2018. január 21.
Szerviz
Kezdőlap » Android mobilok » Sony Xperia Z1 – vízálló vagy sem?
Sony Xperia Z1 – vízálló vagy sem?

Sony Xperia Z1 – vízálló vagy sem?

Az Advertising Standards Authority of South Africa (ASASA) állásfoglalása értelmében a Sony Xperia Z1 mobilok a továbbiakban nem forgalmazhatóak vízálló készülékként. Mindez azután történt, hogy Dél-Afrikában egy hölgy telefonja felmondta a szolgálatot egy nappal azután, hogy azt víz alatt használta. Állítása szerint az előírásoknak megfelelően a reteszeket lezárta, ennek ellenére a készüléke nem adott életjelet.

A Sony szerviz központja szerint a reteszek valószínűleg nem megfelelően voltak lezárva, így következhetett be a meghibásodás, úgyhogy azt nem javították meg garanciában, ráadásul a szolgáltató sem volt túl segítőkész, ragaszkodva ahhoz, hogy az Xperia Z1 inkább csak vízhatlan, mintsem vízálló, ahogyan azt a Sony állítja.

xperia-Z1

A Sony szerint a szolgáltató helytelenül jár el, hogy az Xperia Z1 készülékét csak vízhatlanként aposztrofálja. Ennek ellenére az ASASA állásfoglalása szerint a vízhatlan és a vízálló jelzők két teljesen más, egymástól eltérő fogalmat alkotnak. Ennek következtében a Sony innentől kezdve nem értékesítheti Xperia Z1 készülékeit vízálló telefonként Dél-Afrikában. Kíváncsiak vagyunk, hogy ez hatással lesz-e más országokon belüli eladási mutatókra.

Személy szerint hozzáfűzném, hogy a Z1 Compact készülékem vásárlása közben az ügyintéző óva intett attól, hogy kipróbáljam a mobil vízhatlanságát. Félve ugyan, de megtettem, szerencsére károsodás nem következett be.

Nektek mi a véleményetek ezzel az üggyel kapcsolatban? Próbáltátok már Xperia telefonotok vízállóságát? Vagy a felesleges komplikációkat elkerülvén, inkább nem engeditek víz közelébe?

Xperiablog

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

Szerző: Tóth Ádám

Tóth Ádám
Jelenleg a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának Igazgatásszervező szakos hallgatója. A jogi pálya mellett szenvedélye a mobilok és az informatika világa. Hobbiként zenéléssel és rajzzal foglalkozik, továbbá költőként is bontogatja szárnyait.
 • zsescarcity

  Xperia z1 szombatom van nekem is es a spanomak is, nagyon sokszor kiprobaltuk mar viz alatt es semmi baja nem esett, de azert errol le fogok szokni:D

 • marc864

  Családban van Z1C egy tál vízben volt percekig és folyamatosan ment a videó azota sincs semmi baja (melegvizes kád se árt neki)

 • Bazsxd

  Sony xperia Z-t és z1-et használtam víz alatt és semmi baja nem lett…
  Z2-vel még úsztam is a medencében, úgyhogy szerintem jól bírják, legalább is ami nálam volt.

 • Tibcsi

  Nekem z tabletem van az is birja a vizet. Medencébe videóztam vele semmi baja nem lett :)

 • Lacu

  Z1 medencében simán bírta, fényképezés videózás is volt bőven, víz alatti is..