10 éves az első Android mobil!

0

Pontosan 10 éve, azaz 2008. szeptember 23-án mutatták be a világ első androidos okostelefonját, a T-Mobile G1-et, ami a HTC és a Google közös munkája révén született meg.

A G1 (vagy nemzetközi nevén HTC Dream) mai szemmel nézve már elég gyengének és kezdetlegesnek tűnik, de a maga idejében hatalmas újdonságnak számított. A meglehetősen vastag, 17 mm-es készülékház egy teljes értékű, fizikai QWERTY billentyűzetet rejtett, ráadásul egy kis görgő (trackball) is meglapult a kijelző alatt.

t-mobile_g1

A képernyő szerepét egy 3.2 colos 320×480 pixeles TFT panel töltötte be, a megfelelő teljesítményről pedig az 528 MHz-en ketyegő (természetesen egymagos) Qualcomm MSM7201A processzor gondoskodott. Ehhez jött még 192 MB RAM és egy 256 MB-os háttértár.

A T-Mobile G1-en Android 1.6 (Donut) futott, és viszonylag jól fel volt szerelve extrákkal. A hátlapon egy 3.15 megapixeles autofókuszos kamera helyezkedett el, volt microSD bővítési lehetőség, adatkapcsolat terén pedig támogatta a HSDPA-t, ami akár 7.2 Mbps-os letöltési sebességet is lehetővé tesz.

t-mobile-white-g1

Azóta rengeteg fejlődésen ment keresztül az Android rendszer, közel 90%-os a részesedése a mobilpiacon, és a Google is szárnyal. A HTC-ről azonban sajnos ez nem igazán mondható el, sorra zárják a veszteséges negyedéveket.

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid