A mikrofonon keresztül hallgatózik a Facebook alkalmazás?

4

A napokban újra felbukkant a hír a magyar sajtóban, miszerint nagyon kell vigyázni, mert a Facebook a telefonunk mikrofonján keresztül lehallgatja a beszélgetéseket. Kicsit utána jártunk, hogy honnan is származik az információ, és hogy mennyi lehet a valóságalapja.

Az egyik nagy, országos hírportál hívta fel pár napja az olvasói figyelmét, hogy a Facebook lehallgathatja a felhasználóit, és a megszerzett információkat felhasználja, hogy minél személyre szabott hirdetéseket jelenítsen meg. Ezt állítólag a Dél-Floridai Egyetem professzora, Kelli Burns fedezte fel, aki észrevette, hogy olyan témákban dob fel neki hirdetéseket a Facebook, amikről korábban a telefonja közelében beszélt.

Most pedig nézzük mi ebből az igazság! Egy éve valóban volt ilyen eset, amiről akkor sokan beszámoltak, de a professzor szavait egy kicsit átköltötték, hogy hangzatosabb legyen a sztori. Kelli Burns a személyes blogján azt írja, hogy ő sosem állította, hogy hallgatózik a Facebook, ő a “figyel” szót használta.

A korábbi interjú során azt mondtam, hogy “nem gondolom, hogy az emberek tisztában lennének azzal, hogy a Facebook milyen mértékben követi minden online tevékenységüket. Bármit is csinálsz a telefonodon, a Facebook figyel”. Figyel, és nem hallgatózik. Sosem mondtam hogy hallgatózik. És a figyelem alatt a követést értem.

A Facebook tehát valóban követi minden lépésünket, tudja hogy milyen weboldalakat nézünk és hogy merre járunk, erről már mi is beszámoltunk néhányszor. Az viszont nem túl valószínű, hogy az app a telefon mikrofonján keresztül lehallgat minket. Egyébként ezt a Facebook is tisztázta egy hivatalos közleményben a hírekre reagálva.

Való igaz, hogy a Facebook alkalmazás a telepítéskor engedélyt kér a mikrofon használatához, de ez önmagában még nem bizonyíték. Erre szükség lehet például akkor, amikor videót rögzítünk egy poszthoz.

A hírt egy éve és most is sok weboldal átvette, de mindenképpen érdemes az ilyesmit fenntartásokkal olvasni, még akkor is, ha egy elsőre megbízhatónak tűnő hírportál hozza le…

napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

Informatikus, online marketinges, újságíró, blogger és a Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid