Két gyártó telefonjai pörögtek leginkább a használt telefonpiacon

0

A legtöbb okostelefonos piackutatás az új készülékekkel foglalkozik, érthető okokból kifolyólag, ugyanakkor a használt piac is egy rendkívül dinamikusan pörgő és megkerülhetetlen gazdasági dimenzió, főleg manapság, amikor egyre érzékenyebbek vagyunk a tárcánkra. A CCI Insight jóvoltából most megtudhatjuk, hogy melyik két gyártó készülékei iránt van a legnagyobb kereslet a globális használt telefonpiacon.

Valószínűleg egyik olvasónk sem fog hátrahőkölni a meglepetéstől, ha eláruljuk, hogy a kutatások szerint a használt piac 62%-át az Apple iPhone modellek uralják, a második helyre pedig a Samsung kerül, 18%-os részesedéssel. Az adatok az áprilistól júliusig tartó időszakra vonatkoznak, mely időintervallum alatt a szervezett – tehát a cégek, kereskedők által menedzselt – használt okostelefon-értékesítés 7 százalékkal nőtt.

A használt iPhone-ok iránti kereslet különösen Észak-Amerikában volt erős, míg a Samsung Latin-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában teljesített jól. A használt telefonok eladási száma ugyan nőtt a második negyedévben, az árak viszont alacsonyabbak voltak, ami a használt mobilok összértékének 13%-os csökkenését eredményezte.

A használt mobilok árának csökkenését a régebbi készülékek, mint például az iPhone 11 sorozat népszerűsége okozta. Habár a 2019-es telefonok árai az elmúlt években jelentősen csökkentek, az iPhone 11, az iPhone 11 Pro és az iPhone 11 Pro Max voltak a legtöbbet eladott használt mobilok. Leo Gebbie, vezető elemző azt írja:

A fogyasztói kereslet a használt okostelefonok iránt egyre nő, és az olcsóbb iPhone-ok továbbra is a legnépszerűbb használt készülékeknek számítanak. Az általunk gyűjtött adatok megerősítik ezt a tényt, mivel azt jelzik, hogy a piaci volumen és érték tekintetében az Apple termékei dominálnak. Így aztán az iPhone-ok iránti kereslet, és az abban történő változások számítanak a legfontosabb tényezőknek, amelyek negyedévente befolyásolják a piacot.

Egyébként érdekes módon a nemrég bemutatott iPhone 16 széria iránti kereslet is szerepet játszik abban, hogy miként teljesít a használt okostelefonos piac. Az iPhone 16 modellek erős eladásokat generálhatnak az új mobilok szegmensében, ami viszonylag újabb iPhone-készülékek megjelenését eredményezheti a használt piacon.

A CCI Insight-nál arra számítanak, hogy a szervezett használt okostelefon-piac idén felülmúlja a tavalyi eredményeit. Sőt, szerintük ez a szegmens jobban fog teljesíteni, mint az új készülékeké, mivel a fogyasztók egyre inkább értik és értékelik a használt technológia megvásárlásának előnyeit, pénzmegtakarítás, illetve környezettudatosság szempontjából is.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid