Android 13 “Tiramisu”: kiderült pár újítás, és képernyőképek is érkeztek

0

Nem olyan rég jelent meg az Android 12, de már javában zajlik a következő főverzió fejlesztése, ami természetesen a 13-as számot viseli, és a hírek szerint Tiramisu kódnéven fut. Az ünnepek alatt kijött pár infó az új funkciókról, ezeket szedjük most össze.

Az XDA fejlesztői rántották le a leplet az Android 13 néhány újításáról, és képernyőképeket is közzétettek a még igencsak kezdeti stádiumban lévő rendszerről. Maga a felület egyébként várhatóan nem fog jelentősen változni, marad az Android 12-vel bevezetett Material You dizájnnyelv, a motorháztető alatt viszont lesznek érdekes változások.

Többnyelvű Android

Az Android 13-mal megszűnik az a korlátozás, hogy egyszerre csak egy nyelven működhet a rendszer. Az új verzióban lesz arra lehetőség, hogy alkalmazásonként más-más nyelvet állítsunk be. Ez elsőre talán nem tűnik túl hasznosnak, de rengeteg olyan speciális helyzet és felhasználási mód van, amikor jól jöhet.

Kevesebb zavaró értesítés

Az eddigi Android verziókban az appok telepítés után azonnal küldhetnek értesítéseket, ami sok alkalmazás esetén meglehetősen zsúfolttá teheti az értesítési képernyőt. Voltak próbálkozások ennek a megoldására, például a priorizálás és az értesítési kategóriák létrehozása, de egyik sem volt igazán sikeres, a felhasználók nagy része pedig nem fogja egyesével kikapcsolni minden egyes alkalmazásnál az értesítéseket. Ezért az Android 13-nál bevezetik az értesítési engedélyeket, ami ugyanúgy fog működni, mint a többi alkalmazásengedély (kamerához, helyadatokhoz való hozzáférés, stb.). Csak azok az appok küldhetnek majd értesítéseket, amelyeknek megengedjük, így jóval kevesebb zavaró, kéretlen értesítéssel fogunk találkozni a telefonunkon.

Megújul a záróképernyőn az óra elrendezése

Az Android 12-vel került bevezetésre az új óra, ami az Android 13-ban további testreszabási lehetőségekkel bővül.

“Akkumulátorhasználati kredit” az alkalmazások számára

A TARE (The Android Resource Economy) bevezetése leginkább a fejlesztőket érinti, de a felhasználók fognak igazán profitálni belőle. Az egész arra épül, hogy az akkumulátor kapacitását tekintik az alapvető erőforrásnak az rendszer működése során, és tulajdonképpen ezt próbálják meg a lehető leghatékonyabban szétosztani az épp futó alkalmazások között. Az appok kapnak bizonyos számú “aksi kreditet”, amivel gazdálkodhatnak a futásuk során. Ha magas az akkuszint, akkor több ilyen kredit kerül kiosztásra, ha pedig alacsony, akkor kevesebb. A működés persze ennél jóval bonyolultabb lesz, még nem ismert minden részlet, de a cél egyértelműen az, hogy hosszabb üzemidőt tudjanak a telefonok.

Bluetooth LE Audio teljes támogatása

Az Android 13 lehet a robotos rendszer első kiadása, ami teljes mértékben támogatja a Bluetooth Low Energy Audio technológiát. Ezzel jóval kevesebb energiafogyasztással jár majd a kapcsolat fenntartása a különféle vezeték nélküli fül- és fejhallgatókkal, továbbá stabilabb lehet az összeköttetés.

Forrás: XDA, via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid