GMKtec NucBox M2 mini PC teszt – Erő a tenyeredben

0

A GMKtek május közepén mutatta be Kínában az M2 Mini PC-t, amelyet egy 11. generációs Intel Core i7-11390H processzor hajt 16 GB memóriával és 1 TB-os SSD tárhellyel kiegészítve. A tenyérnyi kis gép előtelepített Windows 11 Pro operációs rendszerrel érkezik, a WiFi6 és Bluetooth 5.2 támogatás mellett sok extrával rendelkezik, nézzük is meg közelebbről.

  • A GMKtec NucBox M2 mini PC megvásárlásához most a GKB23SS25 kupon használatával csak 342,16 dollárra lesz szükségünk, ami 119 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás és visszaküldési szolgáltatás (13,98 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

A mini PC-k egyre népszerűbbek kompaktságuk és alacsonyabb fogyasztásuk miatt. Miután az Intel néhány évvel ezelőtt elkezdte a NUC sorozatot, egyre több gyártó próbálja ki magát a kompakt mini PC-k területén. Ironikus módon a korábbi piacvezető, az Intel eladásai 36 százalékkal estek vissza 2023 első negyedévében az előző évhez képest. A csökkenő tendencia ellensúlyozása érdekében megszorításokat vezetnek be, és egy egész üzletágat számolnak fel. Most az Intel NUC a következő termék, amelyet megszüntetnek, illetve az Asus veszi át a gyártást. A kis kínai gyártók nagy örömére, akik már a chipóriást is feleslegessé tették a mini PC-k piacán.

A GMKtec (korábban csak GMK) is egy ilyen „Intel killer” versenyző. A céget 2019-ben alapították, kimondottan mini PC-k gyártására szakosodtak, bár a kínálatukban egy egészen jó notebook is fellelhető.

A GMKtec NucBox M2 mini PC egy négyzet alakú, meglehetősen nehéz, jellegtelen kartondobozban érkezett. Belül a mini PC alatt találjuk a tápegységet (100 watt teljesítménnyel), a tápkábelt, egy a HDMI kábelt, egy VESA konzolt a hozzá tartozó csavarokkal, amellyel a falra vagy a monitor mögé rögzíthetjük a mini PC-t és a felhasználói utasítás sem maradt ki.

A GMK tervezői csodálhatják az Intel NUC sorozat egyszerűségét, mert a G2-nek nagyjából ugyanaz a minimalista esztétikuma van. A kompakt, mindössze 114 x 106 x 42,5 mm-es apróság mérete éppen elég nagy ahhoz, hogy befogadja a klasszikus 4 hüvelykes NUC alaplapot. A burkolat mart alumíniumból készül, amely nagyfokú robusztusságot kölcsönöz a készüléknek. Felül fényes – ujjlenyomat gyűjtő – műanyag a gyártó nevével, alul is ugyanez az anyag, csak matt kivitelben. Az összeszerelési minőség patent, a 412 grammos súlya viszont meglepően magas, de ezáltal kiváló minőségű érzetet ad, amely jobb, mint amit ebben az árkategóriában várnánk.

Az előlapon egy pontnyi fehér LED-del megvilágított zöld bekapcsológomb és két USB 3.2 Gen 1 port figyel. Hátul a szellőzőnyilások alatt pedig további két USB-A port lakik, USB 3.2 Gen 1 és USB 2.0 leosztásban. Tőlük jobbra egy HDMI video kimenet (4K 60 Hz), és USB Type-C port látható, ami nem használja a Thunderbolt 3 előnyeit, bár az Intel chip kezeli. Adathordozóra, DisplayPort videojelre leszünk jogosultak, de PowerDelivery-re nem. Balra egy 2,5G RJ45 Ethernet port, még egy HDMI csati (4K 60 Hz), mellette az egyenáramú bemeneti csatlakozó és egy 3,5 mm-es audio jack zárja a sort.

A két hosszanti oldalon szellőzőrácsok vannak, hogy az egyetlen ventilátor kivezesse a meleg levegőt.

Az erő forrása egy 11. generációs Intel Core i7-11390H processzor. A 2021 közepén bejelentett, Tiger Lake H35 generáción alapuló chip második generációs 10 nm-es Intel SuperFin eljárással készül, és négy Willow Core processzormagot integrál (8 szál a HyperThreadingnek köszönhetően). Az alap órajel 35 wattos TDP (Thermal Design Power) mellett 3,4 GHz és maximum 5,00 GHz-es turbófrekvenciát préselhetünk ki a kicsikéből. Emellett az SoC tartalmazza a továbbfejlesztett Iris Xe iGPU-t is, amelyen mind a 96 EU engedélyezett, és akár 1,4 GHz-es órajelen dolgozik.

A mini PC 16 GB DDR4 RAM memóriát kapott 3200 MHz-es órajellel, két kétcsatornás So-DIMM foglalatba szerelve, így egyszerűen bővíthető akár 64 GB RAM-ra is. Az előre telepített Windows 11 Pro a Vaseky PCIe Gen3 M.2 2280 NVMe SSD-jére (PCIe 4.0 támogatása) lett telepítve, 1 TB-os kapacitással, amely ugyanúgy cserélhető és bővíthető, mint a munkamemória.

Az M.2 2280 PCIe mellett egy további M2 2242 SATA foglalat is rendelkezésre áll, így plusz 2-2 TB-os SSD hozzádobható a konfigurációhoz. Az egyszerű szervizelés, bővíthetőség érdekében a gumilábakban elhelyezett négy Philips csavart kell csak kicsavarnunk.

Laptop fronton két évvel ezelőtt – sőt akár ma is – „Gamer” laptopok közé sorolták ezt az összeállítást, egy dedikált középkategóriás grafikus kártya (GeForce GTX 1650) hozzáadásával. Ami felháborító, hogy 256 GB tárhely és 8 GB RAM variációban is ezt a besorolást aggatták rá szegénykékre.

A vezeték nélküli kommunikációt egy Realtek RTL8852BE kártya kezeli. Ez a chip, amely támogatja a Wi-Fi6-ot és a Bluetooth 5.2-t. A tesztidőszakban nem tapasztaltunk Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat megszakadást. A teljesítmény tekintetében sem tudtunk problémát megállapítani.

A GMKtec NucBox M2 kicsomagolása után a mini PC-t először csatlakoztatni kell és be kell állítani. Mindez azonban összességében nagyon egyszerűnek bizonyult, mivel a Windows 11 Pro (x64) már előre telepítve volt. Bekapcsolás után néhány másodperccel a Windows 11 telepítővarázslója fogadott bennünket. Ezt követte a nyelv kiválasztása, az adatvédelmi beállítások (de)aktiválása és a helyi felhasználói fiók név hozzárendelése.

Miután a rendszer felált, telepítettük az összes elérhető Windows-frissítést. Az internetkapcsolattól függően a teljes beállítási folyamat nem tarthat tovább 15-30 percnél. A telepítési idő nagy részét a Windows-frissítések letöltése és telepítése tölti ki. Ezen a ponton nagyon dicséretes, hogy a GMKtec nem szemeteli össze saját bloatware vagy előre telepített szoftverrel az oprendszert. A Start menüben egyébként csak azokat az alkalmazásokat találtuk, amelyek a Windows 11-ben a Microsoft által vannak telepítve. Ennek így kell lennie!

Az összes teljesítménytesztet a „kiegyensúlyozott” energiaprofil használatával végeztük. Az SoC teljesítményén nem változtattunk, és a BIOS-beállítások szerint szállított állapotban hagytuk.

Mint már említettük, a telepített NVMe-SSD a Vaseky-től származik, és a PCIe 3-4 szabványt tartalmazza. A 3100 MB/s olvasási és 2315 MB/s írási sebesség több mint elegendő a tipikus mindennapi feladatokhoz.

A mini PC kiválóan teljesít a Cinebench benchmark tesztben, az egymagos 319, a többmagos tesztben 91 pontot ért el, és a 3,49-es MP Ratio szám is ideális. Optimális esetben az MP-arány közel áll a CPU magjainak számához. Tehát egy 4 maggal rendelkező CPU MP-aránya 4 közelében lesz. Általában az MP Ratio alacsonyabb, mint a magok száma, mivel a CPU jelentősen nagyobb teljesítményre képes (túlhajtás), ha csak egy mag van kihasználva (a termikus fojtás miatt).

A PCMark 10 benchmark tesztben összességében olyan pontszámok érhetők el, amelyek több mint elegendők egy tipikus irodai vagy multimédiás PC-hez, de az összetettebb feladatok, mint például a kép- vagy akár videószerkesztés, gyorsan korlátokba ütköznek. Valószínűleg a második RAM-sáv (kétcsatornás) használata valamivel magasabb benchmark pontszámot eredményez a PCMark 10-ben.

Amint azt sejtettük, a játék benchmarkok eredményei meglehetősen kijózanítók. A GMKtec NucBox M2 átlagosan 3005 pontot ér el a 3DMark Fire Strike benchmarkban.

A Time Spy-ben összehozott 1295 pontocska sem túl fényes, ami ismét az egycsatornás RAM-nak köszönhető. Igazából az Intel Iris Xe grafika szokásához híven jól teszi a dolgát, nincs rá panasz. A 4K videókat gyönyörűen lejátssza, a régebbi játékokkal sincs gondja, azonban mini PC-t játékra venni továbbra sem ajánlott. A gép támogatja a három monitoros munkavégezést, 4K@60Hz mellett, a 2x HDMI 2.0 és USB Type-C porton keresztül, de ezt mi nem próbáltuk ki.

Bár a gyártó azt mondja, hogy a legújabb játékok is futnak alacsony felbontásban, kevés fps mellett, de ezt inkább hagyjuk. A komolyabb nevekhez már dedikált videókártya kellene, ami egy ekkora dobozban egyszerűen nem férne el, és a hűtéssel is gond lenne.

A porálló kialakítással megáldott aprócska gép, kettős réz hőcsövekkel, kétirányú légbeömlővel és intelligens ventilátor vezérléssel ügyesen sáfárkodik a gép hűvösen tartásával.

A beépített 35 W-os CPU ellenére a ház minimálisan melegszik fel, és a termelt hulladékhő határozottan határokon belül marad, hőkamerával folyamatosan csekkoltuk. A ház helyzetétől függően a ventilátor hangja is elveszik az általános háttérzajban.

A teljesítmény tesztekkel és irodai munkával végzett tesztünk során az M2 hét óra alatt 172 wattórát fogyasztottPower Station konnektorából, napenergia a barátunk, nem az MVM. Ez 24,5 wattóra átlagos fogyasztást eredményez óránként. Üres üzemmódban a fogyasztás 9-12 watt. A GMKtec NucBox M2 használata gazdaságosnak bizonyult a tesztüzemben.

A fő pozitívumok a kompakt méretek mellett az elegáns dizájn, a minőségi anyaghasználat, valamint a mini PC jó munkasebessége, kiváló frissítési és karbantartási lehetőségei. Ezenkívül előtelepített Windows 11 Pro operációs rendszer teljesen jogtisztán jár hozzá, bloatware nélkül, valamint modern vezeték, illetve vezeték nélküli szabványokat használ és akár három monitor csatlakoztathatóságát kínálja. A gép rögtön munkára is fogható, kiválóan használható média- és irodai számítógépként.

A GMKtec NucBox M2 alig foglal helyet az asztalon és teljesítmény szempontjából is nagyon jó pozícióban van, könnyen megbirkózik az irodai alkalmazásokkal, a többfeladatos munkavégzéssel, a 4K videókkal és még sok mással. Ha nem akarunk komoly grafikát igénylő játékokkal játszani, 4K-s videókat vágni PC-n, akkor a teljesítménynek bőven elégnek kell lennie sok évig, főleg, hogy tök egyszerűen bővíthetjük a RAM-ot és az SSD-t.

A készülékkel kapcsolatos kritikákát elég nehéz felhozni. Talán csak annyi, hogy ha szeretnénk kihozni a maximumot az I7-11390H-ból, akkor adjunk a 16 GB mellé egy második RAM modult. Az integrált videókártya miatt a Gémer Gézák nyilván kerüljék a gépet, de ha nem a grafikus teljesítmény a cél, akkor ez egy bomba vétel.

A jó deal érdekében adunk egy kupont ehhez a számítástechnikai törpéhez.

A GMKtec NucBox M2 mini PC megvásárlásához most a GKB23SS25 kupon használatával csak 342,16 dollárra lesz szükségünk, ami 119 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás és visszaküldési szolgáltatás (13,98 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

Elindult a Geekbuying SuperSale, érdemes itt is körbenézni, mi már találtunk is pár jó ajánlatot.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid