Megszűnhetnek a törölhetetlen gyári alkalmazások a mobilokon!

0

Egyes gyártók, valamint a mobilszolgáltatók szeretik rengeteg kéretlen alkalmazással telerakni a telefonjaikat, és ami a legrosszabb, hogy a legtöbb esetben ezeket nem is lehet törölni a készülékekről. Az EU azonban egy friss jelentés szerint betiltaná ezt a gyakorlatot.

A Financial Times információi szerint egy olyan törvényjavaslat készül az EU-ban, amely hadat üzenne a gyárilag telepített, törölhetetlen alkalmazásoknak, amiket “bloatware”-nek szoktunk nevezni.

A pontos részletek egyelőre nem ismertek, de a tervezet a “nagy platformokat” veszi célba, elsősorban vélhetően az Androidot, ezen belül is azokat a gyártókat, amelyek sok előre telepített alkalmazással helyezik forgalomba a készülékeiket. Ez egyrészt számos felhasználó számára zavaró, hiszen ezen appok egy részét biztosan nem használják, így fölöslegesen foglalják a helyet a készülékeken. Ráadásul a szabad versenynek sem tesz jót ez a gyakorlat, ugyanis így egyes szolgáltatások tisztességtelen előnyre tehetnek szert másokkal szemben.

A törvényjavaslat az év végére készülhet el, és ha megszavazzák, akkor komoly változtatásokat kell eszközölni a gyártóknak és a szolgáltatóknak. Az a legkevesebb, hogy kötelező lesz törölhetővé tenni a bloatware appokat, de még az is lehet, hogy a különféle programok előre telepítését is korlátozni fogják az EU-ban. Így teljes mértékben a felhasználók dönthetik majd el, hogy miket telepítenek az újonnan vásárolt telefonjukra.

Via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid