Új vírus terjed a Facebookon, így ismerheted fel!

3

Újabb veszélyes kártevő terjed a Facebookon, mégpedig az ismerősök által, ezért sokan bedőlnek neki. Mutatjuk miről is van szó!

Ha egy az alábbihoz hasonló üzenetet kapsz a Facebookon valamelyik ismerősödtől, akkor ne kattints rá! Az üzenet egy videót ígér, és még a címzett keresztneve vagy vezetékneve is megjelenik, azonban teljesen máshova visz a link.

Kattintás után egy Google Drive fiókban tárolt PDF fájl jelenik meg, amit videónak próbáltak álcázni. A lejátszás gombra kattintva azonban egy fertőző oldalra jutunk, amely elsőként egy káros Chrome-bővítményt telepít az áldozat böngészőjébe. Ez nem csak kéretlen reklámokat dobál fel ezután, hanem továbbküldi a linket a mit sem sejtő ismerősöknek, szintén a nevükön szólítva őket.

Bár a gyakorlottabb felhasználók hamar kiszúrják, hogy átverésről van szó, sokan bedőlnek az üzenetnek, ezért sajnos gyorsan terjed Magyarországon is a vírus.

Mit lehet tenni? Egyrészt semmiképp ne kattints gyanús linkekre, még akkor sem, ha egy ismerőstől jöttek. Ezen kívül érdemes megnézni az asztali Chrome böngészőben a bővítmények listáját, és törölni azokat, amiket nem szándékosan teleptettünk:

  • Menü -> További eszközök -> Bővítmények

Egyébként alapértelmezetten bővítmények nélkül érkezik a Google Chrome.

Oszd meg másokkal is a cikket, hogy ne dőljenek be az ilyen átveréseknek!

via Makay.net

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid