A Huawei új Li-ion akkumulátor-technológiát jelentett be

1

A Watt Laboratory egy szervezet a Huawei Központi Kutatóintézetén belül. A cég részt vett az 57. Battery Symposium nevű rendezvényen Japánban, és egy hatalmas bejelentést tett.

A Watt Laboratory kifejlesztette az első grafén alapú Li-ion akkumulátort. A grafén egy atomvastagságú szénvegyület, amiben az atomok méhsejt alakzatban rendeződnek el. Ez az anyag százszor erősebb, mint a legkeményebb acél, és rendkívül jó az elektromos- és a hővezető képessége, egyébiránt pedig hőpajzsnak is kiváló.

A Huawei új telepében ez a funkciója is szerephez jut. A Watt Laboratory által kifejlesztett energiahordozó mintegy 60°C-os hőséget is kibír, ami 10°C-al több a jelenlegi felső limitnél. A készítők véleménye szerint a grafén alapú Li-ion akku kétszer olyan hosszú élettartammal rendelkezik azonos kapacitás mellett, mint a mostani sima Li-ion társai.

huawei-battery

Dr. Yangxing Li, a Watt Laboratory vezető tudósa tesztekről is nyilatkozott, amikben jelentős eredményeket értek el.

Töltési és merítési teszteket végeztünk magas hőmérsékletű környezetben. Ezek kimutatták, hogy azonos körülmények között a grafén alapú telep 5°C-kal volt hűvösebb, mint a sima Li-ion típusú akkumulátorok. A kapacitása még akkor is 70% feletti volt, miután 60°C-on 2000 töltési ciklust végeztünk vele. Egy másik kísérlet alapján pedig 13%-ot veszített csak  a kapacitásából azután, hogy 200 napig 60°C-on tároltuk.

Összehasonlításképpen a legtöbb Li-ion akku 2-3 év alatt tönkremegy attól függetlenül, hogy használva volt-e, vagy sem, magas hőmérsékletű környezetben pedig még ennél is gyorsabban elöregszik. Amennyiben a fenti értékek a való életben is megállják a helyüket, az azt jelentheti, hogy a grafén alapú telep 4 évet is kibír akár 60°C-os hőségben, mielőtt teljesen használhatatlanná válna.

Az új típusú aksi egyelőre még nem kerül kereskedelmi forgalomba – vélhetően a további tesztek miatt -, de a Huawei egy másik technológiai újítása a hónap végén debütál. Ez a szupergyors töltésű Li-ion akkumulátor, amit ugyancsak a cikk elején megemlített neves eseményen jelentettek be tavaly. Kíváncsiak lennénk, mennyire is sebes az a “szupergyors” töltés.

forrás: Phonearena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Király Artúr

Új tag a Napidroidnál

NapiDroid