Itt a HarmonyOS Next, a Huawei Android-mentes új rendszere

0

A Huawei hivatalosan is bejelentette a HarmonyOS Next nevű operációs rendszerét, amely már teljesen független az Androidtól és a Linux kerneltől. A szoftveres ökoszisztémát azért hozták létre, hogy a gyártó az eszközeit egy teljes mértékben saját fejlesztésű rendszerre állíthassa át.

A HarmonyOS Next egyelőre csak Kínában lesz elérhető a Huawei jelenlegi és jövőben megjelenő készülékein. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy korábban megerősítették a globális megjelenést is. Az új rendszer az okostelefonoktól kezdve a viselhető eszközökön és az okosotthon elemeken át, az infotainment rendszerekig egy rakat platformon fog futni.


A HarmonyOS Next alapjául egy saját fejlesztésű mikrokernel szolgál, amely az OpenHarmony nevű, nyílt forráskódú magra épül. Az applikációkat a Huawei Ark Compiler működteti a Huawei Mobile Services (vagyis a HMS) segítségével, és az ígéret szerint egy zökkenőmentes, egységes architektúra lesz a végeredmény.

Richard Yu, a Huawei Consumer Business Group elnöke azt is bejelentette, hogy 15 ezer alkalmazás és szolgáltatás már most részét képezi a HarmonyOS Next rendszernek, és a jövőben továbbiak várhatók. Az is kiderült, hogy a HarmonyOS korábbi verziói jelenleg több mint 1 milliárd eszközön futnak világszerte. Ez a szám magában foglalja az okostelefonokat, a tableteket, a különböző viselhető eszközöket, illetve az okosotthon- és autós infotainment rendszereket is.

Az új szoftveres ökoszisztéma megújult vizuális identitással rendelkezik: új zárolási képernyőt és kezdőképernyő testreszabási lehetőségeket kapott, illetve átalakított vezérlőközpontot, gyorsabb animációkat és még sebesebb alkalmazásindítást. A HarmonyOS Next részét képezik vadonatúj mesterséges intelligencia funkciók is, amelyeket a Pangu nevű, nagy nyelvi modellre épülő, rendszerszintű MI működtet.

A Huawei 30%-kal növelte az eszközök gördülékenységét, és 20%-kal csökkentette a szoftvermodulok közötti kommunikáció energiafogyasztását. A Huawei Share 2.0 segítségével zökkenőmentes kapcsolat és fájlmegosztás valósítható meg az eszközök között. A gyártó szerint egy 1,2 GB-os fájl két HarmonyOS Next rendszert futtató eszköz között mindössze 8 másodperc alatt továbbítható.

A biztonság és az adatvédelem érdekében a HarmonyOS Next részét képezi egy saját fejlesztésű, úgynevezett Star Shield architektúra is, amely rendszerszintű oltalommal látja el az új szoftveres környezetet. A Huawei hamarosan nyilvános béta verziót fog elérhetővé tenni a felhasználók számára Kínában. A támogatott eszközök listáján megtalálhatók a Pura 70 sorozat tagjai, a Huawei Pocket 2 és a MatePad Pro 11 2024-es kiadása is.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid