyen. Én teljes mértékben támogatom.