Fossibot SP200 összecsukható napelem panel teszt – Egyszerűen csak jó

0

Kényelmes szállítás, gyors összeszerelés és nagy teljesítmény. Így jellemezhető egy mondatban a Fossibot SP200-as napeleme. Az SP200 hasznos megoldás, ha mobil alternatívát keresünk hordozható töltőállomásunk energiaellátására útközben.

 • Az Fossibot SP200 összecsukható napelempanel megvásárlásához most a 7HG3MYKR kupon használatával csak 264,33 dollárra lesz szükségünk, ami 92 ezer forint.
 • A termék EU raktárból érkezik a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (7,33 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

A hordozható töltőállomások – használjuk inkább az angol Power Station megnevezést – az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak. A napelemek népszerűsége szorosan követi őket. A hatékonyságuk megnőtt, ami szélesebb körű felhasználhatóságot biztosít.

Az Fossibot SP200 egy összecsukható, ezáltal hordozható napelemes panel, amely a napfényt elektromos energiává alakítja. Az SP200, azaz új tesztalanyunk konverziós rátája 23,4%-os, ami nagyon magas, mert az átlagos tetőn lévő napelemeké 15-20% között mozog. A 200 wattos teljesítmény, az MC4-es csatlakozók, az IP67-es védelem, valamint a prémium gyártók által használt ETFE bevonat a magas energiahozam, az egyszerű csatlakoztathatóság mellett a hosszú élettartamot hivatott garantálni. A napelem modul 300 dolláros árával a prémium osztályba tartozik. Természetesen ennek megfelelően magasak az elvárásaink is.

A napelem jól párnázott, nem feltűnő dobozban érkezik. A pakkban van egy MC4 csatlakozós adapter is, mely Anderson, XT60 és DC5521 kimenetben végződik. Találunk még egy felhasználói útmutatót is, amely a modullal kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza.

Kicsomagolás után azonnal észrevehető, milyen nehéz a napelem, a 8 kilogrammos súlyával a teljesítményosztály egyik nehezebb modulja. A masszív, integrált narancssárga fogantyú viszonylag egyszerűvé teszi a panel szállítását. Összecsukott állapotban a panel mérete 53,1 x 64, kihajtva pedig 53,1 x 240 centiméter. A nagy tömeg az ETFE felületi bevonatnak köszönhető. Noha ez az anyag nehéz, különösen robusztus, áttetsző, ezért hosszú éveken át kell működnie.

A napelem IP67-es por- és vízvédelmi tanúsítvánnyal rendelkezik. A magas fokú védelemnek köszönhetően a modul elméletileg egész évben a szabadban maradhat – de felesleges – esőben nem fog termelni. Az oldalakon 4 db rögzítőszem található, így függőlegesen és vízszintesen is könnyedén rögzíthető. Az összecsukható napelem modulok szennyeződés- és víztaszító, vízlepergető szintetikus szálból készültek.

A napelempanel hátoldalán egy integrált, két cipzárral nyitható és zárható, vízálló zseb található. Ez tartalmazza a 160 centiméter hosszú, szabványos MC4 csatlakozókábeleket. Ezeket a csatlakozókat széles körben használják napelemes berendezésekhez. A csatlakozások vízállók az IP67 specifikáció szerint és 300 V-ra vannak besorolva, bár a napelem ennél lényegesen kevesebbet termel.

Az SP200-at a hátoldalán, középen két-két tépőzár és a hordozófülekben lévő mágnesek tartják össze. A napelemnek három összecsukható, tépőzárral rögzített kitámasztó lába van, amelyek lehetővé teszik a dőlésszög fokozatmentes beállítását. A maximális napi termeléshozamhoz általában 30-40° dőlésszög az optimális. A meredekebb szögnek csak télen lenne értelme, amikor nagyon alacsonyan süt a nap.

négy szegmensre osztott monokristályos napelem 200 wattot ad le, maximum 18 V és 11,1 A mellett. Az üresjárati feszültség 21,6 volt, ezért olyan Power Station-ok töltésére alkalmas, amelyek legalább 22 V-os bemeneti feszültség kezelésére képesek – az általunk tesztelt modellek mind ilyenek.

Hardver specifikációk

 • Névleges teljesítmény 200 watt
 • Hatékonyság: 23,4%
 • Cella típusa: Monokristályos szilícium
 • Napelem laminálás: ETFE (etilén-tetrafluor-etilén)
 • Csatlakozó típusa: Szabványos MC4 csatlakozó
 • Feszültség maximális teljesítményen (Vmp): 18V
 • Áram max. teljesítményen (Imp): 11,1A
 • Nyitott áramköri feszültség 21,6V
 • Rövidzárlati áram (ISc): 13,3A
 • Üzemi hőmérséklet: -10 +65 ℃
 • Méretek (kihajtva, összecsukva), súly: 640 × 2400 mm, 640 × 531 mm, 8 kg
 • Tanúsítványok: FCC, CE, ROHS, IP67

Most térjünk rá a napelem tényleges teljesítménytesztjére. A töltésvezérléshez a korábban tesztelt hordozható töltőállomásokat használtuk. Különböző napokon vizsgáltuk meg a napelemet, hogy rövid áttekintést kapjunk a teljesítményéről.

Nem számít, hogy nap, felhők, fátyolos felhők vagy borult égbolt. Az erőmű feltöltése a legtöbb esetben lehetséges volt. Csak akkor nem volt töltési teljesítmény, amikor nagyon beborult az ég, vagy esett az eső. A legjobb őszi-téli időben dél körül könnyedén elértük a 180-195 W-os teljesítményt. Tehát elmondható, hogy a panel kiválóan teljesít közvetlen napfényben, a Fossibot SP200-as biztosan tud 200 W-ot leadni.

Meg kell említeni, hogy szinte optimális feltételek közepette mértünk. A hőmérséklet mindössze 19-22,5°C volt, derült ég mellett. Magasabb hőmérsékleten a napelemek hatásfoka és ezzel a töltési teljesítmény is kismértékben csökken. De a 200 W-nak könnyen elérhetőnek kell lennie. Ha azonban egy felhő a nap előtt mozog, a teljesítmény hirtelen felére csökken.

Természetesen meg akartuk vizsgálni, hogyan viselkedik a modul, ha az egyes területek árnyékolva vannak. Az árnyékolás azt jelenti, hogy a napsugárzást többek között házak vagy fák blokkolják, így a modul egyes részeit nem éri közvetlenül a napfény. A teszthez fogtunk egy törölközött és letakartuk a modul részeit.

Csaknem maximális, 189 W-os teljesítménnyel indulunk – a kisebb 89, a nagyobb Power Sation pedig 100 wattos teljesítménnyel töltődött, ami pont nem látszik a képen – lefedett területek nélkül. Ha a négy szegmens közül az elsőt teljesen letakartuk, a töltési teljesítmény 140 W-ra csökken. Ez azt jelenti, hogy a teljesítmény 26%-kal csökken 25%-os árnyékolás mellett. Ha a második panelt is lefedtük, a teljesítmény 95 W-ra csökken, vagyis a teljesítmény 50%-kal csökken 50%-os árnyékolással. Ugyan ez volt a történet 75%-os árnyékolással is. Mivel magyarázható ez a rendkívül jó eredmény? A napelem alapvetően 4 különálló modulból áll, mindegyik 50 W-os. Minden szegmens tehát önmagában is napelem. Ezek pedig belsőleg párhuzamosan vannak csatlakoztatva egy nagy, 200 W-os panelt alkotva, vagyis minden szegmens önállóan működhet.

Ha azonban az összes szegmens részben árnyékolt, a töltési teljesítmény meredeken csökken. Ha minden területet 25%-kal árnyékolunk, a töltési teljesítmény a felére csökken. Mind a négy napelempanel felét letakarva teljesítmény 85%-kal, mindössze 30 W-ra csökken. Ideális körülmények közepette azonban bőven kimaxolja a tesztben használt hordozható töltőállomások által felvehető 150, illetve 120 W-os teljesítményt.

Megállapítható, hogy a Fossibot SP200 nagyon jól tűri az árnyékolást. Más gyártók moduljai általában sokkal rosszabbul teljesítenek, teljesítményük 80-90%-át is elveszíthetik mindössze 25%-os árnyékolástól.

A nyár végén kezdtük el használni a napelempanelt – azóta már tél tábornok is megérkezett, bár az időjárás nem ezt tükrözi -, azóta sem tudunk semmilyen kritikát megfogalmazni az SP200-zal szemben. Egyszerűen csak jó, talán a gyártó névválasztásán lehet fennakadni –  Fossibot – magyar nyelvterületen ez ellégé gáz. Mindenesetre van pár figyelemre méltó termék ezzel a csodálatos márkanévvel, úgyhogy jó eséllyel lesz még folytatás.

Összességében a Fossibot SP200 az eddigi legjobb összecsukható napelem, amely átment a tesztkörünkön. Lenyűgöző első osztályú kidolgozása, korlátlan mobilitása, könnyű összeszerelése, példamutató viselkedése az árnyékban, valamint a teljesítménye, amely semmivel sem rosszabb, mint a helyhez kötött modulok. Az ára is a versenytársak alatt van, főleg a mellékelt kupon használatával.

Az Fossibot SP200 összecsukható napelempanel megvásárlásához most a 7HG3MYKR kupon használatával csak 264,33 dollárra lesz szükségünk, ami 92 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (7,33 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid