Xiaomi Coclean mini porszívó teszt – Autóba és otthonra is ideális!

0

A Xiaomi Coclean porszívó egy meglehetősen kisméretű, könnyen hordozható, sokoldalú eszköz, ami nem feltétlenül csak autókba jöhet jól. Egy viszonylag olcsó kütyüről van szó, és kíváncsiak voltunk, hogy mit is tud a valóságban, ezért kipróbáltunk egyet. Mivel EU raktárról rendelhető, így még karácsonyi ajándéknak is jó lehet.

Csomagolás, tartozékok

A kütyü egy nem túl nagy méretű, fekete dobozban érkezik, normál angol feliratokkal, semmi kínai írásjel, hiszen ez már egy hivatalos nemzetközi (Global) verzió. A csomagoláson továbbá felhívják a figyelmet, hogy egy rangos dizájn díjat kapott a készülék (IF Design Award 2019).

A dobozban csak a legszükségesebb dolgok vannak, maga a porszívó, egy 12V/2A-es autós töltő, egy kefés hosszabbító cső, illetve egy használati útmutató. Igazából másra valószínűleg nem is nagyon lesz szükségünk, ha esetleg normál fali töltő kellene, akkor azt elég könnyű beszerezni (én kettőt is találtam otthon, ami jó volt hozzá, viszonylag gyakori típus).

Külső

Ez egy kifejezetten kompakt masina, a záró kupakkal együtt 30 cm hosszú, az átmérője 7 cm, és nagyjából 560 grammot nyom. Könnyű bárhová magaddal vinni, befér akár egy kisebb táskába is, és az autóban sem nehéz állandó helyet találni neki.

A külső borítás műanyag, de az erősebb fajtából, maximálisan minőségi hatást kell, ráadásul nem fényes, hanem matt kialakítású. A fogantyú rész is masszív, pont kézre áll, és kapott egy érdekes kevlár mintás berakást, ami baromi jól néz ki. Egyébként itt találjuk az aksikat is, a berakás mögött.

A porszívó felső részén van a ki- és bekapcsoló gomb, valamint 3 LED, amik a töltöttséget és a töltést jelzik.

Lent találjuk a töltő csatlakozóját és egy erősebb LED lámpát, ami folyamatosan ég használat közben, így megvilágításba kerülnek a kisebb zugok, és sötétben is használható a masina. Illetve itt vannak még a nyílások, ahol a levegő kifújása történik.

Elöl van egy csőrszerű szívó nyílás, ami egyébként levehető. Ez egyben portartály is, és ebben találjuk a cserélhető HEPA szűrőt, ami megakadályozza, hogy a por visszajusson a levegőbe.

A hosszabbító cső pedig jól jöhet a kisebb zugokhoz, és ez használható kefével, illetve anélkül is (előre és hátra csúsztatható a kefés része).

Használat, tapasztalatok, üzemidő

Kezdjük mindjárt azzal, hogy nem csak kocsiban használható a porszívó, igazából bármikor jól jöhet, amikor egy kicsi, könnyű, hordozható, kábelmentes masinára van szükség. A háztartásban is van helye, hiszen sokszor lehet olyan helyzet, amikor fölösleges előszedni a nagy porszívót, vagy éppen az nem lenne praktikus az adott feladatra. Alapvetően persze autós porszívónak árulják, és valóban jó arra, hogy gyorsan kitakarítsuk a járművet, mindenféle komolyabb rákészülés és hercehurca nélkül.

Porszívóknál az első és legfontosabb kérdés általában a szívóerő. Ez az apró masina meglepően erős, 5000 Pa szerepel a gyári adatok között. Összehasonlításképpen egy olcsóbb robotporszívó kb. 800 Pa szívóerőre képes, a jobbak pedig 2000 Pa-t tudnak. Az 5000 Pa ráadásul itt nem csak papíron igaz, a méretéhez képest valóban jól dolgozik a Xiaomi terméke. Hatékonyan összeszedi a port, a szöszöket, és még a nagyobb szemcséket, szennyeződéseket is.

Persze nyilván nem mérhető egy normál porszívóhoz a teljesítménye, de pozitívan csalódtam benne, gyengébb szívóerőre számítottam. Egyébként úgy hirdetik a masinát, hogy “fel tud szívni” egy iPhone XS Max-ot, itt nyilván arra gondolt a gyártó, hogy fel lehet vele emelni a készüléket. Ezt ki is próbáltam, és valóban, könnyebb okostelefonokkal működik a dolog (iPhone-om sajnos nem volt itthon).

A hangja közepes, nyilván nem csendes, de nem is olyan hangos, mint egy nagy porszívó. Aludni, tévézni már nem igazán lehet mellette, de ez teljesen természetesen egy ilyen eszköznél. Túlzott melegedést nem tapasztaltam, épphogy csak langyos lett a fogó rész az aksik miatt egy teljes lemerítés után.

A portartály elég pici (a fekete elülső rész), ezt érdemes viszonylag gyakran, 2-3 alkalmanként üríteni. Szerencsére ez egy nagyon egyszerű, fél perces művelet. A HEPA szűrő pedig kifejezetten jó szolgálatot tesz, még a mikroszkopikus szemcséket is felfogja, semmi nem jut át rajta, csak a tiszta levegő. Ez egyébként cserélhető, 5 dollárért lehet rendelni Aliexpressről darabját, de nem kell olyan olyan gyakran, mert bizonyos mértékig tisztítható. Ráadásul van egy előszűrő is a HEPA szűrőn, ami a szennyeződés nagy részét már felfogja.

Már csak az üzemidő maradt, ami újfent pozitív csalódást okozott. Két darab 2000 mAh-s aksi van a masinában, amivel a gyári adatok szerint 13 percet megy el folyamatosan egy töltéssel, de nekem 15 percet is sikerült kihozni belőle. Ez elsőre talán nem tűnik soknak, de bőven elég kisebb takarításokhoz, egy kocsi belső terét nagyjából 4-szer körbe lehet porszívózni ennyi idő alatt. A töltés pedig olyan másfél órát vesz igénybe.

Összegzés, ár, vásárlás

A Xiaomi Coclean porszívó egy könnyen hordozható és tárolható, praktikus eszköz, ami jól jöhet a lakásban vagy az autóban. Bár egy normál porszívót természetesen nem vált ki, de a méretéhez képest erős és hatékony, kisebb takarításokra megfelelő.

Hozzánk a Geekmaxi jóvoltából érkezett a termék, mégpedig EU raktárról, így 2-3 nap alatt itt volt. Most 49,99 euróba kerül, ami átszámolva 16.800 Ft, az 1-5 napos UPS szállítás pedig kb. 2950 Ft, ez vámmentes lesz. További részletek és rendelés az alábbi linken:

Fontos: ez már hivatalos Global verzió, nem kínai belpiacos modell, EU raktárról jön, így gyorsan megkapod, és EU-s garancia is van rá.

Köszönjük a tesztelési lehetőséget a Geekmaxi webáruháznak!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid