2018. január 18.
Szerviz
Kezdőlap » Kiemelt » Xiaomi Mi Box teszt
Xiaomi Mi Box teszt

Xiaomi Mi Box teszt

Megkaptuk tesztelésre a Xiaomi Mi Box TV-okosítót, abból is a legfrissebb nemzetközi verziót. Nézzük mit kell tudni róla!

Csomagolás, tartozékok

A kütyü egy nagyon tetszetős színes dobozban érkezett, és mivel nemzetközi kiadásról van szó, így teljesen mentes a kínai feliratoktól, ami mindenképpen ad egy kis plusz bizalmat.

A dobozban az apró eszközön kívül találunk egy egyszerű távirányítót, egy EU szabványos adaptert, egy HDMI kábelt, valamint némi angol leírást.

Külső

Maga az eszköz kifejezetten kompakt, és vékony is, az alakja pedig ízlésesen ívelt, nagyon jó kézbe fogni. A ház műanyagból készült, de nagyon minőségi érzetet kelt, így egyáltalán nem lehet panaszunk a kivitelre.

Három oldalon teljesen elvékonyodik a kütyü, míg hátul van egy kicsit vastagabb rész a portoknak. Csak a legszükségesebb csatlakozókat kapjuk, van egy adapter bemenet, egy USB 2.0 port, egy HDMI 2.0 kiment valamint egy 3.5 mm-es audio kimenet.

Ha szükséges, akkor az USB portot használhatjuk elosztóval is, de egyébként ott a Bluetooth a vezetéknélküli eszközökhöz, és persze az gyári távirányító, ami a hang alapú keresést is támogatja, van benne ugyanis egy mikrofon.

A távirányító is rendkívül könnyű, és ennek is kifejezetten minőségi a kivitele. Nem recseg-ropog és a gombok nyomása is jó. Két darab AAA-s elemmel működik egyébként.

Hardver

A Xiaomi Mi Box a szokványos Amlogic S905X chipsetet használja, ami egy négymagos Cortex-A53-as processzort, illetve egy Mali-450 GPU-t rejt. Ehhez 2 GB RAM-ot és 8 GB belső térhelyet kapunk.

Ez nem egy bivalyerős hardver, de ennyi pénzért igazából teljesen korrekt, ráadásul a chipsetet kifejezetten ilyen TV-okosítókba szánták, azaz hardveresen támogatja a nagy felbontású videók lejátszását.

A rendszer sebességére semmi panasz nem lehet, az egyszerű menü teljesen gördülékeny, és az appok is gyorsan elindulnak. Játékoknál már vegyesebb a kép, a legtöbb szépen fut, de néhány komolyabb már akadni fog, ráadásul nem is mind használható érintőképernyő nélkül.

Szoftver

A Mi Box a kifejezetten ilyen kütyükre szánt Android TV nevű rendszerrel érkezik, amely Android 6.0-ra épül, de a felülete értelemszerűen tévékre lett szabva.

A kezelőfelület jóval egyszerűbb, mint például egy mobil esetében, sokkal kevesebb a menüpont és a beállítási lehetőség, de ez előny is, hiszen így könnyedén és gyorsan el lehet mindent érni a távirányítóval lépkedve.

Kapunk gyárilag Play Áruházat, ami nagy előny, hiszen így rengetegféle appot és játékot telepíthetünk könnyedén a kütyüre. Azt viszont meg kell említeni, hogy a kínálat kicsit szűkösebb, mint mobilon, nem minden alkalmazás jelenik itt meg.

Videólejátszásra ott az előre telepített Kodi, ami gyönyörűen visz szinte mindent, és nagyon könnyen kezelhető. Netflix is van a készüléken, ha valaki előfizet, akkor rengeteg minőségi tartalmat ér el ezen keresztül. Ezeken kívül még a YouTube is előre telepítve érkezik, ami remekül használható a távirányítóval, keresésre pedig ott a hangalapú kereső. Csak megnyomod a távirányítón a mikrofon gombot, bemondod a kifejezést magyarul, és a Google azonnal feldobja a kapcsolódó videókat. Ennél kényelmesebb megoldást nehéz elképzelni.

Beüzemelés

A beüzemelés rendkívül egyszerű. Már az elején kiválaszthatjuk a magyar nyelvet, és így mindössze pár lépés alatt meg is vagyunk. Egyébként a fordítás tökéletes, a Google szoftverét kapjuk, nem valami kínai összetákolt rendszert, tehát flottul működik az egész.

A pontos lépéseket most nem részletezném, de kb. olyan bonyolultságú a folyamat, mint egy okostelefont bekapcsolni az első alkalommal.

Használat

Mindez eddig nagyon jól hangzik, de nézzük hogyan teljesít valójában a Mi Box a mindennapi használat során!

Alapvetően a rendszer teljesen rendben van, és a hardver is elég arra, amire szánták. A komolyabb 4K filmeket is szépen viszi a kütyü, legyen az bármilyen formátumú. Nem egy olyan filmmel találkoztam, ami egy átlagos Core i5-ös PC-n akad, a Mi Box viszont hibátlanul lejátssza a speciális hardvernek köszönhetően.

A lejátszással kapcsolatban egy fő hiányosság említhető, de ez sajnos az összes androidos médialejátszóra igaz: nem tudják automatikusan állítani a képfrissítést. A filmek többsége ugyebár 24p-s, azaz egy másodpercre 24 képkocka jut (egész pontosan 23,976, de ebbe most ne menjünk bele). Ahhoz, hogy ezt kadenciahelyesen le tudjuk játszani, a TV-t is 24Hz-re kell állítani, ellenkező esetben nem lesz teljesen folyamatos a lejátszás, ugyanis trükköznie kell a rendszernek ahhoz, hogy 50 vagy 60Hz-en jelenjen meg a 24p-s tartalom. Ez persze alapvetően nem jelent gondot, hiszen beállítjuk mondjuk 4K/24Hz-re a képernyőt, akkor általában jól fog működni, de azért akadnak ettől eltérő tartalmak is. Ha például elindítunk egy 60 fps-es videót a YouTube-on, akkor a tökéletes élményhez manuálisan kell átállítani a képfrissítést a kütyü beállításainál. De fontos még egyszer kiemelni, hogy ez egy általános probléma, ami minden ilyen androidos lejátszóra jellemző. Ráadásul sokan valószínűleg észre sem veszik ezt maguktól.

A Mi Box már HDR-képes, de ezzel is vegyes volt a tapasztalatom. A kütyü felismeri a HDR tartalmat, fel is veszi a fényerőt maximumra (ami fontos a HDR-nél), utána viszont nem áll vissza a fényerő, ha kilépünk a filmből. Ezt szoftveresen valószínűleg javítják majd, és a HDR még nem is igazán elterjedt, tehát ez annyira talán nem probléma. Viszont ha valaki kifejezetten HDR-képes lejátszót keres, akkor az válasszon inkább mást. (Ehhez persze speciális, HDR tévé is kell HDR tartalommal.)

Összegzés

Alapvetően szerintem egy nagyon jó kütyü lett a Mi Box, abszolút minőségi, és nagy előny, hogy ez már nemzetközi kiadás, azaz nincsenek nyelvi problémák, és EU-s adapter jár hozzá. Ennek ellenére nem ajánlanám mindenkinek.

Aki egy alsó- vagy középkategóriás TV-hez keres médialejátszót, mert mondjuk az nem okostévé, vagy már okos, de a saját rendszere nem elég jó, annak tökéletes és olcsó megoldás lehet a Mi Box. Egy komolyabb felsőkategórás TV esetében viszont át kell gondolni, hogy ad-e olyan pluszt, amire szükségünk van, illetve megfelel-e az extra igényeknek.

Hozzánk a Banggood jóvoltából jutott el a Mi Box, ahol jelenleg nettó 20 ezer Ft körüli áron kapható. A 47ed3a kuponkóddal pedig most 10% kedvezményt kapsz a termékre.

Te használsz valamilyen médialejátszót?

Köszönjük a tesztelési lehetőséget a Bangoodnak!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

Szerző: Szakos Péter

Szakos Péter
Informatikus, online marketinges, újságíró, blogger és a Napidroid.hu alapítója.
 • Németh Miklós

  Ha megengeditek, kritizálnám a cikket, mert egyszerűen nem tudok szó nélkül túllendülni az olvasottakon.
  Most tévedtem ide először erre az oldalra, így nem tudom mennyire sűrűn teszteltek boxokat, de olyan érzésem van, hogy nem túl sűrűn. Ezt a tipikus ténymegállapításokból vontam le, amit jellemzően telefonnál, tabletnél állapítanak meg, s aminek (mégis csak egyik úttörők), prohardveres szájíze van: “nem recseg, ropog a távirányító”, “jó kézbe fogni a boxot”. Csak ezt nem fogdossa az ember, 1x fogja meg, mikor lerakja a helyére. Eleve az, hogy bizalmatlanságot gerjeszt egy dobozon a tyúkláb írás, egyszerűen nem is értem, ha angolul van ráírva minden, attól még ez is Kínából jött, ahogy az ég egy adta világon minden (majdnem minden) műszaki cikk, mindenesetre azért ezt megfejeli maga a márka, hogy “száomi” amivel a legtöbb ember csak küzd, hogy ksziaomi vagy sziámi, vagy kszáomi vagy mi franc már ez???? Külső: teljesen átlagos, tucat, szappantartó alakzat. Példák ugyanerre: Wintel CX-W8 ill. Wintel PRO, M8S, W88, S95, R99, V99 stb.
  Távirányító: szintén tucat, az egyik legolcsóbb és legbutább távirányító, pár alap gombbal, nincs qwerty, és ráadásul elemes, nem aksis, ilyen, ill. ehhez hasonlót kapsz a Zidoo H6-hoz, a már említett R99-hez, Wetek Hub-hoz stb. 3 dollárba kerül, tényleg a legolcsóbb air mouse!
  “Kapunk gyárilag play áruházat” Ne már! 7 évvel ezelőtt volt ez kérdés utoljára kínai androidos terméknél, így boxnál, sticknél, telefonnál. Jó hogy kapsz! “szegényesebb a választék” no ez azért van, mert a play áruház készülék alapján eldönti, hogy mi az, ami kompatibilis az eszközöddel, igen ám, csak ha egyszer fogalma nincs arról, mi fán terem a Xiaomi MI box, akkor csak azokat az appokat listázza, aminél nincs megadva, hogy mivel kompatibilis. A készülék nevét a build.prop file tartalmazza, ezt módosítva egy ismert készülékre elérhetőek majd azok az appok is, amik előtte nem. Az más kérdés, hogy így majd használat közben dől el, hogy van-e kompatibilitási probléma.
  A fordítás az androidon múlik, nem a kicsi kínaik érdeme ez, szintén 7 évvel ezelőtt volt ez utoljára kérdés, hogy kapunk-e egyáltalán magyar nyelvet illetőleg az hogy beszéli a magyart, jól vagy törve.
  Lejátszás: A kadenciahelyesség hiánya, nem az összes androidos boxra igaz, egyáltalán nem! Súlyos tévedés és több évvel ezelőtt állta meg utoljára a helyét ez a kijelentés. Péter, te vagy az oldal alapítója, ha ezzel akarsz foglalkozni, zárkózz fel! Ha egyszer informatikus vagy, akkor hozzá vagy szokva ehhez, hogy az informatika nem olyan, mint a fizika, hogy évekig (hosszú évekig) megdönthetetlen egy-egy kijelentés, tény megállapítás stb.
  Én látatlanban (a SoC miatt) merem feltételezni, hogy ez a box tud automatikus frekvenciaváltást (hogy a youtube app nem, azt elhiszem, megoldás: Kodi – youtube plugin), de nem én teszteltem a boxot sajna és nincs is ilyen boxom. Kodi-val tesztelted a lejátszást, kizárólag Kodival? Ha igen ha nem, ha ott állapítottad meg e tényt, hogy nincs kadenciahelyes lejátszás, akkor Kodi-ban egyáltalán bekapcsoltad az automatikus frekvenciaváltást? Mert alaphelyzetben ez nincs bekapcsolva! Mindenesetre ha nincs automatikus frekv. váltás, akkor hogy lehet ennek a cikknek pozitív kicsengése, ha egyszer ezt kimondottan, célzottan “médialejátszóként” árulják? Akkor ez nem az! Annak alkalmatlan! Nem egy pici hiányosság ez!
  Csatlakozók: nincs LAN, lemaradt róla, valaki igényli, sőt sokan igénylik, de ami még fontosabb, hogy “médialejátszó”, de nincs optikai vagy koax. hangkimenet, egyetlen USB-t kapunk az is csak 2.0, nincs microSD kártyaolvasó, ami tök alap dolog lenne ezeknél a boxoknál.
  Az ár: Véleményem szerint ennyiért ez nem! 26.000 Ft-ba kerül ez a box Magyarországon! Jöhetnék itt ezer más kínai box-al, ami 30-50 dollár környékén van ugyanezzel a hardverrel sőt erősebbel, de minek? Ha tyúkláb fóbiád van, akkor 1 box-szal azért szembeállítanám előtted ezt a csodát. Nézzük ezt az egészet úgy, hogy médialejátszó, nem pedig egy androidos játékkonzol, mert azért ez a hardver ahhoz sovány, te is említetted és igaz is. Wetek Hub az, amivel érdemes összehasonlítani ez esetben, (amit már fentebb említettem), mert szintén ahogy “fel van szolgálva” az azt mutatja, hogy nem egy bazári árucikk. Távirányító teljesen ugyanez, USB-ből sajna ugyanúgy 1 van és szintén 2.0. Amitől kevesebb, hogy csak 1GB ram van, ami igazából a jól optimalizált rendszer miatt nem nagyon bukik ki. Proci ugyanúgy S905, ROM ugyanúgy 8GB Amitől több: Van LAN csatlakozó, sőőőt egyből gigabites! Van külső Wifi antenna, ami a kínai boxoknál is nagy előny, mert borzalmasak a beépített antennák. Felszeltségben több, amitől több: kapunk HDMI kábelt, RS232 kábelt, mert hogy van rajta ilyen csatlakozó, ezzel gyak. a halálból is visszahozhatjuk a boxot, egy külső IR szenzort, amivel egyébként 1. el is dughatjuk a boxot, de tanítható távirányítóval is vezérelhetjük, illetőleg némi tudást felszívva bármilyen távirányítóra ráprogramozhatjuk a boxot. HDMI-n támogatja a DD DTS hangot, azt továbbküldi, MI boxnál ugyan nem esett szó erről, holott médialejátszóként került vizsgálat alá, de én merem feltételezni, hogy szintén támogatja. Van ugyanúgy (ha az app-okat nézzük) netflix, hulu, plex, kodi és HBO Go támogatás (utóbbi nagyon kérdéses pont, baromira kényes app). Kezelésben hasonló felületet kapunk, szintén TV-re szabva. Play áruházból elérhető hozzá egy remote app, amivel irányíthatjuk a boxot, ha mondjuk lemerült az elem, meg ha ezt találjuk épp kényelmesnek. Van microSD kártyaolvasó, aminek a szerepét el is mondanám, mert úgy egyébként egy USB-s olvasóval igazából áthidalható lenne ez a dolog az MI box-nál, de…. Szoftverben baromira jól muzsikál a Wetek, emellett viszont tény, hogy a hub-ról mondható el ez legkevésbé, de még így is jónak mondható. Az eddig megjelent boxaikra (play, play2, core, hub) mind elérhető, és hivatalosan támogatott az OpenElec/LibreElec, ami egyfajta dual boot rendszerben is használható. Ekkor a LE microSD kártyán van telepítve és válthatunk a két rendszer között (Android, LE) egy boot menüből. Van kadenciahelyes lejátszás. Kapható hozzá SD kártyára előre telepített LE, így nem kell vele bíbelődnie a hozzá nem értőnek, ugyanakkor két kattintásból áll a történet. További kiegészítők között van saját márkás HUB, saját márkás gamepad. Mindez 100 dollárért, kulturált körülmények között, Európából rendelve (Szlovénia) egy európai cégtől, így már adózottan, 2-3 napon belül a birtokunkban lehet. Ha valóban médialejátszót szeretnénk, igényeljük azt, ami e két box hiányossága (több USB csatlakozó, tényleg távirányítónak nevezhető távirányító, optikai hangkimenet stb.) akkor még plusz 20 dollárt megér egy Wetek play2 tuner nélkül, vagy még kicsit többért tunerrel ha egyébként is set-top-box vásárlása előtt állunk.