Vizsgálat alatt a TSMC – a vállalat engedély nélkül szállíthatott chipeket a Huaweinek

0

A tajvani TSMC-nek jól megy a dolga, hiszen negyedéves rekord bevételt jelenthettek be nemrég, de a jó világnak hamarosan vége szakadhat. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma ugyanis vizsgálja a vállalatot, mert azt gyanítják, hogy okostelefonokba való és mesterséges intelligencia chipekkel látta el a Huaweit a folyamatban lévő kereskedelmi szankciók ellenére.

A The Information nevű sajtóorgánum legfrissebb cikke szerint a Kereskedelmi Minisztérium felvette a kapcsolatot a TSMC-vel, és konkrétan rákérdeztek arra, hogy szállítottak-e közvetlenül vagy közvetve chipsetet a Huaweinek. A sztori előzményeit valószínűleg már mindenki ismeri, de ha valaki netán hibernálva töltötte az elmúlt pár évet, egy kicsit felfrissítjük a tudását.

2020-ban az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megtiltotta a Huaweinek, hogy amerikai berendezésekkel gyártott chipseteket vásároljon. Ugyanez a tilalom megakadályozza a kínai gyártót abban, hogy olyan berendezéseket szerezzen be, amelyekkel lapkákat lehet gyártani.

Így aztán eléggé beszűkültek a Huawei lehetőségei, a komponensek beszerzését, illetve előállítását illetően. Az új vizsgálat a Mate 60 széria tagjaiban szolgálatot teljesítő Kirin 9000s, illetve a Huawei új Ascend AI processzora miatt indult. Ezek ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyekhez a kínai gyártó a szankciók miatt elvileg nem is férhetne hozzá.

A Huawei állítása szerint minden chipsetjét a kínai Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) jóvoltából szerzi be. Azonban voltak korábban olyan jelentések, amelyek szerint egy másik Kirin chipsetet, a Huawei egyik notebookjában alkalmazott Kirin 9006C-t valójában a TSMC állította elő.

A TSMC hivatalos közleményben reagált a Kereskedelmi Minisztérium folyamatban lévő vizsgálatára, amelyben azt állítják, hogy az övék egy törvénytisztelő vállalat, és azonnal intézkednek a megfelelés biztosítása érdekében. Ez magában foglalja a vizsgálatok lefolytatását, valamint a proaktív kommunikációt az ügyfelekkel és a szabályozó hatóságokkal.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid