Erre lehet számítani a Google Pixel 9 modellekbe kerülő Tensor G4 chip kapcsán

0

Az elmúlt napokban ömlöttek a Google Pixel 9 okostelefonokkal kapcsolatos szivárogtatások, az augusztus 13-án bemutatkozó újdonságokat gyakorlatilag már minden szögből láthattuk, még mozgóképen is. A dizájnnal ellentétben sokkal kevesebb szó esett a mobilok burkolata alá kerülő Tensor G4 lapkakészletről, de most friss részletek csillapítják kíváncsiságunkat. Az értesülések szerint a chipset teljesítmény szempontjából nem lesz egy nagy előrelépés, de lesznek erényei is.

A legfrissebb infók állítólag egy Google-ön belüli forrástól származnak, aki azt állítja, hogy a Tensor G4 lesz a széria történetének legkisebb frissítése. A CPU kiépítés például csak nyolc magból áll majd: kapunk egy Cortex-X4, három Cortex-A720 és négy Cortex-A520 magot. A G3-ban, vagyis a jelenlegi modellben eggyel több mag teljesít szolgálatot, a lapka egy Cortex-X3, négy Cortex-A715 és szintén négy Cortex-A510 magot állít hadrendbe.

Az eggyel kevesebb magnak köszönhetően a többmagos teljesítmény csupán 3 százalékkal lesz jobb az elődhöz képest, ugyanakkor a Tensor G4 nagyjából 11 százalékkal múlja felül egymagos mérésekben a korábbi generációt. A Google mérnökei állítólag azért csíptek le egy processzormagot, hogy a működés közben termelődő hőt, illetve az energiafogyasztást valamelyest csökkenteni tudják.

A Tensor G3 esetében ugyanakkor a legenergiaéhesebb összetevőnek az Exynos 5300 modem bizonyult, szerencsére a Pixel 9 modellekbe már Exynos 5400 kerül, amely akár 50 százalékkal is hatékonyabb lehet, mint falánk elődje. Az pedig már csak hab a tortán, hogy támogatni fogja a műholdas kapcsolatokat is.

A fentiek ellenére a Google állítólag tervez egy olyan készüléket piacra dobni, amelyben bár Tensor G4 chip teljesít szolgálatot, a korábbi Exynos 5300 modemet kaphatja. Egyes feltételezések szerint ez a Google Pixel 9a lesz, a mindig utólag érkező, pénztárcabarát sorozattag. Visszatérve a Tensor G4-re: a chipset belsejében ugyanaz a Mali-G715 grafikus gyorsító teljesít majd szolgálatot, mint amit az előző generációba szereltek, de az órajele magasabb lesz, 840 helyett 940 MHz.

Minden további specifikáció és összetevő változatlan marad a G3-hoz viszonyítva, tehát a képfeldolgozás, a videókódolás és -dekódolás, a mesterséges intelligencia képességek is, illetve marad a Titan M2 biztonsági chip is. Azt beszélik, hogy a forradalmi előrelépések azért maradnak el, mert a Tensor G4 igazából csak egy rögtönzött konstrukció.

A keresőóriás eredetileg szeretett volna egy teljesen új lapkakészletet alkotni a Pixel 9 készülékek számára, de annak fejlesztését nem tudták időben befejezni, erre valószínűleg akkor sem került volna sor, ha tartják az októberi bejelentést.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid