7 dolog, ami kimaradt a Galaxy S8-ból

9

A Samsung Galaxy S8 modellek kétségtelenül nagyon érdekesek lettek, ott van például a szinte káva nélküli “Infinity” kijelző, de sokan mégsem maradéktalanul elégedettek. Nézzük mik maradtak ki az S8-ból!

1. 4K kijelző

Bár normál használathoz bőven elég a QHD felbontás, mert ez is kellően éles képet biztosít, de a VR szemüvegekbe már rettentően kevés, nagyon pixeles lesz a kép. A virtuális valóság terén tehát még várunk a nagy áttörésre.

Minden bizonnyal a Galaxy Note 8 lesz a gyártó első 4K-s mobilja, amit valószínűleg szeptember elején mutatnak majd be.

2. Lapos kijelzős változat

Bár kétségtelenül mutatós a két oldalra lehajló kijelző, azért túl sok haszna nincs, és sokan előnyben részesítik a hagyományos paneleket. A lapos kijelzők esetében kevésbe valószínű, hogy véletlenül érintjük meg a megjelenítő szélét, és a védelemről is könnyebb gondoskodni.

A Samsung azonban idén elvette a választás lehetőségét, mindkét S8 modell hajlított kijelzőt kapott, azaz tulajdonképpen rákényszerítik a fejlesztésüket azokra a vásárlókra, akik új Samsung csúcsmobilt szeretnének.

3. Kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó

A Home gomb eltüntetése egy szükséges lépés volt a szinte keret nélküli kijelző eléréséhez, de ez több komoly változást is hozott. A vezérlőgombok már a kijelzőn jelennek meg, az ujjlenyomat-olvasó pedig a hátlapra került, egy meglehetősen szerencsétlen helyre, a kamera mellé.

A Samsung eredetileg úgy tervezte, hogy a kijelzőbe építi az ujjlenyomat-olvasót, de sajnos nem lett kész a technológia, így erről le kellett mondani az S8 esetében. Ez egyébként állítólag az utolsó pillanatban dőlt el, és tulajdonképpen kényszerhelyzet volt. Talán a Note 8-nál már sikerül ezt is megoldani.

4. Jobb hátlapi kamera

A Galaxy S8 hátlapi kamerája papíron teljesen ugyanaz, mint ami az S7-ben is van. Egy 12 megapixeles, f/1.7-es szenzort kapunk Dual Pixel autofókusszal. Egyébként ezzel semmi gond nincs, még mindig ez az egyik legjobb megoldás a piacon, de mondjuk azért kicsit csalódás, hogy ezen a téren nem történt fejlődés.

Persze az még nem derült ki pontosan, hogy milyen szenzort használ az S8, és állítólag szoftveresen javítottak valamit a kamerán, de nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz érzékelhető eltérés az előző generációhoz képest.

5. Dual kamera

A Samsung büszkén jelentette be még az S8 debütálása előtt, hogy az új Exynos 9 chipset már támogatja a dual kamerákat. Szinte biztosan dolgoznak is ilyen megoldáson, de ez majd egy későbbi csúcsmodellbe kerülhet beépítésre, például a Note 8-ba.

6. 6 GB RAM

Ez az a pont, amiről nagyon megoszlanak a vélemények, egyesek szerint RAM-ból sohasem elég, míg mások úgy gondolják, hogy semmi pluszt nem jelentene a több memória, 4 GB RAM is tökélesen elég. Hozzám az utóbbi álláspont áll egy kicsit közelebb, nem gondolom, hogy bármilyen érezhető különbséget jelentett volna az plusz 2 GB memória, de tény, hogy vannak már 6-8 GB RAM-mal szerelt mobilok is.

Egyébként már csak azért is furcsa, hogy 4 GB RAM került a Galaxy S8 modellekbe, mert van már 6 GB RAM-mal szerelt mobilja a gyártónak, a Galaxy C9 Pro. Ezt még tavaly mutatták be, és nem is egy csúcskategóriás készülékről van szó.

7. Nagyobb aksi

A Galaxy S8-ba egy 3000 mAh-s telep került, akárcsak az S7-be, az S8+ aksija pedig 3500 mAh-s, ami egy minimálisan még kisebb is, mint ami az S7 edge-ben van. Nyilván a Samsung most inkább a biztonságra ment rá a Note 7 balhéja után, és nem akartak túl nagy aksit belezsúfolni az új modellekbe, de így üzemidő terén örülhetünk, ha az előző széria szintjét megkapjuk. A 10 nm-es processzor elvileg már nagyon takarékos, de a kijelző sokkal nagyobb lett, azaz túl sok jóra nem számítunk ezen a téren.

Megjegyzés

Félreértés ne essék, nem lehúzni akartam az S8-at, hiszen a Samsung nagyon odatette magát, főleg a dizájn tekintetében, ami már önmagában is egy komoly változás. Nem lehet minden évben minden területen újítani, sőt, talán már így is túlságosan felgyorsult a fejlődés…

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid