Proscenic Q8 Max önürítős robotporszívó teszt – Kis méret, nagy teljesítmény

0

A Proscenic Q8 Max önürítős robotporszívó ígéretes megoldásnak tűnik a mindennapi takarítás automatizálására. A 4200 Pa szívóerejével rendelkező, LiDAR szenzorral felszerelt készülék hatékony tisztítást ígér, miközben az önürítő állomásnak köszönhetően hetekig nem kell foglalkozni a portartály kiürítésével.

  • A Proscenic Q8 Max önürítős robotporszívó most az NNNPSNCQ8M kupon használatával csak 234,53 dollárért vásárolható meg, ami 86 ezer forintnak felel meg.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-12 munkanapon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (6,50 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

A robotporszívó célja, hogy időt takarítson meg nekünk a takarítással, ám a gyakori portartály-ürítés sokszor ellentmond ennek. Az ideális megoldás egy olyan készülék, amely ezt a feladatot automatikusan elvégzi. Új tesztalanyunk, a kompakt méretű, Proscenic Q8 Max önürítős robotporszívó pont ilyen.

A készülék dupla csomagolásban, jól védetten érkezett. A belső fehér kartondoboz elején a Q8 Max-ról készült kép látható, oldalára pedig az alap műszaki jellemzői vannak nyomtatva. A tetején műanyag hordozó fogantyú található.

A kiegészítő kellékekkel nem spórolt a gyártó. A pakk tartalmazza magát a porszívót, az önürítő dokkolót és egy tartalék zsákot. Kapunk két darab felmosó mop-ot, két tartalék oldalkefét – melyek közül az egyiket fel kell pattintanunk a gépre -, egy tartalék HEPA szűrőtegy tisztító kefét – a porszívó tisztításához és a szőrszálak levágásához -, valamint a kelleténél több papírt a robot beállításához.

A robotporszívó klasszikus, kerek kialakítású, és 32 x 32 x 9,7 centiméteres. Súlya 2,8 kilogramm. A géptest matt fekete felülete vonzza a port és az ujjlenyomatok kiválóan látszanak rajta. A felhasznált műanyagok tipikus robotminőségűek, a kidolgozás kitűnő, minden úgy illeszkedik egymáshoz, ahogy kell.

A robot tetején található a lézertorony, amely egy állandóan forgó LiDAR-érzékelőnek ad otthont. Balra tőle található a bekapcsológomb és a home gomb, valamint egy kis LED. Az utóbbi gombbal a robot bármikor visszaküldhető a szívóállomásra. A lézertorony alatt egy Proscenic logó látható. A félkör alakú, gumi csíkkal védett műanyag ütközővel (Bumper) ellátott robot elülső részén egy ToF-érzékelő és két infravörös érzékelő található a távolságméréshez. A hátoldalon található a töltőport és a porgyűjtő tartály porszívózására szolgáló szívóállomás nyílása.

A robot hátsó részén egy praktikus, fiókszerűen kihúzható modul található. Ebben a modulban kapott helyet a 350 ml-es porgyűjtő, valamint a felmosáshoz szükséges, szintén 250 ml űrtartalmú víztartály. Ide kell csatlakoztatni a felmosóadaptert a mikroszálas kendővel, amelyet még fel kell tépő-záraznunk, az adapterre. A töltőcsatlakozók is itt helyezkednek el.

A tartály szívónyílásán egy műanyag csapóajtó található, amely megakadályozza a törmelék véletlenszerű kiömlését az egység eltávolításakor. A szűrőrendszer egy HEPA és hálós szűrőből áll, ami egy plusz.

A robotporszívó alja hagyományos felépítésű. Elöl egy 360 fokban forgó, passzív kerék található, amely segíti a mozgást. A két oldalsó, elektromos hajtású rugós gumikerék felelős a robot előrehaladásáért. A jobb oldalon egy háromágú oldalkefe található, amely a szennyeződést a főkefe és a szívónyílás felé söpri. A sörtékkel és V alakú gumicsíkokkal ellátott főkefe fix, vagyis nem lebegő, és hagyományos, vágókés nélküli kialakítású.

A dokkoló meglepően kompakt, mondhatjuk kicsinek is, így jól elfér a lakásban. Ez a szerkezet lényegében egy másik porszívó, amely kiszívja a törmeléket a robotból. Elöl van 2 rugós érintkező a dokkoláshoz és a töltéshez, alatta a dokkolónyílás egy puha gumitömítéssel, felette az érzékelők, amelyek a megfelelő helyre irányítják a porszívót. Egyébként a tesztek során nem volt hiba. A robot mindig egyértelműen az első alkalomtól kezdve eljutott a bázisra. A dokkolóban egy 2 literes porzsák van, így a porszívó akár 7 hétig is képes autonóm módon működni anélkül, hogy kézzel ki kellene üríteni.

A robot a szabadalmaztatott Proscenic alkalmazással működik, amely ingyenesen elérhető az Apple Store-ból vagy a Google Play Áruházból Android-eszközökhöz. A robot telepítése és párosítása egyszerű és szórakoztató. Az alkalmazás lépésről lépésre végigvezet minket ezen a folyamaton.

Az alkalmazás rengeteg beállítást kínál, de ahhoz, hogy mindegyikhez hozzáférjünk, létre kell hoznunk a lakás első térképét. A robot a feltérképezés megkezdése után elkezdi a környezet letapogatását, és az alkalmazásban valós időben követhetjük a haladását. Kezdetben a robot kissé rendszertelenül fog közlekedni, az egyes helyiségeket megnézi, és még nem porszívózik. Az intelligens 360°-os LiDAR navigációval gyorsan és pontosan feltérképezi a robot. Miután mindent feltérképezett, csak ezután kezdi el a normál takarítást, és teljesen szabályosan közlekedik.

A robotporszívó innovatív takarítási módjának köszönhetően nemcsak a hagyományos cikcakk mintát követi, hanem egy hatékonyabb mátrix útvonalat is. Ez a módszer minimalizálja a kihagyott részeket, így garantáltan alaposabb tisztítást biztosít.

Az elkészített lakástérképet szabadon szerkeszthetjük, szobákat felosztva, összevonva, elnevezve azokat. A térképen megjelölhetjük a tiltott zónákat is, beleértve azokat, amelyek csak felmosás közben működnek, illetve azokat, amelyeket a robot porszívózáskor és felmosáskor is elkerül.

Virtuális falak is rendelkezésünkre állnak, vagyis olyan vonalak, amelyeket a robot nem tud majd átlépni. Ami pozitívan meglepett, az a helyiségek takarítási sorrendjének szabályozása, valamint a takarítási mód, beleértve a felhasznált teljesítmény megadása volt. Az ilyen lehetőségek általában csak sokkal drágább modellekben jelennek meg. Az automatikus takarítási ütemterv elmentésének lehetősége itt is remek lehetőségeket ad, és nemcsak azt tudjuk meghatározni, hogy melyik napon és mikor induljon el a robot, hanem azt is meg tudjuk adni, hogy mely helyiségeket érdemes kitakarítani. Akár 5 térképet is elmenthetünk, így minden emelethez külön térképet kaphatunk. Természetesen van hangvezérlés is, amit mi nem használtunk.

Háromféle üzemmódunk van porszívózás, porszívózás és felmosás egyszerre, valamint a csak felmosás üzemmód. A teljesítményt 3, a felmosást 4 fokozatban állíthatjuk. A robotporszívó automatikusan felismeri, hogy a felmosóadapter fel van-e szerelve vagy sem. A Proscenic Q8 Max 4200 Pa szívóerőt kínál. Ez a maximális szívóteljesítmény a legmagasabb szívószinten vagy automatikus szőnyegérzékeléssel érhető el. A nagy, 4200 Pa szívóerő azonban alapvetően csak a szőnyegeken érzékelhető. Normál kemény padlókon a legalacsonyabb vagy közepes fokozat is elegendő.

A felmosás ennél a modellnél alapvetően a padlónak egy rendszeresen megnedvesített ruhával való áttörlését jelenti. Nem számíthatunk olyan eredményekre, mint amilyet a legújabb, oszcilláló vagy vibráló felmosóval ellátott robotok produkálnak. Ennek ellenére a felmosófunkció hasznos, különösen akkor, ha a robot naponta vagy hetente többször is takarít, egyre ritkábban van szükség kézi felmosásra.

3200 mAh kapacitású akkumulátorral a robot akár 200 percig is működhet, és 230 m²-es területet fedhet le. A „recharge and resume” funkciónak köszönhetően ennek azonban nincs túl sok jelentősége. Ha a töltöttség 15% alá csökken, a robot önállóan megkeresi az energiaforrást, feltölti magát, majd visszamegy oda, ahol abbahagyta a takarítást.

A robot rabszolgának kis mérete és LiDAR lézer miatt nem okoz gondot a sötétben vagy a bútorok alatti takarítás. Mivel egy olcsóbb masina, ezért nem rendelkezik kamerákkal az akadályok azonosítására. Ha van otthon olyan házi kedvence, amely meglepetést hagyhat a padlón, akkor a robot nem hagyja ki. A széthagyott kábeleket, zoknikat, játékokat is megpróbálja megenni, ilyenkor dobja is a hibát, emberi beavatkozás nélkül nem fogja befejezni a rábízott feladatot.

A piacon számos önürítős robotporszívó található LiDAR szenzorral, ahol a Proscenic Q8 Max kiemelkedik a többi közül, az a kis mérete és kompakt ürítőbázisa. A Q8 Max kis helyigénye a legerősebb ösztönző a beszerzéséhez. Az automatikusan kiürülő bázisállomások egyes esetekben komikusan nagyok, és ez sok felhasználó számára a hely és az esztétika szempontjából aggodalomra adhat okot.

Ha nincs elég hely egy nagyobb bázisállomáshoz, vagy egyszerűen csak nem jön be a nagyobb méret, akkor érdemes megnézni a Q8 Max-ot. Különösen azoknak ajánljuk, akiknek háziállatuk van, hiszen az automatikus ürítés jelentősen csökkenti a mindennapos takarítási időt.

A Proscenic Q8 Max önürítős robotporszívó most az NNNPSNCQ8M kupon használatával csak 234,53 dollárért vásárolható meg, ami 86 ezer forintnak felel meg.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-12 munkanapon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (6,50 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid