Doogee DG2014 Turbo teszt – minőség a középkategóriában

4

Általában a csúcsmobilokat övezi a legnagyobb rivaldafény, annak ellenére, hogy sokkal több középkategóriás készülék van a piacon, és talán nehezebb is a választás, ha nem akarunk egy kisebb vagyont okostelefonra költeni.

Mostani tesztalanyunk, a Doogee DG2014 Turbo 60 ezer Ft-os árával kifejezetten a középmezőnybe tartozik. A készülék gyártója még szinte teljesen ismeretlen hazánkban, de biztos vagyok benne, hogy ez rövid időn belül meg fog változni, hiszen a kiváló ár-érték arány nem kétséges.

A teszt előtt azért röviden vázolnám, hogy mik is a DG2014 főbb ismertetőjegyei:

  • vékony, prémium kivitel
  • korrekt 5 colos IPS kijelző
  • 4 magos processzor
  • 13 megapixeles kamera hátul
  • komoly selfie kamera elöl

Persze ez csak néhány száraz adat, nézzük, hogy hogyan is teljesít a Doogee DG2014 Turbo a valóságban!

Csomagolás, tartozékok

doogee-dg2014-doboz-2

A készülék egy jó minőségű, kemény kartondobozban érkezik, ami kívülről fehérben pompázik. Ha ennek a tetejét leemeljük, akkor azonnal megpillantjuk a mobilt, ami egy műanyag ágyon fekszik, ezalatt pedig a tartozékokat találjuk.

doogee-dg2014-tartozekok

Már az is értékelendő, hogy a kínai származás ellenére egy teljes egészében magyar nyelvű használati útmutatót kapunk, de ez még nem minden. A töltő és az adatkábel olyan minőséget képvisel, amivel még a drágább mobiloknál is ritkán lehet találkozni: a kábel egy különleges, lapos kialakítást kapott, és a tapintása is kellemes, a csatlakozók pedig szintén nem mindennapi darabok.

doogee-dg2014-tolto

Hasonlóképpen meg lehetünk elégedve a gyári fülessel is, ami bár nem annyira komoly, mint a töltő, azért egész jól néz ki, és a hangzása is megfelelő. Említést érdemel még, hogy a készüléken gyárilag volt kijelzővédő fólia, ráadásul a dobozban is találtam egyet ráadásnak.

Külső

Doogee-DG2014

A DG2014 dizájnját egyik másik ismert márkához vagy készülékhez sem tudnám hasonlítani, mivel egy meglehetősen egyedi kialakításról van szó. A gyári adatok szerint 142.9 x 71.36 x 6.3 mm-es méretekkel van dolgunk, és az utolsó érték egyből szemet szúr, hiszen a 6.3 mm meglepően vékony házat sejtet. A mérlegen 140 grammot nyom a mobil, ami teljesen átlagosnak mondható a méretéhez képest.

doogee-dg2014-1-elol

A készülék sarkai szögletesek, az előlap nagy részét pedig az 5 colos kijelző foglalja el, amit egy nem túlzottan vastag keret fog körbe.

doogee-dg2014-1-bekapcsolo

A kijelző fölött van a beszédhangszóró, az 5 megapixelesnek írt előlapi kamera, valamint a fény- és távolságérzékelő. Értesítési LED sajnos nincs, amit kicsit sajnálok, de végül is ez csak apróság.  Alul három érintőgombot találunk (balról jobbra: menü, home és vissza), amik ugyan nem rendelkeznek háttérvilágítással, de jól látható módon fel vannak festve, azaz nem lehet eltéveszteni őket.

doogee-dg2014-1-alul

A készülék alján csak a beszédmikrofon van, ami azt jelenti, hogy a a 3.5 mm-es audió kiment és a microUSB is fentre került. Ez utóbbi egyébként OTG-képes, azaz szinte bármilyen eszközt (pendrive, egér, külső winchester, stb) rádughatunk egy filléres átalakítóval.

doogee-dg2014-1-felul

Kifejezetten érdekesek a készülék oldalai, hiszen itt 1-1 fém sáv fut végig, ami sokkal stabilabbá teszi a házat. Bal oldalt találjuk a bekapcsoló gombot, jobb oldalt pedig a hangerő vezérlők helyezkednek el. Ezek is mind fémes anyagból vannak, és ehhez méltó módon nagyon stabil a nyomáspontjuk, egyáltalán nem lötyögnek.

doogee-dg2014-1-hangero-gombok

Sok érdekességet tartogat a hátlap is, aminek az anyaga ugyan műanyag, de a pontozott felületnek köszönhetően kellemes fogást biztosít. Itt érdemes még megemlíteni, hogy a készülék ezen része két oldalt ívelt formát vesz fel, és így ráhajlik az oldalsávra. Ennek köszönhetően az DG2014 oldalai vékonyabbak, mint a közepe, és a 6.3 mm-es vastagság inkább a szélekre vonatkozik, azaz kicsit csalóka a dolog.

doogee-dg2014-hatlap

Alul találjuk a hangszórónyílást és a Doogee márkajelzést, fölül pedig egy első látásra furcsának tűnő kamerát, ami jelentősen kiáll a hátlapból. Nagyon félteni persze nem kell, hiszen egy fém keret veszi körbe az üveget, de mindenképpen érdekes ez a kialakítás. Van még itt LED villanó is, ami egy kínai írásjelekkel tarkított, csiszolt fémlemezben helyezkedik el.

doogee-dg2014-hatlap-kamera-2

Összefoglalva tehát egy kifejezetten egyedi, minőségi külsőt kapunk, ami mindenképpen kiemeli a Doogee DG2014-et a hasonló árú versenytársak tömegéből.

Kijelző

A Doogee DG2014 Turbo egy 5 colos IPS kijelzővel rendelkezik, ami az OGS technológiának köszönhetően 30%-kal vékonyabb az átlagos IPS paneleknél. A színei nagyon szépek és élénkek, a fehér nem sárgás vagy kékes, a fekete pedig átlagosnak mondható, de hozza az elvárt szintet.

doogee-dg2014-kijelzo

A betekintési szögek szinte 180 fokosak, és egyik irányból nézve sem tapasztalható számottevő torzulás. A fényerőt minimumra véve is jól látszik a kijelző beltérben, 70-80%-os értéknél pedig már egy komolyabb napsütés sem okoz gondot.

doogee-dg2014-kijelzo-3

A felbontás HD, azaz 1280×720 képpontot kapunk. Ez 326 ppi pixelsűrűséget jelent, és sokak szerint ez az a határ, ahol a legtöbb ember már nem veszi észre a pixeleket normál használat során. Ezzel egyet is tudok érteni, hiszen a kép teljes mértékben élesnek mondható, szerintem fölösleges is lett volna ennél nagyobb felbontás.

doogee-dg2014-kijelzo-2

A kijelző tehát hozza azt a szintet, ami egy középkategóriás mobiltól elvárható, sőt, még talán jobb is egy kicsit, hiszen sok hasonló árú készülék csak 960×540 pixeles kijelzővel bír.

Hardver

A DG2014 Turbo-t egy MediaTek MTK6582-es chipset kelti életre, ami négy darab 1.3 GHz-en ketyegő Cortex-A7-es processzormagot és egy kétmagos Mali-400MP2-es GPU-t jelent. Ez hardver már nem számít újnak, ennek ellenére elfogadható teljesítményt nyújt. A középkategóriába nem erőgépek kellenek, de fontos a megbízható, gyors működés, és a készülékünk esetében szerencsére ez teljesül is.

doogee-dg2014-antutu

RAM-ból 1 GB-ot kapunk, amivel igazából nincs gond, és a 8 GB-os belső tárhely is általánosnak mondható. Bővítési lehetőséget természetesen kapunk, kár lett volna, ha ez kimarad.

A készülék nem csak a mindennapi feladatokkal birkózik meg, hiszen akár játékra is jól használható. A legtöbb 3D-s darab akadás nélkül megy, és bár belefuthatunk 1-2 problémás játékba, ez semmiképpen sem jellemző. A grafikai képességeket egyébként jól példázza az Epic Citadel tesztje, ami gyönyörűen fut a DG2014-en.

doogee-dg2014-epic-citadel

Szoftver

A készüléket először bekapcsolva a feloldóképernyő jön elő, ahol a pulzáló kör lefelé húzásával tudjuk feloldani a lezárt képernyőt. Persze itt más lehetőségünk is akad, hiszen fölfelé történő ujjmozdulat után azonnal a kamera jön elő, balra és jobbra pedig a telefont és az üzeneteket érhetjük el.

doogee-dg2014-lockscreen

A feloldás után egy kifejezetten érdekes felület fogad minket, ami meglehetősen távol áll a Google által megálmodott kinézettől. Persze ha elkezdjük nyomkodni a kütyüt akkor egyértelművé válik, hogy egy gyári Android fut rajta, egyszerűen csak arról van szó, hogy ráhúztak egy ikonkészletet.

doogee-dg2014-home

A korábban tesztelt Iocean X8-cal ellentétben itt a gyári kinézet visszaállítása nem lehetséges alapesetben, de egy launcher telepítésével pillanatok alatt megoldható a dolog, ha esetleg valakinek nem jönnének be a színes, lekerekített ikonok.

Érdemes még megemlíteni, hogy egy 4.2.9-es verziószámot viselő Android verzió fut a készüléken. A KitKat tehát még várat magára, de a mostani szoftverrel sincs probléma, hiszen teljesen folyamatos a működés, semmilyen akadás nem tapasztalható a menürendszerben, és az appok elindítása is azonnal megtörténik a legtöbb esetben.

doogee-dg2014-about

Mivel gyári Androidról van szó, így a legtöbb beépített alkalmazás nem fog nagy meglepetést okozni. Többek között a böngésző, a zenelejátszó, a galéria és a fájlkezelő is a megszokott formát hozza.

doogee-dg2014-bongeszo

Ezeken kívül kapunk azért pár extrát, amik közül az egyik a biztonsági mentés lehetősége. Ez egy alkalmazás formájában jelenik meg, amivel az SD-kártyára menthetjük le a személyes adatainkat és az alkalmazásainkat.

doogee-dg2014-mentes

Van még egy Smart somatosensory nevű lehetőség a beállítások között, ami annyit jelent, hogy a telefon megérintése nélkül is vezérelhetünk dolgokat. Mindössze el kell húznunk a kezünket a kijelző felső része fölött, és ezzel lapozhatunk például a galériában (sajnos csak előre), válthatunk zenét, vagy akár fel is oldhatjuk a telefont. Túl nagy hasznát azért valószínűleg nem vesszük majd ennek a funkciónak, inkább csak érdekesség.

doogee-dg2014-smart

A szoftverre tehát nem lehet panasz összességében, egy egész gyors és megbízható Androidot kapunk.

Kamera

A Doogee DG2014 Turbo kamerája kifejezetten komolynak ígérkezik a gyári adatok alapján, hiszen a hátlapon egy 13 megapixeles 5 lencsés CMOS szenzor van. De vajon a valóságban is megállja a helyét?

doogee-dg2014-hatlap-kamera-1

Összességében egész jó képeket lehet készíteni a készülékkel, főleg ha elegendő fény áll a rendelkezésre. Persze senki se várjon tökéletességet ezen a téren, hiszen egy középkategóriás készülék révén azért kell kompromisszumokat kötnünk. Éjszaka például kifejezetten zajosak, vagy éppen elmosottak lesznek a fotók.

Nézzétek meg a tesztképeket:

doogee-dg2014-foto

doogee-dg2014-foto-1

doogee-dg2014-foto-2

doogee-dg2014-foto-3

doogee-dg2014-foto-4

doogee-dg2014-foto-5

doogee-dg2014-foto-6

Beállítási lehetőségek terén a szokásosakat kapjuk, nem hiányzik igazából semmi. Készíthetünk többek között panorámaképeket, van HDR, és még sok más dolgot beállíthatunk. Különleges extrák persze nincsenek, de egy ilyen árú mobiltól ez nem is várható el.

doogee-dg2014-kamera-menu-1

doogee-dg2014-kamera-menu-2

A készülék LED villanója jól teljesít, beltérben nagy hasznát vehetjük, ha rosszak a fényviszonyok. Videót akár Full HD-ben is rögzíthetünk, aminek a minősége nem kiemelkedő, de azért használható.

doogee-dg2014-kamera-menu-3

Említést érdemel még az előlapi kamera, ami ugyan 5 megapixeles a gyári specifikáció szerint, és be is állíthatunk ekkora felbontást, de a szenzor valójában csak 2 megapixeles, így tehát értelmetlen ennél nagyobbra állítani. Ennek ellenére remek selfie-ket lőhetünk a készülékkel, simán hozza a legtöbb középkategóriás mobil szintjét.

Adatkapcsolat

A készülék a legtöbb adatkommunikációs szabványt ismeri,  azaz van például GPS, Wifi 802.11 b/g/n és Bluetooth 3.0. Az LTE kimaradt, de ez az ország nagy részén még úgysem használható ki, és a HSPA kapcsolat révén elérhető 21 Mbps-os letöltési sebesség is egész jó. SIM-foglalatból egyébként kettőt is kapunk (egy mini és egy micro).

Üzemidő

A kifejezetten vékonyra sikerült készülékház miatt sajnos csak egy 1750 mAh-s akkumulátor került a DG2014-be, ami nem hangzik túl jól. Persze a valóságban azért nincsenek komoly gondok az üzemidő terén, hiszen gyenge használat és alacsony fényerő mellett kihozható a 2 nap, ha pedig komolyan nyúzzuk a mobilt, akkor is kibírja a reggeltől estig tartó időszakot.

doogee-dg2014-turbo-mobile-allcolors másolata

Összegzés

A középkategóriás mobilok között nem igazán találni olyat, ami kompromisszumok nélkül használható, de azért 50-60 ezer Ft-ért is lehet már elég jó készülékeket venni. Ezek közé tartozik a Doogee DG2014 Turbo is, ami fura neve ellenére egy nagyon jól használható, és szinte minden téren kiegyensúlyozottan teljesítő okostelefon. A stílusos és egyedi megjelenés, valamint a minőségi kivitel pedig már csak ráadás.

A Doogee hivatalos magyarországi forgalmazója a Ping Digital, akiktől 49.900 Ft-os áron beszerezhető a DG2014 Turbo. A készülékre 1 év haza garanciát vállalnak, ráadásul 21 napon belül visszavásárolják a mobilt, ha nem lennénk megelégedve.

Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid