2,5 év börtönre ítélték a Samsung vezetőjét

0

A dél-koreai másodfokú bíróság hivatalosan bejelentette, hogy Lee Jae-yongot, a Samsung örökösét és a cég elhunyt elnökének fiát 2,5 év börtönre ítélték. Az ítélet három évig tartó tárgyalás után született azon állítások miatt, miszerint a férfi megpróbált megvesztegetni egy személyt az elnöki hivatalból, hogy politikai támogatást szerezzen.

Lee 8,6 milliárd koreai wont (mintegy 2,3 milliárd Ft-ot) ajánlott fel Choi Seo-wonnak, aki Dél-Korea volt elnökének barátja és munkatársa, cserébe pedig politikai támogatást kért. Ebben benne volt egy vitatott 2015-ös fúziónak (a Samsung C&T és a Cheil Industries egyesülése) az engedélyezése is, amelynek köszönhetően zavartalanul mehetett végbe a vállalat utódlása. A Samsung a vádak szerint két nonprofit vállalatnak fizette ki az összeget.

Lee Jae-yong, a Samsung örököse és vezetője.

Lee Jae-yongot, aki az apjától vette át a Samsung vezetését, először 5 év börtönre ítélték még 2017-ben, de többszöri újratárgyalás után végül 2,5 évre mérsékelték a büntetést. Mivel az első ítélet után 1 évet már leült a vállalat örököse, még 1,5 évet kell börtönben töltenie.

A bíróság most hétfőn mondta ki az ítéletét, és utána Lee-t azonnal le is tartóztatták a tárgyalóteremben, hogy megkezdhesse a börtönbüntetését.

A bíróság ítélete szerint Lee “aktívan kenőpénzt adott és implicit módon arra kérte az elnököt, hogy erejét használja fel zökkenőmentes utódlásának elősegítésére a Samsung élén”.

Hozzátették: “Nagyon sajnálatos, hogy a Samsung, az ország vezető vállalata és büszke globális innovátor, többször is bűncselekményekbe keveredik, valahányszor megváltozik a politikai hatalom.”

A volt dél-koreai elnököt, Park Geun-hye-t szintén elítélték pár nappal korábban, ő 20 év börtönt kapott.

Források: BBC, GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid