Büntetést kapott az Apple a töltő elhagyása miatt

0

Az Apple tavaly új trendet indított azzal, hogy az iPhone-ok dobozából száműzte a tartozékok egy részét, vagyis immáron sem töltő, sem pedig fülhallgató nem jár a készülékeikhez. Ez okozott némi felháborodást a felhasználók részéről, és mint azóta kiderült, van olyan ország, ahol egyenesen törvénybe ütköző az almás vállalat lépése. 

A brazil fogyasztóvédelmi hatóság, a Procon-SP átszámolva közel 600 millió forintnak megfelelő büntetést szabott ki az Apple-re. Ennek az egyik fő oka az volt, hogy tavaly ősz óta töltő nélkül forgalmazza a telefonjait a vállalat, pedig egy olyan kiegészítőről van szó, ami elengedhetetlen az üzemeltetéshez. Az Apple szerint ennek környezetvédelmi okai vannak, de a hatóságok ezt nem fogadták el indoknak, mivel semmifelé hatástanulmányt nem mutatott be az almás cég, ami alátámasztaná az állítását.

A hatóság azt is kifogásolta, hogy nem lettek olcsóbbak az iPhone 12 készülékek a korábbi modelleknél, pedig a tartozékok elhagyása árcsökkentést indokolt volna. Illetve arra sem tudott választ adni az Apple, hogy kevesebb töltőt gyártanak-e a változtatások miatt.

Egyébként más is közrejátszott az Apple megbüntetésében, a brazil hatóság szerint megtévesztették a fogyasztókat a készülékek vízállóságára vonatkozó állításokkal, illetve azt is kifogásolták, hogy a vállalat bizonyos egyértelműen garanciális problémákat nem volt hajlandó ingyen orvosolni. Ezek mellett törvénysértőnek találtak egyes részeket a cég felhasználói szerződésében.

A Samsung szintén hasonló lépések tett nemrég, a Galaxy S21 szériához ugyanúgy nem jár töltő, de ők megúszták a büntetést, mivel belementek abba, hogy aki kéri, annak ingyenes biztosítják az adaptert Brazíliában, illetve náluk nem merültek fel a garanciával kapcsolatos kifogások.

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid