Megszűntek a roamingdíjak az EU-ban, itt vannak a legfontosabb tudnivalók

4

Megtörtént az, amire már hosszú évek óta várunk, hiszen végre megszűntek a roamingdíjak az EU-ban. Van azonban néhány fontos tudnivaló, amikkel nem árt tisztában lenni, ha el akarod kerülni a meglepetéseket.

Ahogyan azt pár hónapja már megírtunk, egy korábbi döntés értelmében június 15-től teljesen megszűnnek a roamingdíjak az EU-n belül. Ez a gyakorlatban azt jeleni, hogy az Európai Unió tagországainak területén semmilyen plusz díjat nem kell fizetnünk a telefonhívásokért, az SMS-ekért, valamint a mobilinternet használatáért, tehát a hazai tarifák lesznek mindenhol érvényesek. Ez egyaránt vonatkozik a feltöltőkártyás és az előfizetéses ügyfelekre is.

Van azonban néhány megkötés, amiket érdemes észben tartani. Az egyik, hogy az új szabályok nem érvényesek az EU-n kívüli európai országokra (pl. Svájc, Szerbia és Ukrajna). Kivételt képeznek ez alól az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országok, azaz Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában szintén felár nélkül lehet mobilozni.

A másik fontos tudnivaló, hogy az “ingyenesség” csak azokra vonatkozik, akik időszakosan tartózkodnak külföldön. Ha valaki állandó jelleggel használja egy másik EU-s országban a SIM kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók eseti díjat számíthatnak fel.

Azt is fontos kiemelni, hogy ha valamilyen extra kedvezmény van a csomagodban, akkor az nem biztos, hogy külföldön is érvényes lesz. Például ha hálózaton belül ingyen beszélsz, vagy bizonyos számokat ingyen hívsz, akkor ezekre külföldön ki kell fizetned a normál tarifát. Ugyanígy ha korlátlan mobilneted van, akkor az csak itthonra érvényes, ugyanis korlátozhatják a szolgáltatók a romaingcélú adathasználatot.

Bővebb tájékoztatást a szolgáltatódnál kaphatsz, egy külföldi út előtt mindenképpen érdemes tisztázni a pontos feltételeket!

via Index

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

Informatikus, online marketinges, újságíró, blogger és a Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid