Magicsee P3 360 fokos kamera teszt

0

Pár hete megkaptuk az új Magicsee P3 360 fokos kamerát a magyar forgalmazótól, így volt időnk alaposan letesztelni. Nézzük mit kell tudni erről az érdekes kütyüről!

Csomagolás, tartozékok

A Magicsee P3 kamera egy egyszerű kartondobozban érkezik, de ez csak a külső csomagolás, van ugyanis benne egy bőr tok, amelybe belefér a készülék a tartozékaival együtt.

Egyébként ez egy vérbeli akciókamera, és ennek megfelelően rengeteg minden jár hozzá. Vannak különféle csavarok, felfogatók, ragasztók, törőkendő, töltő, használati útmutató, és egy 30 méterig vízálló tok is a dobozban.

Külső

A Magicsee P3 nagyjából akkora mint bármelyik akciókamera, csak ezen két darab széles látószögű lencsét találunk, amelyek egyenként 220 fokban látnak.

A kivitel kifejezetten minőségi, jó az anyaghasználat és az összeszerelés, ráadásul a dizájnra sem lehet panaszunk, ugyanis az eszköz két oldalát egy érdekes mintájú és tapintású felület borítja.

Fentre került a 0.96″-os LCD megjelenítő, amely 128×64 pixel felbontású, és ez tökéletesen elég arra, amire való, azaz megjelenik rajta a menü és az alapvető információk.

Az egyik oldalt találjuk a gombokat, összesen négy van belőle. Ezekkel tudjuk ki- és bekapcsolni a készüléket, elindítani vagy megállítani a felvételt, bekapcsolni a Wifi-t, illetve lépkedni a menüben. A P3-at egyébként leginkább telefonról vagy számítógépről célszerű vezérelni, hiszen így valós időben is láthatjuk a kamera képét, de természetesen önmagában is használható.

A másik oldalt egy zárósapka mögött találjuk a microUSB portot és a microSD foglalatot, és itt van az akkufedél is. Sok más 360 fokos kamerával ellentétben a Magicsee P3-nak kivehető és cserélhető az akkumulátora, ami nagy előny.

Ezeken kívül van még az eszközön egy mikrofon, néhány jelző LED, egy lyuk amibe belefőzhető a csuklópánt, illetve alul egy szabványos foglalat, amivel szinte minden normál állványra rá tudjuk applikálni a kamerát.

Használat, funkciók

A Magicsee P3 számos platformot támogat, van hozzá alkalmazás Androidra, iOS-re, Windowsra és MacOS-re is. Bármelyiket is használjuk, a kamerát könnyedén tudjuk csatlakoztatni, csak be kell rajta kapcsolni a Wifi-t, majd az adott eszközről rácsatlakozni a kamera hotspotjára (a hálózat neve és a jelszó megjelenik a kamera kijelzőjén).

Android

Elsőként az androidos appot szeretném röviden bemutatni, én a legtöbbször ezzel használtam a Magicsee P3-at. Alapvetően 3 fület kapunk, amelyek között alul tudunk váltani: van Felvétel, Galéria és Beállítások menüpont.

Felvétel

A kamerával tudunk készíteni videót, állóképet, illetve Time-lapse videót is, és ezekhez van összesen 8-féle nézet, azaz a nyers 360 fokos anyagból egész sok mindent csinálhatunk: van normál panoráma, gömbpanoráma, henger, VR és normál (forgatható) 360 fokos nézet is többek között.

Fent láthatjuk az élő nézetet, amelyen az ujjunkkal tudjuk forgatni a képet, de a giroszkópot is bekapcsolhatjuk, ha a telefon forgatásával akarunk nézőpontot váltani.

Galéria

A galériának két része van, egy “Offline”, ahol a telefonra lementett tartalmak vannak, illetve egy “Magicsee360”, ahol a kamerán tárolt felvételeket érjük el. Az itt lévő képeket és videókat bármikor lementhetjük mobilunkra a “letöltés” jelre kattintva, és szerencsére viszonylag gyors is az adatátvitel Wifi-n keresztül.

Ha megnyitunk egy képet vagy videót, akkor utána ugyanúgy válthatunk a 8-féle nézett között, és bármelyikben tudjuk exportálni is az adott tartalmat.

Beállítások

A beállítások között találunk még jó néhány opciót, tudjuk állítani a felbontást, a hangot, a fehéregyensúlyt, az expozíciót, a színhőmérsékletet és még néhány egyéb dolgot.

Itt találtam egy kisebb szoftveres hibát, hiába állítjuk nagyobbra a videó felbontását, ezt csak rövid távon tárolja el az app, újraindítás után visszaáll 760p-re. Persze ettől még működik a felvétel nagyobb felbontásban is, csak minden indításnál át kell állítani. Reméljük ezt hamarosan javítja a gyártó.

Windows

A Windows alkalmazás is nagyjából ugyanazokat tudja, mint az androidos, ezért ezt nem írnám le részletesebben, de megmutatom hogy néz ki:

Az iOS és MacOS appok kipróbálására nem volt lehetőségem, de feltehetőleg ezek is ugyanúgy működnek.

Megosztás Facebookon és YouTube-on

Az egyik legfontosabb egy ilyen eszköznél, hogy az elkészült felvételeket probléma nélkül meg tudjuk osztani a különböző közösségi média platformokon. Egy normál képnél vagy videónál ez nem gond, de a 360 fokos anyagok már kicsit bonyolultabbak. Szerencsére a Magicsee megkönnyítette a dolgunkat, az appokon keresztül közvetlenül is tudunk feltölteni 360 fokos videókat YouTube-ra, illetve fotókat vagy videókat Facebookra. Ezeken kívül van még sokféle egyéb megosztási lehetőség is, de a többi ismert platform még nem igazán támogatja a 360 fokos tartalmakat.

A folyamat nagyon egyszerű. Nyissuk meg a galériából a kívánt képet vagy videót, állítsuk a nézetet “VR”-ra (ez a legszélső), majd klikkeljünk a “megosztás” jelre. Ezután választhatjuk a közösségi megosztást vagy az exportálást, utóbbi annyit jelent, hogy már átkonvertálva kerül a telefonunkra vagy számítógépünkre a 360 fokos tartalom.

Felbontás, minőség, tesztképek és videók

Videókat legfeljebb 3040×1520 pixel felbontásban készíthetünk a Magicsee P3-mal, fotókat pedig 6080×3040 pixelben (~18 megapixel). DE! Egy 360 fokos felvételnél egyszerre a teljes képnek csak egy kis részét, durván a 10-15%-át látjuk egyszerre, azaz a kép soha sem lesz olyan éles, mint egy hasonló felbontású normál fotónál vagy videónál. Ez a technológia jellegzetessége, és minden 360 fokos kameránál számolni kell a jelenséggel. Arról nem is beszélve, hogy a Facebook és a YouTube is ront a minőségen, számítógépen visszanézve mindig élesebb a kép.

És akkor most következzen egy kis szemléltetés. Ilyen egy 360 fokos kép “kiterítve”:

Egyszerre csak ennyit látsz belőle (lentebb lesz mozgatható verzió is):

De akár ilyeneket is tudsz csinálni a képből (és még sok minden mást):

Amit még érdemes megjegyezni, hogy mivel a végső 360 fokos képet két felvételből rakja össze a kamera, így a találkozásnál valamennyire látható lesz az illesztés. Emiatt érdemes úgy fordítani az eszközt, hogy a fontosabb részletek inkább valamelyik lencsével szemben legyenek, és ne pont oldalt. Ez egyébként szintén minden 360 fokos kamerára igaz, nem csak erre.

A Magicsee P3 képminősége szerintem az egyik legjobb az árkategóriájában, bármelyik 100.000 Ft alatti vagy körüli készülékkel felveszi a versenyt. A dinamikatartomány mondjuk lehetne kicsit jobb is, de ha komolyabb minőségi ugrást szeretnénk, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis a jobb 360 fokos kamerák már több százezer vagy millió forintba kerülnek. A Nokia OZO kameráért például 40.000 dollárt, azaz 11 millió forintot kérnek.

És akkor most jöjjön a lényeg, nézzük milyen felvételeket készíthetünk a Magicsee P3-mal!

360 fokos fotók:

Az utolsó kép gömbpanorámában:

360 fokos fotó Facebookon: link (mobilról az alkalmazásban nyisd meg, vagy válaszd az asztali nézetet böngészőben)

360 fokos videó YouTube-on. Érdemes mobilon nézni, a YouTube alkalmazásban! (állítsd maximumra a felbontást)

Dropbox link (néhány kép és videó teljes felbontásban)

Üzemidő

A Magicsee P3 egy 1500 mAh-s cserélhető akkumulátorral érkezik, ami egész jó üzemidőt nyújt. Egy töltéssel nagyjából másfél óra folyamatos használatot bír az eszköz. Pótaksival pedig ez értelemszerűen megtöbbszörözhető.

Összegzés, ár

A Magicsee P3 kamera több szempontból is kiemelkedik más gyártók hasonló termékei közül, hiszen

  • szinte bármilyen készülékkel használható, nincs lekorlátozva a támogatottság,
  • az árához képest egy minőségi termékről van szó,
  • kapunk hozzá egy 30 méterig vízálló tokot,
  • szinte bármilyen állványra vagy szelfibotra felszerelhető,
  • és cserélhető az akkumulátora.

A 360 fokos felvételek minősége persze lehetne jobb is, de ha részletgazdagabb képeket és videókat akarunk, akkor ennek az árnak a többszörösét kell kifizetnünk.

Frissítés: most épp akciós a kamera, 79.990 Ft-ba kerül ingyenes szállítással és 1 év teljes körű magyarországi garanciával.

A teszthez a Magicsee P3 360 fokos kamerát a DroidVilág biztosította.

Mit gondolsz a 360 fokos kamerákról?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid