Zeblaze Stratos 3 okosóra teszt – Olcsó, de mégis kiváló

0

A Zeblaze Stratos a cég okosóráinak zászlóshajó sorozata, a legújabb modell pedig a Zeblaze Stratos 3. Az újdonság Ultra HD AMOLED kijelzővel, beépített GPS-szel, Bluetooth telefonhívásokkal, több mint 100 edzésmóddal, fejlett fitnesz-támogatással és akár 20 napos akkumulátor-üzemidővel rendelkezik. Mindezek mellet ráadásul nagyon kedvező áron lehet hozzájutni.

  • A Zeblaze Stratos 3 most a BG642a6d kuponkód használatával 64,72 dolláros áron vásárolható meg, ami 23 ezer forintnak felel meg. Ez az ár már tartalmazza a biztosítás, valamint a vám- és áfamentes Banggood Priority Shipping szállítás díját. Az elmúlt időszakban a GLS a Kínából érkező csomagokat 12 munkanap alatt leszállította a fentebb írt áron, minden egyéb költség nélkül!

A Zeblaze a feltörekvő kínai márkák egyike, amely számos viselhető okoseszközt kínál nagy tudással és kedvező árral. A gyártó 2023-as kínálatában a Stratos 3-at olyan beépített GPS-szel rendelkező, AMOLED kijelzős okosóraként aposztrófálja, amellyel prémium hangminőségben lehet telefonálni BT kapcsolaton keresztül.

Nézzük meg közelebbről, mit kínál ez a klasszikus kialakítású kütyü. Az “okos” megnevezés nem teljesen helytálló, mert zárt rendszerű a Stratos 3, applikációkat nem telepíthetünk rá pluszban, a meglévőkkel kell gazdálkodni, de ez közel sem biztos, hogy hátrány. A valódi okosórák üzemideje átlagosan 1-3 nap, tesztalanyunk pedig akár több héten át is képes működni egyetlen feltöltéssel.

A Zeblaze Stratos 3 színes, igényes kis dobozában maga az óra, egy szilikon szíj, egy mágneses töltőkábel és egy használati útmutató található.

A Zeblaze Stratos dizájnját tekintve egy lezser, elegáns megjelenésű, klasszikus kör alakú sportokosóra, két fém gombbal az oldalán, az egyik a be- és kikapcsoláshoz, a másik pedig a sport módokhoz. A kinézet szerves részét képezi a különböző feliratokkal ellátott, cinkből készült lünetta. A vastag, szénszálas műanyag test egyébként masszív megjelenést kölcsönöz a 46,3 x 46,3 x 14,8 milliméteres dimenziókkal operáló órának, ami ennek ellenére elég könnyű. A narancs és fekete színben megvásárolható Zeblaze Stratos 3 szíjjal együtt 60 grammot nyom.

Az óra hátulján töltőérintkezőket, illetve pulzus- és spO2-érzékelőket láthatunk. A hátoldalon a modellnév, a beépített GPS és a hanghívás feliratok olvashatók.

A gyorszárral rögzített, 22 milliméteres, szabványos, cserélhető TPU óraszíj kellő mennyiségű lyukat kapott, hogy kisebb-nagyobb csuklón stabil maradjon. Kényelmesnek találtuk az egész napos viseléshez, az alvás figyeléséhez, nem okozott gondot a testmozgás nyomonkövetése bel- és kültéren sem.

A Zeblaze Stratos 3 elsősorban sportolásra készült, így meglepő, hogy csak IP68-as vízvédelemmel rendelkezik. Moshatunk kezet, zuhanyozhatunk és még a medencében is pancsolhatunk az órával a kezünkön, de az ATM (Atmospheres) vízállósági minősítés hiányában az úszást felejtsük el. Örültünk volna egy Water Resistant 50M/5ATM alapszintű víz elleni védelemnek, egyébként az óra nem támogatja a vízi sportokat.

A Zeblaze joggal lehet büszke a Corning Gorilla Glass üveg által védett, 1,43 inch-es Ultra HD AMOLED érintőkijelzőre, amely 1000 nites fénysűrűséget ígér a fényerő maximumaként. A 446×446 pixel felbontáshoz 391ppi pixelsűrűség társul. A panel tökéletes betekintési szögekkel rendelkezik és tűző napsütésben is tökéletesen leolvasható. Az óra talán legnagyobb hibája a fényérzékelő szenzor hiánya, így a fényerő öt lépésben, manuálisan szabályozható. Kárpótol némiképp az időzíthető Always on Display, amelyből analóg vagy digitális megjelenítés állítható be. Óraszámlapból alapesetben 3 darabot kapunk, míg az okostelefonon lévő alkalmazásból 150+ tölthető le az órára. Különféle testreszabási lehetőségek vannak a színekhez, retró, analóg, 3D és digitális számlapok, vagy akár saját fényképet is használhatunk óralap háttérként.

A gombokon kívül az órát az érintőképernyő megérintésével és elcsúsztatásával lehet működtetni. A balra és jobbra csúsztatással a widgetekhez, a pulzusszám és véroxigén mérés indításához, az alvási és stressz adatokhoz juthatunk.

A felülről lefelé vagy alulról felfelé történő lapozással az értesítési listára, illetve a gyorsbeállításokhoz navigálhatunk.

Az óra, mint egy jó diák, leír mindent, azaz a kijelzőn megjeleníti, amit a mobilunk közöl vele, és az ékezetes betűk is szépen megjelennek. A kijelző a csuklónk magunk felé fordításával is feléleszthető, természetesen beállítható, hogy mikor legyen aktív ez a funkció.

Az olcsó – és a drágább – órák rákfenéje, hogy harmadik féltől származó (third-party apps), korlátozott frissítésű alkalmazásokat használnak. A cég azonban egy saját appot fejlesztett ki a Stratos 3-hoz, Zeblaze Fit néven. A készülék bekapcsolása után megjelenik egy QR-kód, amellyel letölthetjük a dedikált alkalmazást Android vagy Apple készülékekre. Az alkalmazás elindítása után, a jobb felső sarokban lévő + jellel hozzáadjuk az órát, elfogadunk néhány adatvédelmi beállítást, és kész! A kapcsolat a legfrissebb, 5.3-as verziószámú Bluetooth-on keresztül valósul meg.

Az alkalmazás nagyon jól felépített, egyből a fontos dolgokat látjuk benne. A beállításokhoz csak egyszer kell nyúlni, utána már csak az eredményeket csekkolhatjuk. Fontos az összes kért engedélyt megadni az app számára, mert csak így tudja jelezni a kütyü az értesítéseket, hívásokat, SMS-eket. A Stratos 3 nagyon részletesen és pontosan kielemzi a sporttevékenységünket, illetve alvási szokásinkat, amelyekről, napi, heti és havi lebontásban tárol információkat a Zeblaze Fit appban.

A beépített kétsávos GNSS-chip négy nagy műholdas helymeghatározó rendszert támogat: GPS, BeiDou, GLONASS és Galileo, ez lehetővé teszi a sporttevékenységek nyomon követését anélkül, hogy magunkkal kellene vinnie a telefont. A GPS mellett Gravitációs érzékelő, Közelségérzékelő, Gyorsulásmérő is van a fedélzeten.

A Stratos 3 több mint 100 professzionális edzésmódot kínál, beleértve a beltéri és szabadtéri sportokat, a labdasportokat, a táncot, a téli sportokat, a szabadidősportokat és az extrém sportokat. Az óra menüjében alapértelmezetten 10 egyénileg kiválasztható sportmód számára van hely, ezek a mobilalkalmazásból cserélgethetők és tölthetők fel. Bekapcsolható az intelligens felismerés, a kültéri futást, a futópadozást és a sétát magától érzékeli, ilyenkor felajánlja, hogy szeretnénk-e mérni. Sokak számára lesz hasznos az is, hogy támogatja az adatok szinkronizálását a Stravával és az Apple Health-szel.

A beépített optikai szenzor fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel mér, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulálja a pulzust, a vérnyomást és a véroxigén-szintet. A mért értékek reálisnak tűnnek, de nem hitelesített orvostechnikai eszközről beszélünk, tehát ne vegyük halálosan komolyan az eredményeket.

Az óra a nap 24 órájában nyomon követi a lépéseket, az alvást (beleértve a REM-et is), a stresszt, a pulzusszámot és a vér oxigénszintjét, figyelmeztet a kiugró értékek esetén, vagyis preventíven figyel az egészségünkre és megóvhat bennünket az esetleges bajoktól.

Hölgyek számára hasznos a női egészségkövetési funkció, melyben menstruációval kapcsolatos értesítések állíthatók be. Hasznos opció még az időjárás-előrejelzés, a stopper és az időzítő, az emlékeztetők, a telefonkereső, a zene, illetve a kamera vezérlő, vagy akár a légzőgyakorlatok.

A hívásfogadás nagyon jól működik, mindkét oldalon tökéletes a hangminőség. A beszélgetések lebonyolításához nem kell elővenni a mobilt a zsebünkből, ami nagyon menő. Összesen 10 telefonszám állítható be, ami közvetlenül hívható az óráról, a többi szám a beérkező híváslistából, illetve a tárcsázó menübe bepötyögve hívható.

A beépített 400 mAh kapacitású Lithium-Polymer akkumulátor akár 45 napos akkumulátor-élettartammal rendelkezik, de ez energiatakarékos módban van, egyébként 20 nap a gyári érték. Nyilvánvaló, hogy az olyan funkciók, mint az AOD, az alvásfigyelés, a folyamatos pulzusmérés, valamint a GPS nyomkövetéses edzések lerövidítik az akkumulátor élettartamát. Nálunk a tesztidőszakban folyamatos nyomkodás mellet, az összes funkció bekapcsolásával szűk 4 napot húzott ki töltés nélkül. Értesítésekkel, alkalmi pulzus és SpO₂-méréssel, alváskövetéssel, valamint 3-4 edzéssel, GPS követéses kerékpározással együtt 7-8 napot, a helyzetmeghatározás és az alvásfigyelés kihagyásával pedig 13-14 napot ment el az óra egy töltéssel.

Feltölteni a hozzá kapott mágneses töltőbölcsővel tudjuk, amihez bármilyen USB adaptert használhatunk. Teljes lemerülés esetén az óra feltöltése körülbelül 1,5 órát vesz igénybe.

Összegzésképp elmondható, hogy az „egészség-figyelő” eszköz remekül monitorozza az általános egészségi állapotunkat, testmozgásunkat, és segíthet az egészségesebb életmód kialakításában. Kényelmesebbé teszi a mindennapokat, nem kell előbányászni a mobilt, ha érkezik egy értesítés vagy hívás, valamint ébresztéskor sem kell a telefon csörömpölésével a családot felkelteni. Jó sok plusz pontot ér a saját, dedikált Zebaze Fit alkalmazás, az óra kialakítása, minősége, a GPS képességek és a remek testreszabhatóság. Nagyon sok jó és ennél jobb sportóra van a piacon, de ennyi pénzért ennél jobbat nem fogunk kapni az fix.

A szuper jó kijelző értékéből levon a hiányzó automatikus fényerőszabályzás, és a csak IP68-as vízvédelem miatt is panaszkodhatunk. Minezekért azonban kárpótol a szinte már nevetséges ár.

A Zeblaze Stratos 3 most a BG642a6d kuponkód használatával 64,72 dolláros áron vásárolható meg, ami 23 ezer forintnak felel meg. Ez az ár már tartalmazza a biztosítás, valamint a vám- és áfamentes Banggood Priority Shipping szállítás díját. Az elmúlt időszakban a GLS a Kínából érkező csomagokat 12 munkanap alatt leszállította a fentebb írt áron, minden egyéb költség nélkül!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid