Fontos új funkciókat kap az androidos Chrome böngésző, még biztonságosabb lesz

0

A Google Chrome androidos változatához számos új funkciót adtak hozzá, amelyek a felhasználók biztonságát igyekeznek növelni, illetve nagyobb kontrollt próbálnak biztosítani a személyes adatok felett. A frissítés magukban foglalja a továbbfejlesztett Safety Check funkciót, a webhelyek értesítéseiről való leiratkozás egy egyszerűsített módját, valamint az egyszeri webhelyengedélyek bevezetését.

A Safety Check, vagy Biztonsági Ellenőrzés mostantól még okosabb. A Chrome biztonsági eszköztárának egyik alapvető funkciójáról van szó, amely ezentúl folyamatosan a háttérben fut, proaktívan azonosítva és megakadályozva a lehetséges biztonsági kockázatokat. Nem csak véd bennünket, hanem tájékoztat is az általa végrehajtott műveletekről.

Például, ha a funkció azt észleli, hogy egy ideje nem látogattunk meg egy webhelyet, akkor automatikusan visszavonja azokat az engedélyeket, amelyeket korábban megadtunk ennek az oldalnak. Mindezek mellett figyelmeztetéseket kapunk a valószínűleg nem kívánt értesítésekről és minden olyan sürgős biztonsági problémáról, amelyekre érdemes odafigyelnünk.

A Biztonsági Ellenőrzés képes azonosítani és visszavonni az értesítési engedélyeket azoktól a webhelyektől, amelyeket a Google Safe Browsing adatbázisa megtévesztőnek minősít. Így van, mostantól egy-két kevésbé átgondolt kattintás után sem kell elszenvednünk a magányos anyukákkal kapcsolatos értesítéseket a böngészőben. Aki érti, érti.

A felhasználók mindezek mellett még nagyobb manuális kontrollt kapnak, így egyetlen kattintással leiratkozhatnak az értesítésekről. A Chrome ugyanis még egyszerűbbé teszi a nem kívánt webhelyértesítések elnémítását. Ez a funkció elsőként a Pixel eszközökön lesz elérhető, de hamarosan bevezetik más Android operációs rendszert futtató készülékekre is.

A Google szerint a funkció már bizonyította hatékonyságát, a támogatott Pixel mobilokon és tableteken 30%-os mérséklődésre figyeltek fel az értesítések számát illetően. A keresőóriás tervei szerint az Egyszerűsített Leiratkozást még több androidos eszközre ki fogják terjeszteni a közeljövőben, szóval nem kell parázni, ha nem Google telód van, de szeretnéd kihasználni ezt a lehetőséget.

Egy másik említésre méltó újítás a Chrome biztonsági funkciói között az úgynevezett Egyszeri Engedélyek, amely Androidon és asztali számítógépen is elérhető lesz. Ez a funkció még részletesebb és átfogóbb irányítást biztosít a webhelyekkel megosztott adatok felett. Mostantól a felhasználó dönthet úgy, hogy csak egyszeri alkalommal ad hozzáférést, például a kamerához vagy a mikrofonhoz.

Ezután, ha bezártuk az oldalt, a Chrome automatikusan visszavonja az engedélyeket, így a webhelynek a következő látogatáskor ismét kérnie kell azokat. Ez az opció lehetővé teszi azt, hogy a weboldalak összes funkcióját kiélvezhessük úgy, hogy közben egyetlen pillanatra sem veszítjük el az irányítást az online magánéletünk felett.

Forrás: Google via Android Authority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid