SJCAM SJ20 akciókamera teszt – A kihasználatlan innováció

0

Az SJCAM SJ20 a világ első dupla kamerás akciókamerája, amelyet nappali és éjszakai felvételek készítésére terveztek. A 4K felbontású videók és a 20 megapixeles fotók elkészítése mellett 6 tengelyű képstabilizációt, mozgásérzékelős videórögzítési módot, élő streamelési lehetőséget, 5 méteres mélységig tok nélküli vízállóságot, valamint előlapi és hátlapi érintőkijelzőt kínál az SJCAM zászlóshajó akciókamerája.

Az akciókamerák piaca az elmúlt években egyre inkább zsugorodott. Ennek egyik oka valószínűleg az okostelefonok továbbfejlesztett kamerahardvere és -szoftvere, amely a dedikált kamerákat egyre inkább háttérbe szorítja. Az akciókamerák azonban továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, különösen az extrém sportok összefüggésében. A legismertebb és legjobb kamerák ezen a piacon jelenleg az Insta360 One R, a GoPro Hero 12 és a DJI Osmo Action 4. Mindhárom márka prémium akciókamera-gyártó, a piac felső szegmensét foglalja el. Új tesztalanyunk gyártója, az SJCAM viszonylag ismert név, de inkább az olcsóbb szegmensben jeleskedik. Az SJ20, a brand zászlóshajó akciókamerája, kedvezőbb áron próbál borsot törni a konkurensek orra alá.

Régóta láthatunk több lencsét a legjobb kamerás telefonokon, sőt, a Mavic 3 óta a drónokon is, de még nem láttunk ilyet akciókamerán (kivéve a 360 fokos kamerák). Az SJCAM logikája kifogástalan, a 2024 januárjában piacra került SJCAM SJ20 ezzel az innovációval és olcsóbb árazásával kihívás elé állíthatja a versenytársait.

Az SJCAM SJ20 ízléses és informatív doboza az akciókamerán kívül a következő tartozékokat is tartalmazza:

 • 1x Külső akkumulátor
 • 1x Töltőkábel
 • 2x Nyitott keret, 1× Vízálló tok (40 méter mélységig)
 • 1x Sima csat
 • 1x Íves és 1x Sima öntapadós talp 3M ragasztóval
 • 2x Tartalék 3M matrica
 • 1x Csavar
 • 1x Törlőkendő
 • 1x Kezelési útmutató
 • 2x SJCAM matrica
 • 2x Adapter
 • 8x Zajcsökkentő szivacs

A két kereten található univerzális csatlakozásnak köszönhetően további tartozékok olcsón beszerezhetők.

A 70,5 x 55 x 30 milliméteres dimenziókkal és 146 gramm tömeggel rendelkező, pénztárcabarát SJ20 hasonlít az Insta360 One R-re. Két kamerával rendelkezik, a nappali és éjszakai rögzítéshez, ellentétben a One R cserélhető lencsemoduljával. A készülék két másik szempontból is felveszi a versenyt a zászlóshajókkal. Kapott egy külső akkumulátort, amellyel az üzemidő jelentősen növelhető. Valamint az SJCAM-nek sikerült egy hatalmas, 2,29 hüvelykes érintőképernyőt a hátlapra és a szelfikhez egy 1,3 hüvelykes kijelzőt az előlapra bezsúfolni.

Egyszerű kialakítású, mindössze csak két gomb található a tetején. A jobb oldali gomb a bekapcsoló/rögzítés gomb, az M pedig az üzemmód gomb, amelyet hosszan lenyomva vált az elülső és a hátsó kijelző között, röviden megnyomva pedig a nappali és éjszakai videó mód között.

A bal oldalon mikrofon található, a másik oldalon pedig egy fedél, amely a MicroSD-kártya és az USB-C töltőportot takarja.

A memóriakártya cseréjéhez, egy kiegészítő csatlakoztatásához vagy a készülék töltéséhez először a külső akkumulátort kell eltávolítani, ami egy bosszantó tervezési hiba. A külső akkumulátort csak a készüléken keresztül lehet tölteni, ez azt eredményezi, hogy ki kell vennie a feltölteni kívánt akkumulátort, hogy be lehessen dugni a kábelt.

Az SJCAM SJ20 beépített 800 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amellyel elméletileg 60-180 percig videózhatunk, de a mellékelt külső akkumulátor további 1050 mAh-t ad hozzá, ami több mint kétszeresére növeli az üzemidőt. Nálunk 4K/30p felbontás mellett átlagosan 120-130 perc jött össze mindkét akkumulátor használatával.

Az SJCAM SJ20 felhasználói felülete az okostelefonoknál megszokott gesztusvezérléssel könnyen használható. Felfelé csúsztatva megjelenik a kamera főmenüje, amely kilenc felvételi móddal rendelkezik, nevezetesen:

 • Videó: videók rögzítéséhez használják
 • Video Lapse: A kamera által összefűzött időzített képek videó készítéséhez
 • Lassított felvétel: A tevékenységek/jelenetek lassított felvételére használják, akár 8-szor lassabb felvételt is támogat
 • Fénykép: Állóképek rögzítésére szolgál
 • Photo Lapse: Állóképek sorozatát rögzíti, melyeket a szünet létrehozására használnak. A rendszer minden fényképet külön-külön ment, a rögzítési intervallum 3 másodperc és 30 perc között van.
 • Folyamatos üzemmód: Egymást követő képek többszöri egymásutáni rögzítésére szolgál. Maximum 30 fényképet tartalmazhat
 • Fotó + Videó: A videó rögzítése közben egy meghatározott fotósorozat készül
 • Autó mód: az autó motorjának bekapcsolásakor a kamera bekapcsol, és azonnal elkezdi a felvételt.
 • Élő: Élőben közvetítheti felvételeit a közösségi média platformokon.

A fenti módok mindegyikében vannak bizonyos beállítások, például videó módban beállíthatjuk a felbontást, a képsebességet, a képarányt stb.

Felülről lefelé csúsztatva hat gyorshivatkozás jelenik meg (a kép hátterében, a kutyus mellett meg a motoros és kerékpáros sisakra felszerelt kameratartó). A kamera kezdőlapján balról jobbra húzással gyorsan válthatunk a videó- és a fényképezési módok között; jobbról balra húzással pedig gyors módba léphetünk.

Szokás szerint az SJCAM is kínál egy alkalmazást, amely  Android és iOS rendszerre is elérhető. A kapcsolat az akciókamera és az okostelefon között a kamera QR-kódjával, illetve WLAN-on (2,4/5 GHz) keresztül jön létre. Ezután elérhető az élő előnézet a telefonon, és elkezdhető a felvétel a különböző módokban. A beállítási lehetőségek teljes mértékben személyre szabhatók az alkalmazásban. Lehetőség van arra is, hogy hozzáférjünk a galériához, és videókat, fényképeket is feltölthessünk a mobilunkra a microSD-kártya eltávolítása nélkül.

Maximum 20 megapixeles fotók készíthetők. A fotók minősége használható, de semmi több. Az SJCAM SJ20-al készült képek kontrasztosak, a színek pedig meglehetősen természetesek. A digitális zoom borzalmas eredményeket hoz, még akkor is, ha a 8-szoros tartomány alsó határán használjuk. Ráközelítve a fényképekre, észrevehető, hogy a képek nem élesek, de az akciókamera fotó funkcióját amúgy is ritkán használják.

Kerékpározás közben, 40 km/h-s sebességnél ilyen képet lő a sisakra erősített SJ20 Fotó + Videó módban.

Normál fotó módban ezt tudja, átméretezett felbontásban:

EXIF_HDL_ID_1

Videók rögzítéséhez a következő felbontások érhetők el (mindegyik rögzíthető a helytakarékos H265 kodekkel is, amely High-Efficiency Video Coding ( HEVC ) néven is ismert):

 • 4K (3840×2160) 30fps sebességgel
 • 2K (2560×1440) 60/30fps sebességgel
 • 1080P (1920×1080) 120/60/30fps sebességgel
 • 720P (1280×720) 120/60/30fps sebességgel

Ezenkívül a felvétel minősége tovább állítható. Választhat az expozíció (EV), a fehéregyensúly, az ISO, a kódolás, az élesség, a torzításkorrekció és opcionálisan a maximális fájlméret (percben) közül. A felvételek mp4 formátumban kerülnek mentésre. A rendeltetésszerű használatnak megfelelően az SJ20 képstabilizátort is kínál, amely a beépített 6 tengelyes giroszkópon alapul.

Az SJCAM videofelvételei meglehetősen természetesnek, élesnek és elfogadhatóan exponáltnak tűnnek a 6 tengelyes giroszkóp, azaz az elektronikus képstabilizátor beállítása után. Ha a fókusz megváltozik a kamera pásztázása miatt, a képen valami gyorsan túlexponált vagy alulexponált lesz. Néha van egy kis pixelesedés a kép egy területén, vagy szaggatott expozícióváltozások vannak a gyors kamerapásztázás során. Aktív sportolásnál, sok remegés és rezgés mellett a szoftver sem képes mindent kompenzálni. Ebből a szempontból a GoPro, a DJI és az Insta360 modelljei sokkal jobban teljesítenek. A versenytársak készülékei azonban lényegesen drágábbak is.

Ilyen felvételt készít kerékpáros sisakra rögzítve:

Ilyet pedig az autó ablakán kitartva, menet közben, egy tripod karjához rögzítve:

Éjszakai felvétel az autó ablakán kitartva menet közben, egy tripod karjához rögzítve:

A hangminőség kicsit lapos, de jól használható például beszélgetések rögzítésére. Mivel a mikrofon az előlapra került, a kamera sokkal jobban érzékeli a környezeti zajokat, de ez a dolgok természetéből fakad. Az USB-C porton keresztül külső mikrofon csatlakoztatható.

Összességében a kettős kamerás kialakítás innovatív ebben az összefüggésben, és valóban megvan a lehetősége egy nehéz probléma megoldására. Sajnálatos módon azonban úgy tűnik, hogy az eszközben nincs meg a teljesítmény vagy a szoftver, hogy a lehető legjobban kihasználhassa a két kamera előnyét. Stabilizálás, kép, hang és videó minőségben az SJCAM SJ20 egyértelműen elmarad a piacvezető három márka akciókameráitól. Azonban, ha nem szeretnénk 60-70 ezer forintnál többet áldozni, és alkalmi felhasználók vagyunk, akkor felesleges a dupláját-tripláját kiadnunk, annyival nem jobbak az SJCAM jelenlegi csúcs akciókamerájánál az Insta360, a GoPro és a DJI modelljei.

Az SJCAM SJ20 akciókamera megvásárlásához most a HUD12727 kupon használatával csak 182,78 dollárra lesz szükségünk, ami 63000 forint.

A termék kínai raktárból érkezik, a rendelést követően 11-18 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A Duty Free Shipping szállítási módot vállaszuk!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid