Bluetooth sem lehet a Huawei új telefonjain?! (frissítve)

0

Bár néhány partner kiállt a Huawei mellett, egyelőre sokkal hosszabb azoknak a listája, amelyek megszakítják a kapcsolatot a vállalattal jelen állás szerint. A Wi-Fi Alliance és az SD Association után egy másik szervezet, a Bluetooth SIG is búcsút intett a kínai Huaweinek, aminek ijesztő következményei lehetnek. (A cikket frissítettük a Huawei hivatalos állásfoglalásával.)

A Bluetooth Special Interest Group felügyeli a Bluetooth szabványt, és anélkül egyetlen készülék sem használhatja, hogy az ő jóváhagyásukat meg nem kapná egy certifikációs eljárás során. Ez nem egy szabadon felhasználható technológia, licencelni kell, és jó esély van rá, hogy az USA kereskedelmi hivatalának nyomására a Huawei újabb készülékei már nem kapnak engedélyt. (A már kiadott modellek viszont nem érintettek.)

Egy okostelefon Bluetooth nélkül nem hangzik túl jól, főleg mostanában, amikor számos készülékről hiányzik a jack csatlakozó, és egyre nagyobb teret nyernek a vezeték nélküli megoldások. Persze valószínűleg nem ez lesz a legnagyobb gondja a Huaweinek, ha nem rendeződnek a dolgok, hiszen szoftveres és hardveres oldalon is nagy bajba kerülhetnek. A Google nélkül búcsút inthetnek a jelenlegi rendszerüknek, az ARM lépései pedig a processzorok előállítását lehetetlenítik el hosszabb távon. A következő generációs Kirin 985-tel egyébként elvileg még nem lesz probléma, ez a Mate 30 mobilokban debütálhat, de a szoftver már itt is kérdéses.

A bevezetőben említettünk két másik szervezetet is, ezekről nem írtunk külön, de most röviden sort kerítünk rájuk. A Wi-Fi Alliance is kitette a Huaweit a tagjai közül, ez viszont nem akkora érvágás, mert ettől a technológiát még használhatják, csak a fejlesztési irányokba nem szólhatnak majd bele. Az SD Association lépése sem jár valószínűleg nagy hátrányokkal, a jelenlegi mobilok továbbra is haszálhatnak Micro SD kártyákat, az újabbaknál meg amúgy is kezdett átállni a Huawei a saját, kisebb méretű NM kártyáira.

Az viszont egyértelműen látszik, hogy ha az USA nem vonja vissza az intézkedéseket, akkor komoly problémái lesznek a kínai gyártónak. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Frissítés: A Huawei Technologies hivatalos állásfoglalása a szabványügyi és iparági szervezetekkel kapcsolatos legújabb fejleményekről:

A közelmúltban néhány szabványügyi és iparági szervezet felfüggesztette a Huawei Technologies-zal való együttműködésének egyes részeit, engedve a politikai nyomásnak. Ugyan csalódtunk ezekben a döntésekben, mindennapi működésünkre nem lesznek hatással. Továbbra is ellátjuk vásárlóinkat csúcsminőségű termékekkel és szolgáltatásokkal.

A Huawei több mint négyszáz szabványügyi szervezet, iparági szövetség és nyílt forráskódú társaság tagja, ezekben négyszáznál is több kulcspozíciót tölt be a vállalat. Proaktívan hozzájárulunk ezen szervezetek működéséhez, az elmúlt évek során több mint hatvanezer javaslatot nyújtottunk be. Jelen pillanatban munkánk a szabványügyi szervezetek többségénél zavartalanul folytatódik. Továbbra is tesszük a dolgunkat, és folytatjuk a közös munkát ezekkel a szervezetekkel annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető erős iparági ökoszisztémát építhessünk ki.

A szabványok jelentik azt a bölcsességet, amihez közösen jutunk hozzá a tudomány és technológia innovációiból. A nyílt és globálisan is egyesített szabványok az egész értékláncban a szinergiát szolgálják, ami elősegíti, hogy mindenki olyan termékekkel és szolgáltatásokkal legyen képes ellátni fogyasztóit, melyek nem csak fejlettebbek, hanem magasabb minőségűek is. Az információs társadalom eleve ennek segítségével nőtt olyan erősre.

Az esetek többségében a szabványügyi szervezetek, iparági szövetségek és nyílt forráskódú társaságok szorosan tartják magukat az átláthatóság-, nyitottság-, tisztesség- és diszkriminációmentesség elveihez. Ezek az elvek jelentik az alapját az IKT társadalom egészséges és fenntartható fejlődésének.

A Huawei egyik szervezet szabályait sem sértette meg, egy kis részük mégis amellett döntött, hogy jogi alap nélkül felfüggeszti velünk az együttműködést. Tetteik ellentétben állnak a saját maguk által megfogalmazott elvekkel, így nemzetközi szervezetként aláássák szavahihetőségüket. Végső soron az ilyen döntések vezetnek majd a széttöredezett információs és kommunikációs szabványokhoz, ezáltal pedig az egész értéklánc költségeinek növekedéséhez.

Hiszünk abban, hogy ezek a lépések nem képviselik az iparág véleményét. Az ehhez hasonló akadályok ellenére biztosak vagyunk abban, hogy az IKT ipar hosszútávú, fenntartható fejlődés előtt áll.

Források: AndroidPolice, AndroidAuthority, HuaweiCentral

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid