6 éves az első androidos mobil!!!

1

Pontosan 6 éve, azaz 2008. szeptember 23-án mutatták be a világ első androidos okostelefonját, a T-Mobile G1-et, ami a HTC és a Google közös munkája révén született meg.

t-mobile-white-g1

A G1 mai szemmel nézve már elég gyengének és kezdetlegesnek tűnik, de a maga idejében hatalmas újdonságnak számított. A meglehetősen vastag, 17 mm-es készülékház egy teljes értékű, fizikai QWERTY billentyűzetet rejtett, ráadásul egy kis görgő (trackball) is meglapult a kijelző alatt.

t-mobile_g1

A képernyő szerepét egy 3.2 colos 320×480 pixeles TFT panel töltötte be, a megfelelő teljesítményről pedig az 528 MHz-en ketyegő (természetesen egymagos) Qualcomm MSM7201A processzor gondoskodott. Ehhez jött még 192 MB RAM és egy 256 MB-os háttértár.

A T-Mobile G1-en Android 1.6 (Donut) futott, és viszonylag jól fel volt szerelve extrákkal. A hátlapon egy 3.15 megapixeles autofókuszos kamera helyezkedett el, volt microSD bővítési lehetőség, adatkapcsolat terén pedig támogatta a HSDPA-t, ami akár 7.2 Mbps-os letöltési sebességet is lehetővé tesz.

Azóta rengeteg fejlődésen ment keresztül a HTC, és maga az Android rendszer is. Hamarosan pedig újra szorosabbra fonódik kapcsolat, hiszen minden bizonnyal a HTC gyártja majd az új Nexus 9 tabletet, és többek között ezen a készüléken debütál az Android L (5.0).

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid