A95X F3 Air II TV Box teszt – Max-ra fel

0

Az A95X F3 Air II egy Android 11 alapú TV Box, amely a régi televíziók előtt is utat nyit az online világba. A dizájnos külsővel és egészen jó konfigurációval rendelkező kütyüben az alapot egy új generációs, AV1 videódekódolást támogató Amlogic SoC adja, amelyhez 4 GB RAM-ot és 32 GB tárhelyet passzítottak, de akár nagyobb tárhellyel is kérhető. 

  • Az A95X F3 Air II TV Box 4GB/64GB megvásárlásához a 6PNPPTXZ kuponkód használatával 43,37 dollárra lesz szükségünk, ami szállítással együtt 16 ezer forint jelent.

Manapság a cipőtől kezdve a fogkeféig bezárólag minden okos, de mi történik akkor, ha mondjuk régebbi, buta TV-nk van, és nem szeretnénk újat vásárolni? Előfordulhat az is, hogy ugyan okos televízióval rendelkezünk, de a korlátozott képességekkel megáldott operációs rendszerrel vannak problémáink.

Ilyenkor jön a nagy kérdés, vegyünk egy újat vagy keressünk valami alternatív lehetőséget? Kézenfekvő megoldás lehet egy tévéokosító médiabox, mint például tesztalanyunk, az A95X F3 Air II. Ezt a kis apróságot a televízióhoz kötve máris szörfölhetünk a neten, elérhetjük a YouTube-ot, külső forrásból vagy a hálózatra csatlakoztatott adattárolóról nézhetünk filmeket, de akár játszhatunk is rajta.

Március 8-án Magyarországon is elindult az HBO Max, az HBO új streamingszolgáltatása, a start azonban nem ment zökkenőmentesen, sok televíziónak és médiaboxnak feladta a leckét. A legtöbb eszköznél egyszerűen nincs hang. Ezáltal jött a lehetőség is, vajon a filléres áron kínált tesztalanyunk megbirkózik az online streaminggel? Nézzük meg, Max-ra fel!

A csomagolást nem vitték túlzásba távol-keleti barátaink, de úgy is csak az számít, hogy mi van a dobozban. A pakkban a TV box mellé kapunk egy távirányítót – amelyhez a két darab AAA-s elemet nekünk kell beszerezni -, egy HDMI kábelt, egy hálózati töltőt és az angol nyelvű felhasználói utasítást.

A lejátszó fekete polikarbonát házikóját két dologgal is feldobták. Az egyik dizájnelem egy műanyag betét, amely tökéletesen ellátja fő feladatát, az ujjlenyomatok gyűjtését. A csodát és az eddig TV Box-nál nem látott látványelemet azonban a szintén a gépház felső részén elhelyezett, színes RGB LED adja meg. Egészen elképesztő, de egy külön alkalmazásban 4 módban, 64 féle stílus, 3 fényerősségszint és 5 intenzitás állítható be hozzá. Nagyon cool! Persze ez az úri huncutság akár ki is kapcsolható.

A készülék bal oldalán találunk 2 darab USB 2.0 csatolót, valamint egy beépített SD kártyaolvasót. Alul gumitalp segíti, hogy ne csúszkáljon ide-oda a kütyü, valamint a szellőzőnyílások is itt találhatók.

Célszerűen a hátsó részen találjuk az 5V-os töltőcsatlakozót, a 10/100 standard RJ-45 Ethernet csatlakozót, a HDMI 2.1 kimenetet, az SPDIF portot és az analóg AV kimenet, amelynek belsőjében, huncut módon a reset gombot is elrejtették. A box befoglaló méretei egyébként 88,4 x 88,4 x 18,6 mm-esek, ráadásul légiesen könnyű, 350 gramm, tehát hordozható is.

A készülék lelke egy 12 nanométeres csíkszélességen gyártott, 4 magos Amlogic S905W2 CPU, melynek a maximum órajele 1,8GHz. Az IGP szerepét a Mali-G31 MP2 tölti be, ennek a maximum kimeneti videófelbontása 2160p, azaz 4K UHD lehet. Emellé jár még 4 gigabájt RAM és 32 gigabájt belső tárhely. A hardver a modern videó formátumokat, például a h.265 vagy VP9 natív 4K@120fps HDR felbontásig gond nélkül kezeli, valamint kompatibilis a legújabb AV1 kodekkel is.

Az Amlogic S905W2 CPU egészen új fejlesztés, így jelenleg a LibreELEC / CoreELEC telepítése nem támogatott. Az SoC egészen jó teljesítményt hoz, simán veri Xiaomi Mi Box-ot. A kellően elvetemültek akár a népszerű PUBG játékot is tolhatják közepes minőségben, különösebb melegedés nélkül. Játékokhoz szükségünk lesz vezeték nélküli egérre, billentyűzetre, vagy inkább egy Bluetooth-os kontrollerre.

A TV Box-ot teljes körűen tudjuk irányítani a hozzá kapott távirányítóval. Van rajta egy külön dedikált egér gomb is, de rémesen macerás a navigáció vele. Ugyanilyen távkapcsolót láttam már több TV Box-hoz, sőt, átprogramozott gombokkal okosizzóhoz és porszívóhoz mellékelve is.

Az A95X F3 Air II beüzemelése gyerekjáték, csupán annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a HDMI kábelt mind a TV-be, mind a TV Box-ba, csatlakoztatjuk a hálózati adaptert, és már indulhat is a móka. A kütyü villámgyorsan elindul, ha megelégszünk az előre telepített alkalmazásokkal és az ofline móddal, akkor használatához nincs szükség semmilyen beállításra vagy fiókra, csak elindítod és már kész is. Az internet kapcsolat beállítása és a Google fiókunk hozzáadása után azonban jócskán kibővül a lehetőségek tárháza.

Szoftveres részről egy teljes értékű, fluid működésű Android 11 operációs rendszer található a fedélzeten, ami a jelenlegi legfrissebb kiadás TV okosító készülékekre. A nyitóképernyő könnyen átlátható és személyre szabható, kicsit azonban furcsa, hogy hiányzik az állapotsor és a navigációs sáv. Éppen ezért pillanatok alatt cserélhetjük a Nova Launcher-re, vagy akár egy Windows stílusú launchert is feldobhatunk, mit például a Computer Launcher. A Play Áruház teljes kínálata rendelkezésre áll, így sok olyan alkalmazásba is belefuthatunk, amelyeket nem a TV képernyőjén való használatra terveztek!

Első körben egy, az USB portba helyezett, 512 gigabájtos, hordozható SSD-vel teszteltük a képességeket. Mondani sem kell, hogy hibátlanul, hang csúszás nélkül lejátszotta az UltraHD felbontású filmeket az előre telepített ExoPlayer applikációval.

A YouTube-on a 4K minőségű tartalmak fogyasztását is kiválóan abszolválta a TV Box. A KODI, ami egy minden igényt kielégítő, komplex média center alkalmazás, itt TVMC néven van számunkra előre telítve, és szintén remekül funkcionált. Az általam preferált másik népszerű multimédiás alkalmazás a Plex is tökélesen működött. Sőt, teljes támogatást élvez a Plex, adott a médiatartalmak streamelése 8K/60 fps és a 4/K 75 fps minőségben, hűha!

Azért, hogy ne legyen minden annyira szép és jó, az A95X F3 Air II TV Box-ot is sújtja az olcsó multimédiás motyók rákfenéje. Legyen az tablet, telefon vagy esetünkben TV Box, a Widevine L1 tanúsítvány bizony hiánycikk – nem is ad egyetlen egy gyártó sem L3-nál jobbat az olcsóbb szegmensben -, ami azért gáz. Ezért a Netflix-en és az Amazon Prime-on nem opció Full HD-ben nézni a streaming tartalmakat, az elérhető maximum csak SD felbontás lesz.

Abszolúte meglepetésként ért bennünket, hogy filléres áron kínált tesztalanyunk tökéletesen lekezeli a Magyarországon újdonságnak számító HBO Max alkalmazást! A hang és a kép is eredeti minőségben jön át, bravó!

Összességében az A95X F3 Air II TV Box egy rendkívül látványos RGB LED-el felszerelt „out-of-the-box” megoldás lehet azoknak, akik egy kicsit többet szeretnének kihozni új, de legfőbb képen régi TV-jükből, komolyabb anyagi ráfordítás nélkül. Ha a telefonunk képernyőjét szeretnénk rajta keresztül a tévére küldeni vezeték nélkül, az is megoldható, az egyszerűbb játékok futtatása kivitelezhető, a filmek lejátszásán túl akár hordozható számítógépként is használhatjuk. A hardver a modern videó formátumokat, például a h.265 vagy VP9 natív 4K@120fps HDR felbontásig gond nélkül kezeli, valamint kompatibilis a legújabb AV1 kodekkel is.

Hibaként igazából két dolog róható fel. Ezek a 100MBit/s sebességre képes Ethernet port és a Widevine L1 certifikáció hiányában ki is merülnek. Érdemes lehet egy kontroller beszerzése is, főleg akkor, ha játszani is szeretnénk, mert a gyári távirányító nincs a helyzet magaslatán.

Az általunk tesztelt 4GB/32GB-os A95X F3 Air II TV Box jelenleg elfogyott a német raktárból. A 64GB-os tárhellyel szerelt, szintén a német raktárból beszerezhető verzió korlátozott darabszámban elérhető. Az A95X F3 Air II TV Box 4GB/64GB megvásárlásához a 6PNPPTXZ kuponkód használatával 43,37 dollárra lesz szükségünk, ami szállítással együtt 16 ezer forint jelent.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően a DPD futár 3-5 napon belül hozza a csomagot, nincs VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid