Így működnek a különféle duál kamerás rendszerek a telefonokban

0

Amióta a telefonokat felszerelték kamerákkal, a gyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy azok minél jobb képeket készítsenek. Korábban a gyártók megapixel “háborút” játszottak, azonban az elmúlt 1-2 évben már nem a megapixelekre gyúrnak. A fejlődés egyik fontos szakasza, hogy megjelentek a duál kamerás eszközök, amelyek jobb képminőséget és érdekes extra funkciókat ígérnek.

Többféle megoldás is létezik a kétkamerás telefonok között, ezeket vesszük most röviden sorra.

Mélységérzékelő szenzor

Ez a legegyszerűbb megoldás a két kamerás rendszerek közül. Itt az elsődleges kamera mellett egy második is található, ami az egyes tárgyak távolságának meghatározásában játszik szerepet. Szemünkhöz hasonlóan itt is különböző perspektívából látja a két kamera az adott tárgyat, így tudja viszonyítani egymáshoz a hátteret és a fotózni kívánt dolgot. Kezdetben a HTC alkalmazta ezt a technológiát a One M8 készüléken, de azóta több gyártó is használja ezt a technológiát.

HTC One M8 fotó (GSMArena.com)

Monokróm kamera

Ez a fajta megoldás is igen népszerű. Itt a két kamera azonos tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanolyan a lencse, a rekeszérték és a fókuszrendszer. A fő eltérés, hogy a második kamera nincs felszerelve RGB szűrővel, így nem képes színeket rögzíteni, viszont ezáltal több fény jut az érzékelőbe, így sötétben jobb képek készíthetőek. Fotózáskor mindkét kamera készít egy-egy képet és az eszköz szoftveresen összemossa a kettőt. Az így kapott fénykép kevésbé lesz zajos, valamint részletgazdagabban fog kinézni. Ráadásul a második szenzorral nagyon szép monokróm képek készíthetők.

Huawei P9

Széles látószögű kamera

Elsőként tavaly az LG G5-ben mutatkozott be ez a duál kamerás rendszer, ahol a 16 megapixeles főkamera mellet található egy 8 megapixeles extrém széles látószögű érzékelő is. Ennek segítségével a felhasználó sokkal szélesebb területet tud rögzíteni, és egyedi perspektívából készíthet képeket. Ennek a rendszernek a hátránya, hogy a képminőség nem annyira jó, mintha csak az elsődleges kamerával készült volna, ugyanis torzítás vehető észre az elkészített képeken. Viszont az LG folyamatosan dolgozik ennek a kiküszöbölésén, és a V30-as készülékébe már sokkal jobb lencse került, ezáltal lényegesen kisebb a torzítás.

LG G5 széles látószög vs extrém széles látószög (GSMArena.com)

Telefotó kamera

Manapság a kettős kamera rendszerek közül talán ez a fajta megoldás a legnépszerűbb. Itt a főkamera mellett egy másodlagos, telefotó lencsével ellátott kamera dolgozik. Ennek a működése pont ellentétes a nagylátószögű duál rendszerekkel, ugyanis itt pont szűk látószögű a második kamera. A telefonok régóta tudnak zoomolni, de eddig csak digitális nagyításra voltak képesek, aminek köszönhetően romlik az elkészített képek minősége. Ezzel a teleobjektíves rendszerrel ma már képesek vagyunk kétszeres optikai zoomot elérni, mert a második kamera gyújtótávolsága kétszerese a főkameráénak, így elérhető a kétszeres közelítés.

Note 8 zoom fotó (recombu.com)

Ennek a rendszernek az előnye még, hogy nagyon jó portré fotókat lehet vele készíteni, mivel a hátteret szépen el tudja különíteni a fotózni kívánt személytől.

De hátrányai is vannak ennek a megoldásnak, ugyanis ennek a másodlagos telefotó kamerának a minősége és rekeszértéke is rosszabb, mint a főkameráé, legalábbis a jelenlegi készülékek esetében. A Note 8 volt az első olyan telefon, ahol sikerült megoldani, hogy ez a másodlagos kamera is kapjon optikai képstabilizátort, ezáltal zoomolás közben kisebb rá az esély, hogy a kézremegés miatt elmosódott legyen a kép.

GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid