Android Wear összefoglaló

7

Már 1 hónapja, hogy hivatalosan bemutatták az Android Wear-t a Google I/O-n. Sok tech guru rávetette magát, kipróbálták, és közzétették véleményüket, tapasztalataikat. Ebben a cikkben ezt foglaljuk össze.

Alapjában véve, az Android Wear a Google Now-ra, a mindenki által jól ismert intelligens asszisztensre épül. Amint csatlakoztatjuk az órát az Android 4.3 vagy újabb operációs rendszert futtató telefonunkhoz, az szinkronizálja adatainkat, és az okosórán ugyan azokat a kártyákat látjuk, mint a telefonunkon, mikor megnyitjuk a Google Now-t. A két eszköz teljes mértékben együtt működik, tehát ha például jobbra „szvájpolunk” az órán, akkor az adott kártya nem csak ott tűnik el, hanem a telefonunkon is. Szerencsére nem örökre, ugyanis a rendszer újra megjeleníti az adott információkat, amikor úgy gondolja, szükségünk lehet rá (idő, hely, stb. függvényében).

android-wear

Az Android Wear gyárilag is sok funkciót tartalmaz, kapunk például egy többé-kevésbé pontos lépésszámlálót, jegyzeteket készíthetünk, emlékeztetőket állíthatunk be és láthatjuk a telefonunkra érkező összes értesítést (de akár le is tilthatunk alkalmazásokat, ha nem szeretnénk tőlük az óránkra értesítéseket kapni). Mindegyik értesítésnél megkapjuk az opciót, amivel megnyithatjuk a telefonon, de a legtöbbnél még sok mást is. A Hangouts üzenetekre válaszolhatunk diktálással, és láthatjuk az egész beszélgetést, elolvashatjuk Gmail-es emailjeinket is, stb.

Szerencsére a tech gurukkal együtt a fejlesztők is rákaptak az Android Wear platformra, ennek köszönhetően egy hónap alatt már több mint 30 alkalmazás érhető el a Play Store Android Wear szekciójában. Legelőször a Hangouts és a Google Maps lett közzétéve, utóbbi segítségével rávehetjük az okosóránkat, hogy GPS-ként működjön. Vannak repülési információkkal szolgáló alkalmazások is, lehetőségünk van letölteni a Pinterest-et, a Duolingo-val a nyelvtanulást folytathatjuk a csuklónkon is, akár zuhanyzás közben (mivel az eddig kiadott Android Wear okosórák mind vízállóak), és a Tinder-rel mehet a társkeresés az óránkon is. A harmadik fél által és a Google által kiadott alkalmazások listája folyamatosan bővül, ez is azt mutatja, hogy az Android Wear egy potenciális, és dinamikusan fejlődő platform.

Bár Magyarországon még nem érhető el a Google Play azon része, ahol kütyüket rendelhetünk, mindenesetre onnan szerezhető be az LG G Watch és a Samsung Gear Live – a jelenleg Android Wear-t futtató okosórák. Hamarosan jön a Moto 360 is, ami a kijelző formájában, és valószínűleg árában is eléggé el fog térni az előbb említett kettőtől.

lg-g-watch

Az LG G Watch-t a négymagos Snapdragon 400-as chipset hajtja, ami 1.2 GHz-en ketyeg. 512 MB RAM foglal benne helyet, a kijelző egy 1.65 inches, 280 × 280 pixel felbontású LCD IPS panellel. Az akkumulátor 400 mAh-es, aminek köszönhetően egész napos üzemidőt ígérnek. A belső tárhely 4 GB. A G Watch súlya 63 gramm.

Samsung_Gear_Live_Android_Wear_smartwatch

A Samsung Gear Live-ban szintén egy 1.2 GHz-es processzort találunk, a kijelző pedig 320 × 320 pixeles, 1.63 inches Super AMOLED (mi mást is várnánk a Samsungtól?). Ez a készülék is 512 MB RAM-mal jön, az aksija viszont csak 300 mAh-es, de normál használat mellett állítólag ez is kibírja egy napig. A belső tárhely ebben az esetben is 4 GB. A Gear Live 59 grammot nyom.

 

Ez a hardver, bár egy telefonnál már a középkategóriában sem elfogadható, egy órának teljesen elegendő, valószínűleg a közeljövőben nem fogunk rajta olyan játékokat játszani, mint a most megjelent Modern Combat 5.

A két kütyü nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, mindkettő azonos sebességű processzort, fél giga RAM-ot és 4 GB tárhelyet tudhat magáénak. Azonban van bőven különbség is, a Samsung Gear Live-val ugyanis egy jobb kijelzőt és egy pulzusmérőt is kapunk, míg az LG G Watch-nak az aksija jobb. Mindkét okosóra IP67-es minősítést kapott, tehát víz- és porállóak. A G Watch-t az USA-ban $229-ért árulják, míg a Gear Live $199-ért kapható. Az árat tekintve az utóbbi jobban megéri, de azért nem árt adni egy esélyt az LG termékének sem, néhány embernek jobban tetszhet a minimalista design a Samsungéval szemben. Ezen kívül állítólag a G Watch jobban áll a vékonyabb csuklójú embereknek.

Szinte mindenki, aki kipróbálta valamelyik okosórát, azon a véleményen volt, hogy se ajánlani nem tudja az okosórákat, sem abszolút feleslegesnek címkézni. Aki nagyon szereti a kütyüket és az újdonságokat, annak biztosan tetszeni fog, azonban a többiek inkább várjanak még egy kicsit, hiszen az Android Wear, és az okosórák úgy összességében még kezdeti stádiumban vannak, és még van mit fejlődniük. Az Android Wear egy ígéretes platform, valószínűleg néhány év múlva még sokkal-sokkal többet fognak tudni kihozni belőle.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Patrik
NapiDroid