Hibrew H10A félautomata karos kávégép teszt – Hozd ki a maximumot a kávézásból

0

A kávézás szerelmeseinek mindig is fontos volt, hogy otthon is élvezhessék a tökéletes eszpresszó élményét. A Hibrew H10A kávéfőző pontosan ezt kínálja, autentikus eszpresszót készít speciális, egyedi beállításokkal, az ital elkészültét pedig a nyomásmérő órán és a digitális kijelzőn is nyomon követhetjük. 

  • A Hibrew H10A félautomata karos kávégép megvásárlásához most az NNNHIBH10CM kupon használatával 182,28 dollárra lesz szükségünk, ami 65 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (5,05 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

A Hibrew H10A kávégép egy igazán meglepő ajánlat a kávé szerelmeseinek. Az első benyomás az, hogy egy olyan géppel állunk szemben, amely nemcsak a megjelenésével, de a személyre szabható funkcióival is felveszi a versenyt a sokkal drágább, ismert márkák félautomata eszpresszógépeivel.

A gép számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek a professzionális kávéfőzők világából ismerősek. Az 58 mm-es portafilternek köszönhetően kompatibilis a legtöbb kávés kiegészítővel. Az állítható előfőzési idő, a vízhőmérséklet és a vízmennyiség lehetővé teszi, hogy teljes mértékben személyre szabható kávéélményt valósítsunk meg. Nyomásmérő óra segítségével pontosan követhetjük az extrakciós nyomást, míg a digitális kijelzőn áttekinthetően láthatjuk a beállított paramétereket. Bónuszként a tejhabosító állítható gőzhőmérséklettel rendelkezik, így tökéletes tejhabot készíthetünk bármilyen kávéitalhoz. Ezek igen komoly extrák, nézzük meg közelebbről a Hibrew H10A kávégépet.

A Hibrew H10A egy kartondobozban érkezett, benne a gyártótól megszokott, igényes piros dobozzal, amelyen a masina minden paramétere fel van tüntetve. A pakkban gondosan becsomagolva találjuk a H10A-t. Van itt még egy kávéadagoló/tisztító kanál, egy 58 mm-es portafilter, egy 350 ml-es tejkiöntő a latte art készítéséhez, egy minőségi, fa nyelű acél tamper, a szükséges papíráru, valamint egy- és két csészés szűrő, plusz egy nyomásfokozós szűrő. Az utóbbi annak, aki kávét főz, jó lesz, mindenki más dobja el jó messzire. Mert a kávét a ,,szarvasival” vagy a kotyógóssal főzzük, az eszpresszót azonban készítjük a megfelelő technikával és eszközökkel!

A Hibrew H10A nemcsak tudásával, de kompakt méretével is lenyűgöz. Mindössze 320 x 230 x 260 milliméteres, így könnyedén elfér még a legkisebb konyhákban is. Az 1,8 literes, kivehető víztartály pedig biztosítja, hogy ne kelljen túl gyakran újratölteni. Az eszpresszógépben észrevehetően kevesebb műanyag található, mint sok hasonló árkategóriájú alternatívában. A teljes külső ház rozsdamentes acélból készült, csak a csepptálca és a víztartály műanyag.

A kezelőpanel intuitív és egyszerűen kezelhető. A különálló gomboknak köszönhetően egyszerűen kiválaszthatjuk a kívánt funkciót, legyen szó egy vagy két eszpresszóról, vagy tejhab készítéséről. A középen elhelyezkedő nyomásmérő segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a főzési nyomást, és szükség esetén módosíthatjuk az őrlés finomságát.

A jobb felső sarokban található LCD-kijelzőn a beállított értékek, például a hőmérséklet vagy a lefolyási idő, jól olvashatók. A beállítások módosításához néhány gomb egyidejű megnyomásával érhetjük el a menüt, majd a kívánt paramétert állíthatjuk be. A lentebb lévő videóban a gyártó bemutatja a H10A beállítási lehetőségeit.

Első használatba vétel előtt engedjünk le egy szimpla és egy dupla adagot kávé nélkül, valamint a gőzölőn is nyomassunk át egy kis vizet.

A kávéfőző rész thermoblock rendszerű, kiegészítve egy PID – nagy pontosságú elektronikus vízhőmérséklet-szabályozó rendszerrel. A kávéfőző teljesítménye fűtési üzemmódban 1350 watt. A H10A kapott nyomáscsökkentő rendszert (OPV) is. Az ital elkészítése után egy speciális szelep csökkenti a nyomást a rendszerből, leengedi a maradék vizet és a gőzt a csepptálcába engedi. Ez a funkció gyakorlatilag nem található meg az olcsó kávéfőzőkben, általában a professzionális vagy félprofesszionális eszközök ismertetője.

Jöhet a feketeleves, avagy miként kerül a koffeinbomba a csészébe.

A minősített, igazi olasz presszókávénak az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
  • kávégépből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
  • kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
  • főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
  • csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
  • kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml

A kávékészítés egy izgalmas folyamat, amely során folyamatosan tanulhatunk és kísérletezhetünk. A fenti adatok, bár hasznos iránymutatást nyújtanak, nem kőbe vésett szabályok. Eltérő értékekkel is kaphatunk szuperfinom kávét, mindössze azt már nem nevezhetjük „minősítettnek”. A megadott értékek jó kiindulópontnak számítanak, de ne féljünk kísérletezni és a saját ízlésünknek megfelelően finomítani a beállításokat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kávékészítés egy olyan művészet, amelyben a precizitás és a kreativitás egyaránt fontos szerepet játszik. Esetünkben is így van, a mellékelt szűrőkosarakkal 10 (egy púpos mérőkanál), illetve dupla kávé esetében 18 gramm őrleményt használtunk. Nézzük is meg a képeket:

Mielőtt behelyeznénk a szűrőkart a fejbe, indítsunk el egy üres csapolást, hogy eltávolítsuk a régi kávémaradványokat, valamint így a fejrész is elő lesz melegítve. A kosárban lévő őrleményt  egyenletesen tampereljük (tömörítsük) úgy, hogy teljesen vízszintes és egyenletes legyen.

Helyezzük fel a kart, nyomjuk a jobb oldalon lévő dupla kávé gombot. Megkezdődik az 5 másodperces pre-infusion (előfőzés), hogy a kávépogácsa telítődjön, mielőtt 9 bar nyomást alkalmaznánk. Ez az eljárás segít csökkenteni a csatornázódást és javítani a kávé extrakcióját.

Utána elkezd gyufaszál vastagságában, egyenletes tempóban folyni a kávé, majd 28 másodperc elteltével befejezzük az extrakciót, vagyis újra megnyomjuk a duplakávé gombot.

A csészébe 33 ml (gramm) kávé folytFontos tudni, hogy a ,,kifacsart” kávéból a 30. másodperc után nagyobb mennyiségben lúgozódik ki a koffein, csersavak és más, a kávé ízét rontó anyagok.

Csaknem tökéletes specialty eszpresszó készült. Az elkészült italt takaró mogyoróbarna színű, homogén állagú crema réteg szinte harapható.

Pár csapolás után már kiismertük a gépet, egyszerűbb volt a mutatvány, nem kellett a dupla kávé gombbal variálni és az LCD kijelzőn az időt figyelni. Egyszerűen csak megnyomtuk a szimpla kávé gombot, és 27 másodperc elteltével 32 gramm finom fekete lett a jutalmunk.

A doppio, azaz a dupla kávé (dupla eszpresszó) az eszpresszó kétszerese, mind kávé-, mind pedig vízmennyiségben. Itt a klasszikus, 1:2,5 – őrlemény : víz alapszabályt alkalmaztuk.

A nyomásmérő óra itt is a zöld mező végén, a 9 bar-os értéken volt. Jól beállított őrlési finomság, őrlési mennyiség, illetve tömörítés mellett a dupla presszókávé az előáztatással együtt 38 másodperc alatt lefolyt a karból. Ez idő alatt 37 gramm, gyönyörű szép crema réteggel megspékelt kávé érkezett a csészénkbe.

A hőkamerás mérések is igazolták az eszpresszó minőségét. A kávégépből kifolyó víz 90, a kávéital hőmérséklete pedig 70 °C volt minden alkalommal.

Két dolgot hanyagoltunk el, az egyik az ,,Espresso Cold Brew”, azaz a hidegen főzött eszpresszó a jegeskávéhoz. Igazából nem volt rossz a 25 °C-on csapolt kávé, de az ízvilága messze elmaradt a megszokottól. Ennek oka egyszerű, nem a H10A hibája, a hideg víz csökkenti az extrakciós sebességet.

A tej gőzölésével, Latte art készítéssel sem foglalkoztunk különösebben, helyette a háttérben látható, és nemrég tesztelt Hibrew M3A 4 az 1-ben tejhabosítót használtuk. Ezzel olyan sűrű és krémes habot lehet gyártani, hogy a felületén szinte megáll a kávéskanál.

A kávé több legnagyobb része víz, vagyis nagyon nem mindegy, hogy milyen vízzel készítjük el kedvenc italunkat, ezért alapszabály a szűrt víz használata. Jó kávéhoz elengedhetetlen egy minőségi kávéőrlő. Mi a képeken látható, szintén Hibrew gépet használtuk, melyről tesztünk hamarosan érkezik.

Hibaként annyi róható fel, hogy nincs háromutas szelep a gépben, ami nyilvánvalóan csökkenti a költségeket, de azt jelenti, hogy a szivattyú leállítása után a nyomás nem oldódik le automatikusan, a kávéfőzés után kissé csöpög (8-12 csepp). Ezt úgy lehet megoldani, hogy egy kávéscsészét helyezünk alá. A thermoblock rendszer is olcsóbb megoldás, mint a dupla bojler, de arra otthoni, napi 3-6 kávé elkészítéséhez nincs is szükség. Nem biztos, hogy egy Breville Barista Express vagy egy Gaggia Classic Pro-val jobb kávét készíthetünk. Azonban az tuti, hogy az így megspórolt pénzből beszerezhetünk egy minőségi kávéőrlőt, tejhabosítót és barista kiegészítőket.

Összességében elmondható, hogy a Hibrew H10A kávégép egy kiváló választás azoknak, akik szeretnének otthon is élvezni a tökéletes kávéélményét, anélkül, hogy mélyen a zsebükbe kelljen nyúlniuk. Azoknak ajánljuk, akik szeretnének otthon is professzionális minőségű kávét készíteni, de nem szeretnének egy vagyonért kávéfőzőt vásárolni. A gép kiváló választás kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Hibrew H10A félautomata karos kávégép megvásárlásához most az NNNHIBH10CM kupon használatával 182,28 dollárra lesz szükségünk, ami 65 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (5,05 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid