Kötelezték a Facebookot, hogy engedélyezze a kamu neveket

0

A Faceook mindig is tele volt kamu profilokkal, illetve álnevet használó személyekkel, de a közösségi oldal ezt nem nézi jó szemmel, és igyekeznek mindenkit rákényszeríteni, hogy a valódi nevét használja. Németországban azonban ezt megelégelték, és kötelezték a közösségi oldalt, hogy engedélyezze a fake neveket.

Hazánkban is számtalanszor fordult már elő olyan eset, hogy valakinek azért tiltották le a fiókját, mert nem a valódi nevét használta. A Facebook ezután ráadásul még az illető személyi igazolványának a másolatát is bekérheti azonosítás céljából. Németországban ezt megelégelték, és a hamburgi adatvédelmi hatóság arra kötelezte a weboldalt, hogy engedélyezze a kamu neveket, és megtiltották, hogy bármilyen igazolványt bekérjenek. Szerintük ugyanis a közösségi oldal ezzel sérti a személyiségi jogokat.

facebook-fake

A döntés egyébként egy konkrét incidens után született. A Facebook felfüggesztette egy német nő profilját, megkérték, hogy azonosítsa magát, majd önhatalmúlag átírták a nevét, hogy az a valóságot tükrözze. A hamburgi adatvédelmi hatóság ezután megállapította, hogy a nő azért nem akarta a valódi nevét használni, hogy az üzletfelei ne zaklassák a közösségi oldalon.

A Facebook európai irodái egyébként Írországban vannak, ezért az ír törvényeket veszik alapul, és így még nem tudni biztosan, hogy be fogják-e tartani a német hatóság kérését.

TheNextWeb, Reuters

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid