Ninkear N16 Pro teszt – Átlagon felüli kínai laptop

0

Bár a kínai gyártóknak nem sikerült olyan releváns helyet elfoglalniuk a számítógépek piacán (a Lenovo-t leszámítva), mint a mobiltelefonok világában, de van néhány friss alternatíva, amelyet érdemes szemügyre venni. Itt van például új tesztalanyunk a Ninkear N16 Pro, amely az egyik legjobb ár-teljesítmény arányt kínálja jelenleg az irodai jellegű munkára szánt laptopok szegmensében.

  • A Ninkear N16 Pro megvásárlásához most az BG725acd kupon használatával csak 599,99 dollárra lesz szükségünk, ami 207 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (12 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

A Ninkear egy új és ismeretlen gyártó, még nem teszteltük a kínai cég egyetlen termékét sem oldalunkon. A termékportfólió laptopokat, mini PC-ket és táblagépeket, valamint ezekhez tartozó mindenféle tartozékot tartalmaz. Az áraikhoz képest a készülékek specifikációi elég ígéretesnek tűnnek.

A Ninkear N16 Pro egy 16 hüvelykes laptop 2,5K felbontású IPS-képernyővel, 165 Hz-es képfrissítési rátával és 100%-os sRGB színskálával12. generációs Intel Core i7 processzor dolgozik benne, 16 GB RAM és 1 TB-os SSD kíséretében, előretelepített és aktivált Windows 11 Pro rendszerrel, mindez fém házba zárva. Már a kulcsfontosságú összetevők felsorolása is mutatja, hogy ez a laptop több különböző osztály metszéspontjában helyezkedik el, sokféle felhasználási célra alkalmas. A hazai piacon ezekkel, pontosabban ennél gyengébb specifikációkkal minimum 100 ezer forinttal drágább minden új laptop. Nézzük meg, hogy a technológia azt nyújtja-e, amit a weboldal ígér, vagy érdemes távol tartani magunkat a márka eszközeitől.

Az N16 Pro egy egyszerű kartondobozban érkezett, melyen egy Notebook felirat és egy sematikusan ábrázolt laptop díszeleg. A puha habpárnával védett doboz belsejében egy laptop, egy EU csatlakozós 65 wattos hálózati adapter, egy használati útmutató, 6 különböző nyelvű billentyűzet matrica (magyar nincs közötte), egy egér és egérpad található.

A Ninkear N16 Pro egy klasszikus, modern laptop, feltűnő dizájnelemek nélkül. Az elegáns, metálszürke színű alumíniumötvözetű ház sarkai enyhén lekerekítettek, az egyenletes letörés szépen játszik a fényben. A 360 x 242 x 20 milliméteres méretek és az 1886 grammos tömeg több mint kielégítőek egy 16 hüvelykes képátlójú laptop számára. Még a csúcskategóriás eszközök is csak kis mértékben kompaktabbak.

Az előlapot a cég logója dísziti. A jobb oldalon egy 3,5 mm-es jack, egy USB 2.0, egy kompakt gigabites hálózati port és egy klasszikus tápcsatlakozó látható.

A bal oldalon egy lebutított Type-C csatlakozó nyitja a sort, ez csak adatcserét támogat, az N16 Pro nem tölthető rajta és képjeleket sem ad ki. Ezt követi 2 darab USB 3.0 port és egy HDMI 1.4 (maximum 4K 30Hz).

A hátlapon vékony gumitalpak között a szellőzőnyílások, alattuk a hangszóró rácsok láthatók. A fedelet 11 csavarral rögzítették, ezek eltávolítása után kezdhetjük meg az ismerkedést az N16 Pro belvilágával. Hűtés és szerelhetőség szempontjából egészen jó az elrendezés odabent. A két radiátoros ventilátor jelenléte határozott plusz, a gép hűtése jól és csendesen van megoldva. Két teljes értékű SO-DIMM memóriahely van, a bent lévő 16 GB egészen 64 GB-ig bővíthető. SSD-ből 4 TB a max, két M.2-es slot van, ami szintén kiváló, mindkettő támogatja a PCIe meghajtókat, bár az egyik a SATA – amiért kicsit bánkódtunk -, és a hálózati kártya is cserélhető.

A konzumer gépekre jellemző „műanyag pántba műanyag zsanért” kombinációtól megkíméltek minket. Szóval pozitívan csalódtunk, bepattintottunk az NVM Express 1.3 csatlakozóba egy Kingston M. 2 PCIe SSD-t plusz tárhely gyanánt és vissza zártuk a gépházat.

A Ninkear N16 Pro-ra egy numerikus résszel is ellátott, mechanikus sziget típusú, jól használható klaviatúra került. A gombok közötti távolság 1,5 mm, a gombok mérete 16 x 16 x 2 mm, a rugóút kb. 2 mm, azaz kicsi. Nem hiányzik a két fokozatban állítható háttérvilágítás sem. Mint a legtöbb kínai laptop esetében, itt is be kell érni az amerikai elrendezéssel, de magyar kiosztással is lehet konfigurálni a billentyűzetet és billentyűzet matricát használni. Az egyetlen panasz a Num Lock jelző LED hiánya, a billentyűzet felett lévő 3 állapotjelző a bekapcsolt állapotról, az SSD és a Wi-Fi működéséről tájékoztat.

Közvetlenül a billentyűzet alatt van egy meglehetősen nagy (128×90 mm) touchpad. A készülék középső tengelyéhez képest kissé balra van eltolva, körülbelül 1 mm-rel besüllyed a testbe. A terület működésére nem lehet panasz, a kattintások hibátlanul működnek, támogatja az összes Windows gesztust, az árkategóriához képest meglehetősen pontosan és nagyobb késleltetés nélkül működik a mindennapi életben. Az érintőpad jobb felső sarkában egy ujjlenyomat-szkenner látható, ami gyors és kiválóan együttműködik a Windows Hellóval.

A laptop a szokásos 130°-ban akár egy kézzel is nyitható, a fém zsanér megbízhatóan tartja a képernyőt a kívánt pozícióban. Egyébként nyitáskor és záráskor érezhető a mágnesek jelenléte, a fedél zárt állapotban biztonságosan van rögzítve. A képernyő keretei keskenyek, ez jelentősen javítja a notebook kinézetét, és az N16 Pro elegánsabb benyomást kelt, mint amit egy ilyen árkategóriájú készüléktől elvárnánk. A felső keretbe gond nélkül belefért a kamera és a mikrofon.

A Ninkear N16 Pro egy 16 hüvelykes IPS panellel rendelkezik, matt felülettel. A kijelző 1200:1 kontrasztarányú, 100%-os sRGB színtérrel, 500 nites csúcsfényerővel, 10 bites felbontással (8 bit + FRC), 165 Hz-ig terjedő frissítési gyakorisággal és LED DC tompítással rendelkezik. Az ilyen adatok nagyon ritkák az olcsó laptopokban, 1000 dollár vagy afölötti gépekben találkozhatunk inkább csak velük. A 2560 x 1600 pixeles felbontás 16:10-es képarányt ad, ami kicsit praktikusabb a szöveggel és tartalommal való munkavégzéshez, mint a 16:9-es képarányú laptopok.

A színvisszaadás megfelelő a mindennapi használat során, a gamma jól beállítható, a bőrtónusok pedig természetesen jelennek meg. Az „IPS glow” hatás gyenge fényviszonyok mellett és sötét tartalmak megtekintésekor minimális mértékben vehető észre. A betekintési szögek jók (178°), sokkal jobbak, mint a TN paneleké. A színátmenetek simán és lépések nélkül jelennek meg. A kontraszt nagyon nagy egy IPS panelhez képest, a kép legsötétebb és legvilágosabb területein is láthatók a részletek. A Ninkear N16 Pro-val 100%-os fényerő mellett napsütéses napon (de nem közvetlen napfényben) a szabadban is dolgozhatunk. Figyelembe véve a képernyő színminőségét, fényerejét és egyéb jellemzőit, valamint a laptop összárát, a kijelző kimondottan erős pontja az N16 Pro-nak.

A Ninkear N16 Pro laptop UEFI BIOS firmware-je számos beállítási lehetőséget kínál, nyilvánvaló, hogy bizonyos beállítások közvetlenül befolyásolhatják az eszköz teljesítményét, jobb vagy rossz irányba. Az összes beállítást alapértelmezettként hagytuk.

A laptop előre telepített, aktivált, angol nyelvű Windows 11 Pro operációs rendszerrel érkezik, harmadik féltől származó szoftverek nélkül. A Windows Gépház Idő és nyelv beállítás menüjében a nyelvi csomag letöltése és egy újraindítás után már magyarul kommunikál velünk a szerkentyű.

A laptop szíve az Alder Lake P széria egyik felsőkategóriás példányára, az Intel Core i7-1260P processzor. A 12. generációs Core i7 28 wattos TDP keretre van beállítva, így a 45 wattos H szériás erőgépek és a 15 wattos U szériás, alacsony fogyasztásra optimalizált modellek között helyezkedik el. A CPU-ban négy teljesítményre kihegyezett mag 2,1-4,7 GHz-es órajellel és nyolc energiahatékony mag 1,5-3,4 GHz-es frekvenciával üzemel. A Hyper-Threading (magonként két szál) értelemszerűen támogatott.

Az integrált Intel Iris Xe grafikus vezérlő 96 CU-val és 1400 MHz-es frekvenciával szerénykedik, az AAA címeket minimum grafikán, Full HD felbontás mellett képes legalább 30 képkocka/másodperc sebességgel futtatni. A Fortnite Shooter nálunk DirectX11 API-val, alacsony beállítások mellett és a grafikus élsimítás letiltva, de 100%-os renderelési felbontással 30-45 FPS-t produkált, ami nem túl sok, de lehet azért játszani. A World of Tanks minimális beállítások mellett 70-80 FPS-t hozott, ez már teljesen elfogadható adat. Játékok és benchmark tesztek alatt a laptop minimálisan melegszik fel, a termelt hulladékhő határozottan határokon belül marad, hőkamerával folyamatosan csekkoltuk.

A Ninkear N16 Pro egy munkaorientált laptop, de lehetővé teszi modern játékprojektek futtatását és lejátszását. A kényelem szintje az adott játéktól függ, a grafikai és felbontási beállításokat csökkenteni kell, hogy elfogadható FPS-szintet kapjunk. Ez nem játékra szánt pc, de az integrált GPU ellenére is elfogadható eredményeket kaptunk valós és benchmark tesztekben is.

A játékteljesítményt a beépített DDR4-2666 RAM is befolyásolja – jó reggelt Ninkear, az elmúlt pár évben a laptopokat többnyire magasabb frekvenciájú DDR4-3200 memóriával szerelték fel. Játékokban további 10-20% FPS-t nyerhetünk, ha megszüntetjük a Single-Channel módot és két DDR4-3200 RAM-ot pattintunk be a Ninkear N16 Pro gépházába. A Ninkear kínálatában megtalálható egy 32 GB/2 TB-os verzió is, ott kétcsatornás módban van a DDR4-2666 RAM.

Sok felhasználó számára fontos lehet, hogy ezt a laptopot grafikus és videószerkesztőnek tudja használni. Valójában a laptop tökéletesen ellátja ezt a feladatot, mi Photoshop 2023-mal teszteltük. Az eszköz működésére nem volt panasz, bár időszakos lassulások voltak, de semmi kritikus.

Az 1 TB-os SSD CrystalDiskMark-ban kapott eredmények alapján a 3,5, illetve 2 GB/sec környéki szekvenciális írási- és olvasási sebesség fele annak, amit a csúcskategóriában láthatunk – nem is top kategóriás a masina -, de arra bőven elég, hogy ne fogja vissza a rendszer többi komponensét.

A Ninkear N16 Pro laptop Realtek Gigabit Ethernet adapter és Intel AX200 Wi-Fi kártya segítségével kommunikál a külvilággal. A vezeték nélküli modul meglehetősen modern, támogatja a WiFi 6 (802.11ax) hálózatokat, elsőosztályú teljesítményt nyújt. A Bluetooth is 5.2-es verzió, ami nagyon jó, a tesztidőszakban nem is tapasztaltunk Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat megszakadást. A teljesítmény tekintetében sem tudtunk problémát megállapítani.

A 720p felbontású webkamera normál megvilágítás mellett is gyenge minőséget produkál, de videókonferenciához megfelel. Ez az állítás azonban a legtöbb laptopra érvényes minden árkategóriában. A beépített mikrofonnal kicsit jobb a helyzet. kicsit halk, de legalább megfelelő minőségben adja vissza a hangot. Az integrált sztereó hangszórók a laptop alján, elöl találhatók, a hangjáról sokat nem érdemes beszélni, lefelé dolgozó hangsugárzói korlátozott hangerőt, frekvenciatartományt és dinamikát biztosítanak.

A laptop 11,55V/5500mAh, azaz 63,52 Wh kapacitású lítium-ion akkumulátorral van felszerelve, nem számít rekordernek, de nem is célja az extrém mobilitás. Az alacsony fogyasztású hardvernek köszönhetően az üzemidő 4,5 óra irodai körülmények között. Ez nálunk 10-15 megnyitott weboldalt, folyamatos Skype, Messenger csevegést és Facebook böngészést, weboldalon valamint World-ben történtő szövegszerkesztést jelent. Töltéskor a töltő bemeneti teljesítménye 30-35 watt, így több órát vesz igénybe a teljes feltöltés.

Összességében a Ninkear N16 Pro laptop modern és nagy teljesítményű processzora, kiváló minőségű képernyője és széles bővítési lehetőségei miatt érdekes. Ezen felül az előre telepített, aktivált Windows 11 Pro operációs rendszer, a fémházas kivitel, a háttérvilágítású billentyűzet, a jól működő ujjlenyomat-szkenner, a modern vezeték- és vezeték nélküli adatkommunikációs csomag komoly ajánlattá teszi ennek a fiatal cégnek a termékét. Az N16 Pro egy jól összeállított laptop elsősorban olyan felhasználóknak, akik irodai jellegű munkára, böngészésre és netes munkához keresnek egy viszonylag gyors, csendes és azért még egész jól hordozható gépet.

Mint minden olcsó eszköznek, ennek is megvannak az erősségei és a gyengeségei. Sajnos az egyébként kedvező összképet lerontja a korlátozott képességű Type-C csatlakozó, az egycsatornás, ráadásul alacsonyabb frekvenciájú RAM, a gyengécske webkamera és a sztereó hangszórók.

A Ninkear N16 Pro sikere attól függ, hogy mennyibe kerülnek a konkurens és ismert márkájú, hasonló vagy inkább ennél gyengébb konfigurációval és ráadásul műanyag házzal rendelkező laptopok a hazai online boltokban. Az árkülönbség minimum 100 ezer forint lesz, az N16 Pro ennyivel olcsóbb, de egyáltalán nem rosszabb.

A Ninkear N16 Pro megvásárlásához most az BG725acd kupon használatával csak 599,99 dollárra lesz szükségünk, ami 207 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (12 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid