9 dolog, amiben a Note 4 jobb, mint a Note 3

2

Hatalmas várakozás előzte meg a Samsung Galaxy Note 4 bemutatóját, és most, hogy lelepleződött az új csúcsmodell, joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy vajon történt-e valódi fejlődés, vagy csak egy újabb bőrt próbálnak meg lehúzni a korábbi Galaxy Note mobilok sikeréről.

Azt is érdekes lehet megvizsgálni, hogy vajon a Note 3 tulajoknak mennyire éri majd meg beszerezni az új modellt, lesznek-e olyan pontok, ahol lényegesen jobban teljesít a Note 4 az elődjénél. A kérdésekre persze nem kívánunk végérvényes választ adni (nem is tudnánk), de nézzük néhány olyan dolgot, amiben biztosan jobb lett az új modell a korábbinál.

1. Megújult dizájn és anyaghasználat

Első ránézésre talán nem is látunk akkora különbséget a Note 4 és a Note 3 külső megjelenésében, de kicsit közelebbről szemügyre véve a készülékeket kiderül, hogy teljesen más minőséget képviselnek. A Samsung korábban irtózott a fém használatától, ha a mobiljai külső borításáról volt szó, idén nyáron ez azonban teljesen megváltozott. A Note 4 (hasonlóan a Galaxy Alpha-hoz) fém keretet kapott, ami sokkal kellemesebb érzetet kelt, mint a korábbi modell fémet imitáló műanyag kerete.

note-4-3

A hátlap sajnos továbbra is bőrre hasonlító műanyag, de talán valamivel finomabb lett, azaz ezen a téren is lehet javulásról beszélni.

2. QHD kijelző

Nem vagyok benne biztos, hogy ez tényleg pozitívumnak tekinthető-e, de tény, hogy a Note 3 full HD-s (1920×1080) felbontása után a Note 4 QHD-s (2560×1440) lett. A gond ezzel csak az, hogy szabad szemmel nem igazán látszik a különbség, az erőforrásokat azonban jobban igénybe veszi a több képpont.

3. Erősebb processzor

A Note 4-et a Qualcomm jelenlegi legjobb chipsetjének számító Snapdragon 805 hajtja. Ez valamivel erősebb és újabb, mint a Note 3-ban lévő 800-as verzió, de azért nem túlzottan jelentős a különbség, ráadásul a QHD kijelző igényli is a nagyobb teljesítményt. Előrelépés tehát van, de csak a processzor miatt azért még nem érdemes váltani.

4. LTE Cat. 6 adatkapcsolat

Az új chipset nem csak azért jobb, mert nagyobb teljesítménnyel bír, hanem mert az újabb LTE-modemnek köszönhetően adatkapcsolati téren is erősebb. A Note 4 már az LTE Cat. 6-ot is támogatja, ami akár 300 Mbps-os letöltési sebességet is lehetővé tesz. Persze ezt Magyarországon aligha tudjuk kihasználni még jó pár évig.

5. 16 megapixeles kamera OIS-sel

A Note 3 13 megapixeles kamerájába is csak nehezen lehetett belekötni, de a Note 4 így is sokat tudott fejlődni ezen a téren. Egy 16 megapixeles hátlapi szenzort kapunk, ami optikai képstabilizátorral rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a kamera fizikailag is igyekszik kiküszöbölni a kézremegést. Szoftveres téren is történt újítás, hiszen kapunk például új kamera módokat.

note-4-5

6. Középpontban a selfie

A selfie-őrültekre is gondolt a Samsung, hiszen az előlapi kamera felbontása 2.1-ről 3.7 megapixelre nőtt, ráadásul most már panoráma-szelfit is készíthetünk magunkról és a környezetünkről. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor a kamera alatt található pulzusmérővel is elsüthetjük az önarcképeinket, ami pont kézre áll.

7. Fejlődött az S Pen

Nem mintha a Note 3 ceruzája rossz lett volna, de azért ezen a téren is tud újat mutatni a Note 4. Nőtt az érzékenység, illetve szoftveres téren elég sokat is bővültek a funkciók.

note-4-6

8. Ujjlenyomat-olvasó

A Note 4-ben ujjlenyomat-olvasó is van, aminek a hasznossága ugyan erősen kérdéses, de azért biztos lesz olyan, akinek tetszik majd.

9. UV-szenzor

A Galaxy Note 4-be épített UV szenzor figyelmeztet majd, ha túl magas az ultraviola sugárzás, és ha esetleg nem tudnánk, hogy ilyenkor mi a teendő, akkor tanácsokat is ad a készülék, például, hogy kenjük be magunkat naptejjel.

Összességében tehát mindenképpen hozott újításokat az Galaxy Note 4, de azért a Note 3 tulajok nem biztos, hogy sorban állnak majd az új modellért.

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid