Könnyen meghekkelhető az Android mintás képernyőzára

19

Egyetemi kutatók kifejlesztettek egy módszert, amivel könnyen bejuthatnak olyan androidos telefonokba, amelyeket minta alapú képernyőzárral védtek le. A módszer kifejezetten érdekes, de ha olyan megoldásra vársz, amit te is fel tudsz használni, akkor kár tovább olvasni.

A minták megfejtését egy számítógépes algoritmus végzi, és mindössze egy videó szükséges hozzá, amelyen a tulajdonos feloldja a készülékét. Így könnyű feltörni egy telefont, gondolhatnánk, de a módszer úgy is működik, ha a felvétel viszonylag távolról készült az illetőről, és egyáltalán nem látszik rajta a mobil kijelzője. A szoftver az ujjmozdulatokat figyeli, és ez alapján fejti meg a mintát.

A kutatók 215 személlyel és 120 különböző mintával tették próbára az algoritmust, amely az esetek 95%-ában 5 próbálkozásból sikeresen megfejtette a feloldáshoz szükséges mintát. Érdekesség, hogy bonyolultabb mintákat ugyanúgy felismert a szoftvert, sőt, ezeknél még nagyobb volt a eredményesség.

A minta alapú képernyőzár tehát nem túlzottan biztonságos (bár ezt eddig is tudtuk), de az ujjlenyomat-olvasó vagy az írisz-szkenner is viszonylag egyszerűen átverhető. Talán a PIN kód vagy a jelszó a legjobb választás, ha érzékeny adatokat tárolsz a mobilodon.

forrás, via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid