Snapdragon 888: ezek a legfontosabb tudnivalók!

0

A Qualcomm végre teljes egészében is lerántotta a leplet az új csúcslapkájáról, ami Snapdragon 875 helyett végül a Snapdragon 888 nevet kapta kisebb meglepetésünkre. Nézzük a fontosabb tudnivalókat!

Az új lapka természetesen már a legmodernebb, 5 nm-es gyártástechnológiával készül, ami nem csak a teljesítményre, hanem a fogyasztásra is jóhatással lesz.

Maga a CPU összesen 8 magból áll, és Kryo 680 fantázianévre hallgat, viszont nem a szokásos 4+4 felépítésű, hanem 1+3+4-es. Van egy kiemelt mag, ami Cortex-X1 típusú, ez a legerősebb az összes közül, 33%-kal nagyobb teljesítményre képes, mint a Cortex-A78-as egységek. Utóbbiból egyébként három darab van a processzorban, maximum 2,4 GHz-es pörögnek, és még ezek is kifejezetten izmosak. A maradék négy mag pedig Cortex-A55-ös, ezek felelnek az energiatakarékos működésért.

A processzor összességében 25%-kal lesz erősebb az elődnél, és ugyanennyivel energiatakarékosabb is, ami nem hangzik rosszul, más téren ráadásul még ennél is többet sikerült előrelépni.

A grafikai feladatokért egy Adreno 600 GPU felel, ami 35%-kal gyorsabb az előző generációnál, miközben 20%-kal takarékosabban működik. A Qualcomm célja az új egységgel a 144 fps-es játékélmény biztosítása.

Említést érdemel még a képfeldolgozó egység, vagyis az ISP, ami ezúttal Spectra 580 névre hallgat, és már nem dupla, hanem tripla megoldású, vagyis három ilyen is dolgozik a lapkában. Ez azt jelenti, hogy egyszerre három szenzor képét is képes feldolgozni a chip, így például a különböző látószögű kamerákkal akár egyszerre is lehetséges fotókat vagy videókat rögzíteni. Fotók esetében 28 MP felbontásig működik majd ez, videóknál pedig 4K HDR-ben is lehet alkalmazni.

Az adatkapcsolatokért a Snapdragon X60 5G modem felel majd, ami természeteseb támogatja a 6 GHz alatti és az mmWave frekvenciákat is. A letöltési sebesség akár 7,5 Gbps is lehet, míg feltölteni legfeljebb 3 Gbps-mal képes egy ezzel szerelt készülék. Említést érdemel még a WiFi 6E támogatás és a Bluetooth 5.2.

Szupergyors töltésre is képesek lehetnek majd a Snapdragon 888-cal szerelt telefonok, ugyanis a chip támogatja a Qualcomm QuickCharge 5-öt, amellyel akár 100W fölötti teljesítmény is elérhető, természetesen mindenféle biztonsági protokollok betartása mellett.

Már számos gyártóról kiderült, hogy készülnek olyan csúcsmobillal, amelyben az új lapka dolgozik. Az elsők között lesz majd a Xiaomi, a Realme, és valószínűleg a Samsung, de ott van még a OnePlus, az Oppo, a Vivo, az LG, a Meizu, a Nubia, a Black Shark és az Asus is többek között.

Forrás: Qualcomm

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid