Ezeket kell tudnia egy modern okosórának

0

Az okosórák piacán sokkal erősebb a pezsgés és a fejlődés, mint a hagyományos karórák világában. Érthető, miért: a klasszikus karórák, akár analóg, akár kvarc szerkezetűek, lényegében elérték a fejlődési határukat.

Természetesen ki lehet hozni újabb dizájnnal, vagy tartósabb elemmel működő darabokat, fel lehet ruházni pulzusmérővel vagy beprogramozható ébresztővel, ám ettől még a tizedét sem fogják tudni annak, amit a legmodernebb, piacvezető okosórák.

Az okosórák húsz éve jelentek meg a piacon, de most kezdenek csak elterjedni

Amennyiben az okosórát úgy határozzuk meg, mint beépített számítógéppel és operációs rendszerrel bíró, óraként is funkcionáló, csuklón hordható, karóra méretű eszköz, akkor az első valódi okosórát 2000-ben mutatták be, és egy viszonylag nehézkesen használható, Linuxos karóra-számítógép volt.

Ám már ekkor látszott az az irány, amit az okostelefonok debütálásával a legnagyobb gyártók is követni kezdtek: azaz bárki hordhasson a csuklóján egy más eszközökkel kommunikáló, programozható és appokat futtató, mini számítógépet.

A modern okosórák azonban az első pár év minden felhajtása ellenére sem hozták el az áttörést úgy, mint tették a hordozható zenelejátszók, vagy maguk az okostelefonok – nehézkesen használható, hamar lemerülő, ráadásul egészen drága kütyüként még a jobb módú vásárlók is meggondolták, hogy tényleg szükségük van-e rá.

Az okosórák forradalma most zajlik

Egészen a legújabb időkig kellett várni, hogy az okosórák elérjék azt a szintet, hogy már önmagukban is megérje őket megvásárolni, mert nem csupán az okostelefon kiterjesztései.

Gyakorlatilag mostanra jutottak el oda a gyártók, ahol talán már húsz éve tartani szerettek volna. Érdemes lesz figyelemmel követni az okosórák árait a következő hónapokban.

Az okosórák az egészséges és tudatos életmód szolgálatában

A legmodernebb okosórák megvásárlásával egy komplex életmód-segédhez jutunk hozzá. Habár mindegyik csúcskategóriás, sőt középkategóriás okosóra kissé másként közelíti meg a témát, általában egy egész sor szenzor és app gondoskodik arról, hogy olyan egészséges életmódot folytathassunk, amilyet megcéloztunk.

Értesítések a csuklón

Az, hogy a modern okosórák mindenféle értesítést megjelenítsenek a mezei ébresztéstől a bejövő híváson át a közösségi oldalak állapotfrissítéséig, ma már teljesen hétköznapi igény.

A legjobb kütyük esetében teljesen személyre szabható, hogy milyen értesítéseket mikor és hogyan jelenítsen meg – akár egy okostelefon esetében. A telefonhívások és szöveges üzenetek kijelzése ráadásul kifejezetten előnyös, ha amúgy zajos környezetben vagyunk és a telefon rezgését se érezzük meg.

A legjobb okosórák ráadásul anélkül teszik lehetővé a hívások lebonyolítását vagy az üzenetek olvasását és megválaszolását, hogy elő kéne vegyük hozzá a telefont.

A modern okosórák „szórakoztató központok” is

Azt elvárni egy okosórától, hogy tisztán funkcionális legyen, éppen olyan, mint ugyanezt elvárni egy telefontól. A vásárlók többsége szórakozni is akar vele, nem csupán üzeneteket olvasni, vagy a lépéseit számon tartani.

A különféle zenelejátszó appok telepítése és használata ma már magától értetődik, akár az okostelefonok vagy tabletek esetében. Ha valaki inkább rádiót hallgatna vagy podcastra figyelne, esetleg futás közben a kedvenc hangoskönyvét folytatná, ma már szabadon megteheti.

Kijelenthetjük tehát, hogy a modern okosórák felnőttek ahhoz a feladathoz, amire szánták őket, ráadásul annyiféle kialakításban, dizájnban, színben kaphatók, hogy gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző modellt!

Szponzorált cikk.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid