Vigyázat! Lopja a felhasználók adatait a népszerű billentyűzet app

1

Rengetegen használnak a gyáritól eltérő billentyűzetet Androidon, ám most az egyik népszerű appról kiderült, hogy visszaél a felhasználók bizalmával.

A GO Keyboard két fő verzióban érhető el a Play Áruházban (itt és itt), és mindkettő 100 és 500 millió közötti letöltésszámmal rendelkezik, azaz jó esetben is legalább 200 millió felhasználó lehet érintett.

A reklámblokkolással foglalkozó AdGuard jelentése szerint az alkalmazás személyes adatokat küld egy távoli szerverre. Az Android verzió és az egyéb készülékadatok mellett a felhasználó helyzetét, valamint a Gmail-címét is “ellopja” az app. Egyébként az alkalmazásnak hozzáférése van a hívásnaplóhoz, a kapcsolatokhoz, illetve a mikrofonhoz is, arról nem is beszélve, hogy mi mindent írunk be a segítségével, azaz akár még sokkal rosszabb is lehet a helyzet.

Kiderült továbbá, hogy a telepítés után külső kódokat futtat le a GO Keyborad mindkét verziója a felhasználók készülékén, és ezek különféle reklámprogramokhoz köthetők. Mindez természetesen teljesen ellentétes a Google Play szabályzatával.

Az AdGuard már jelentette is a GO Keyboardot a Google-nek, így lehetséges, hogy hamarosan ki is tiltják a Play Áruházból.

forrás: AdGuard

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid