Speciális SMS-ekkel megbéníthatók a Nexus mobilok!

0

Egy román biztonsági szakértő, Bogdan Alecu komoly biztonsági hibát észlelt a Nexus mobilok szoftverében. Már egy éve értesítette a Google-t, de nem történt semmi, sőt az időközben megjelent Android 4.3-as frissítésekben is megtalálható a hiba.

Google-Nexus-5-hiba

A biztonsági szakértő nemrég egy konferencián demonstrálta a hibát, aminek a lényege, hogy szolgáltatásmegtagadásos (denial of service) támadással megbéníthatók a Nexus telefonok. Ez az úgynevezett “Class 0” vagy “Flash” SMS-ek tömeges küldésével lehetséges, aminek a eredményeképpen az is előfordulhat, hogy csak az újraindítás segít a készülékeken. Az a lényege ezeknek az SMS-eknek, hogy nem tárolódnak el egyből az üzenetek között, hanem a telefon kezdőképernyőjén jelennek meg, és a felhasználónak kell eldönteni, hogy törli, vagy menti ezeket.

Az a probléma a Nexus készülékek esetében, hogy ezek az üzenetek kitakarják a kezdőképernyő többi elemét, így nem tudjuk azokat elérni. Kellően sok (pár tucat) ilyen SMS érkezésekor a Nexus-ok teljesen használhatatlanná válnak, és akár maguktól újra is indulnak.

Bogdan Alecu a bemutatón kétszer is demonstrálta a hibát:  először egy Nexus 4 vált teljesen használhatatlanná és csak az újraindítás segített, a másodiknál pedig a sok üzenet hatására a telefon magától újraindult.

A biztonsági szakember szerint a hiba megtalálható a Galaxy Nexus, a Nexus 4 és a Nexus 5 mobilokok is. További részletek az amerikai PCWorld oldalán.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid