2027-től újra cserélhető lesz a telefonok aksija

0

Miután az Európai Parlament és az Európai Tanács is elfogadta a javaslatot, végre hivatalosan is hatályba lépett az EU akkumulátorokkal kapcsolatos új szabályozása, ami többek között arra kötelezi majd a gyártókat, hogy tegyék házilag könnyen cserélhetővé az elektronikai készülékeik aksiját.

Az új jogszabálycsomag rengeteg minden előír a gyártóknak, például a használt akkumulátorok gyűjtésével és újrahasznosításával kapcsolatban, illetve különféle célszámokat is meghatároztak az elkövetkezendő évekre vonatkozóan, ami viszont minket, fogyasztókat leginkább érint, az a cserélhetőség kérdése.

A szöveg egy hosszabb átmeneti időszakot határoz meg, mielőtt kötelezővé válik a készülékekben lévő aksik kivehetőségére vonatkozó követelmény. A gyártóknak 2027 februárjáig kell biztosítaniuk, hogy az akkumulátorok könnyen eltávolíthatók és kicserélhetők legyenek.

Az előírás szerint a készülékek akkuját házilag is egyszerűen ki kell tudni cserélni mindenféle speciális szerszám vagy segédeszköz nélkül. Jelenleg ez sokak számára elképzelhetetlennek tűnik, de azért néhányan bizonyára emlékeznek még rá, hogy néhány évvel ezelőtt ez teljesen alapvető volt a telefonoknál. Eszükbe sem jutott a gyártóknak leragasztani a hátlapot, egyszerűen csak le lehetett pattintani őket, és már ki is tudtuk venni az akkumulátort. Nagyon úgy néz ki, hogy visszatér ez a világ.

Egy kiskapu azért van a jogszabályban, azt írja ugyanis, hogy amennyiben nem valósítható meg a szerszám nélküli egyszerű akkucsere, a gyártóknak ingyenesen biztosítani kell a szükséges segédeszközöket a felhasználónak, hogy el tudják végezni a műveletet.

Egyébként nem csak a mobilokra vonatkozik majd az új előírás, hanem más hordozható elektronikai eszközökre is (tabletek, laptopok, elektromos bicajok, stb.).

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid