Tronsmart Force 2 hangszóró teszt – nekem száz

0

A Tronsmart tavaly decemberben dobta piacra a Force 2 vezeték nélküli hangszóróját. Ez a kompakt méretű, vízálló, hordozható hangrendszer a gumírozott külsője végett akkor sem törik össze, ha leesik az asztalról. Ráadásul a 30W-os zenei teljesítmény mellett olyat is tud, amelyet a konkurensek nem!

  • A Tronsmart Force 2 most EU (DE) raktárból rendelhető ingyenes szállítással 69,99 dollár helyett mindössze 49,99 dolláros áron, ami durván 15 ezer forint. A kedvezményes árhoz a 5KQ855MP kuponkódot kell megadnunk a vásárlás során.

Az ázsiai Szilícium-völgyben, Shenzhen-ben 2012-ben alapított Tronsmart márkanévvel az olvasóink többször is találkozhattak már. Az elsősorban audió kiegészítők gyártására szakosodott cég elég komoly fejlődésen ment keresztül, és kijelenthető, hogy a legjobbak között is helyük van. Az európai fül számára is kellemesen csengő márkanévnek, a futballsztár Luis Suárez hathatós támogatásának és nem utolsó sorban a kiváló minőségű, remek ár-érték arányú termékeiknek köszönhetően a Tronsmart gyorsan belépett a megbízható gyártók táborába.

A Force 2 is a gyártótól már megszokott, Újpest környékén népszerű színösszeállítású, lila-fehér dobozban érkezett. A roppant igényes pakk gyakorlatilag minden fontos információt tartalmaz a benne lévő termékről. A Tronsmart a hangszóró mellé egy Type-C USB és egy 3,5 mm-es jack kábelt is csomagolt. A Sound Pulse technológiaiát bemutató információs kártya és a garanciajegy mellé egy színes, többnyelvű felhasználói utasítás is jár. Ezek a megszokottnál sokkal jobb minőségű információs anyagok apróságoknak tűnnek, de nem azok. Azt mutatják, hogy a Tronsmart odafigyel mindenre, mert sokszor az apró részletek határozzák meg a választást és azt, hogy az adott márka milyen benyomást fog kelteni a vásárlókban.

A legnagyobb odafigyelés ellenére is elfordulhatnak hibák, a Tronsmart esetében is becsúszott egy kis gikszer. A dobozon egy ,,Smart APP Control” felirat is felfedezhető, vagyis hangszóróhoz egy telefonos applikáció is társítható elvileg. Gyakorlatilag azonban az alkalmazás általi vezérlést nem sikerült megoldani a Tronsmart mérnökeinek. Ezért dobták a projektet, az előre legyártott csomagoló anyagokon azonban rajta maradt a felirat. Megkérdeztük a Tronsmart illetékesét ez ügyben, és megtudtuk tőle, hogy a későbbiekben sem várható okostelefonos vezérlés, valamint az új dobozokra már nem nyomtatják rá ezt a jelzést. (Egyébként nem mintha ez olyan fontos funkció lenne…)

A 163 x 72 x 64 milliméteres méretekkel és 627 grammos tömeggel rendelkező Tronsmart Force 2 könnycsepp alakú, ovális kialakítása rendkívül jó fogást eredményez. Ezek a dimenziók gyakorlatilag egy 0,5 literes vizes palack méreteivel egyeznek meg, ezáltal szinte bárhol elfér és könnyedén magunkkal vihetjük. Ráadásul az IPX7 védelmi tanúsítvánnyal rendelkező zajkeltő 1 méteres vízben 30 percet kibír, így az eső vagy a ráborult sör biztosan nem fog károsodást okozni a kütyüben.

Az egység elejét kellemes tapintású, gumival bevont hálós hangszórórács borítja, középen egy fehér színű Tronsmart felirattal díszítve. A ház többi része masszív gumiborítást kapott. A lezáró védőgalléron kívül alig látható, puha gumiból készült, 3-3 darab fül található, amelyek csúszásgátlóként működnek függőleges módban.

A Force 2 hátulján kapott helyet az állapot jelző LED, amely Bluetooth kapcsolat alatt kék, vezetékes kapcsolat alatt zöld, töltéskor pedig píros színnel jelez. A négy darab többfunkciós vezérlőgombot is itt keressük:

  • Bekapcsológomb: a be-kikapcsoláshoz 3 másodpercig nyomva kell tartani. A hangsegéd indításához kétszer kell megnyomni.
  • Hangerő -:  egyszer megnyomva hangerő csökkentés. A gombot 2 másodpercig nyomva tartva visszalépéshez az előző műsorszámhoz, 1 másodpercig nyomva tartva hívás elutasítás.
  • Hangerő +: egy megnyomással hangerő növelése. A következő zeneszámhoz lépéshez 2 másodpercig tartsuk nyomva.
  • Bluetooth: párosításhoz 3 másodpercig kell lenyomva tartani. A hívás fogadásához-befejezéséhez vagy a lejátszás szüneteltetéséhez, illetve folytatásához egyszer kell megnyomni.

A gyári beállítások visszaállításához a Bekapcsoló és a Bluetooth gombot kell 2 másodpercig nyomva tartani.

A gombok mellett szintén a hátsó fronton, a vízzáró gumifül alatt a Type-C USB bemenet és a 3,5 mm-es jack port bújik meg. Kapunk még egy fűzőpántot is, amely segítségével akár egy faágra vagy a hátizsákunkra is felakaszthatjuk kis kedvencünket. A kompakt méretek miatt a kerékpár kulacstartójába is tökéletesen beleillik a Force 2.

A formatervezett testben két darab aktív hangszóró felel a közép és magastartományú hangokért, a mélyekről pedig a ház palástján egy-egy passzív membrán gondoskodik, a gyártó logójával díszítve. Ezeknek a passzív radiátoroknak nincs közvetlen meghajtása. A légmentesen lezárt házba az aktív hangszórók által termelt hangnyomást egy keskeny frekvenciasávban a dobozon kívülre sugározzák, egész komoly basszust létrehozva ezáltal.

A Tronsmart által egyedileg szabadalmaztatott DSP (digitális jelfeldolgozás) technológia továbbfejlesztett változata, a SoundPulse hangminőség javító okosság sem maradt ki a repertoárból. A gyártó szerint ez a megoldás ellensúlyozza a bizonyos frekvenciatartományban fellépő hanghibákat, torzulásokat, kiszélesíti a hangtartományt, valamint javítja a basszushatást.

A szerkezet vezérlését a Qualcomm QCC3021 Bluetooth hangchipje végzi, ez egy modern és takarékos megoldás, kimondottan vezeték nélküli hangszórókhoz tervezve. Az SoC támogatja a CSR plc által kifejlesztett hangkódolási technológiát, az aptX-t, de a Tronsmart adatlapján csak az SBC (Subband Codec) és az AAC (Advanced Audio Coding) hangkódolási algoritmus szerepel. Ez kicsit meglepett, mert az utóbbi kodek kisebb tömörítési arányt, valamint jobb hangminőséget biztosít, mint az SBC és az AAC.

A Qualcomm Broadcast Audio technológia aktiválása kétségen kívül a legmenőbb extrája a Force 2-nek. A Bluetooth hangszórók TWS funkcióját, ami két hangszóró összekapcsolását jelenti, hogy sztereóban szóljanak, egy ,,csipetnyit” tovább fejlesztették. Ugyanis Broadcast módban akár 99 hangszórót is csatlakoztathatunk a fő hangszóróhoz, természetesen vezeték nélkül. Ekkora mennyiséget egyetlen felhasználó sem fog megvásárolni, de 5-6 darab Force 2 beszerzése egy nagyobb baráti társaságban nem elképzelhetetlen. Érdekes lehet egy házibuli alkalmával ezeket az eszközöket összekapcsolni.

Első körben a középkategóriás, 2019-es modellévű LG tévémmel lett Bluetooth kapcsolaton összepárosítva a Tronsmart hangszóró. Az LG TV audió teljesítménye 20 W és egy sereg hangzásjavító technoligát bevetett a gyártó ennél a szériánál. A tévénézés közbeni hangélmény egész más szintre lépett a Force 2 használatával, a TV beépített hangszórói csúfos vereséget szenvedtek.

Következő menetben a mobilom volt a zene forrása egy 16 négyzetméteres szobában. A Tronsmart Force 2 Bluetooth 5.0, a telefon ennél eggyel frissebb Bluetooth szabvánnyal, stabilan és hibamentesen kommunikáltak egymással.

A Nirvana – Smells Like Teen Spirit számát elindítva pumpálós, kemény basszust és határozott énekhangot hallhatunk. A finom részletek néhol elvesznek, de az erőteljes közlésmódnak köszönhetően szépen átjön a zene pulzálása.

A Nightwish – Nemo hallgatásakor is hasonló tapasztalható. A dob és az elektromos gitárok kissé elmosódva jelennek meg, de így is nagyon dinamikusan szól anélkül, hogy a basszust túltolná.

Az aktuális dance zenék, mint a Tiësto – The Business, vagy az Ava Max – Kings & Queens alatt is jól dolgozott a kis rendszer. A fizikai korlátok és a Bluetooth-on keresztül hallhatóan kicsit szűkített sávszélesség ellenére is dicséretre méltó az összkép. Méreteihez képest tisztességgel betölti a teret ritmussal a kis zajláda.

A Tronsmart Force 2 IPX7 Bluetooth hangszóró IPX7-es védelmével, kompakt méreteivel, dizájnos formájával kültéren sem fog csalódást okozni. Szabadtéri edzéshez, túrázáshoz, kerékpározáshoz, kerti sütögetéshez remek vállasztás. A Force 2 egy gombnyomásra bárhol képes instant házibuli hangulatot teremteni. Broadcast módban 100 darab hangszóró összekapcsolásával pedig akár fesztivált is szervezhetnénk, ha a vírushelyzet ezt megengedné.

Üzemidő tekintetében sem lehet okunk panaszra. Egy feltöltéssel 15 órányi muzsika abszolválható, így egy éjszakába nyúló házibuli alkalmával sem kell konnektorra vadászni. A 2500 mAh kapacitású akkumulátor feltöltéshez 3 óra szükséges, és természetesen zenehallgatás közben is lehetséges az akksi töltése.

A Tronsmart ismét nagyszerű munkát végzett. A Force 2 nem vall szégyent a kategória legjobbjai ellen sem.

A Tronsmart Force 2 most EU (DE) raktárból rendelhető ingyenes szállítással 69,99 dollár helyett mindössze 49,99 dolláros áron, ami durván 15 ezer forint. A kedvezményes árhoz a 5KQ855MP kuponkódot kell megadnunk a vásárlás során.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid