10 fertőzött appot találtak a Play Áruházban, azonnal törölni kell őket

0

Bár a Play Áruház alapvetően biztonságosnak mondható, azért időről időre felbukkannak kártékony kódokat tartalmazó appok és játékok, amelyek valahogy átjutottak a szűrőn. Rossz esetben ezeket akár több millió felhasználó is letölti, mielőtt kiderül a turpisság. Most is ez történt, egy friss jelentésben számos népszerű alkalmazást felsorolnak, amelyeket ajánlott azonnal törölni, ha valaki esetleg telepítette őket.

Doctor Web kiberbiztonsági cég nemrég kiadott egy jelentést, amelyben több olyan Android alkalmazásról és egy játékról is szó esik, amelyek elérhetők voltak (vagy még most is elérhetők) a Play Áruházban, és valamilyen kártékony kódot tartalmaznak. Ezek többségében olyan trójai programok, amik különféle adatokat, például jelszavakat lopnak, illetve vannak közöttük úgynevezett adware programok is, amelyek kéretlen hirdetésekkel bombázzák a felhasználókat amellett, hogy az üzemidőt is csökkentik.

PIP Pic Camera Photo Editor – 1 milliónál is több letöltés. Képszerkesztő szoftvernek álcázott app, ami Facebook jelszavakat lop.

Wild & Exotic Animal Wallpaper – 500 ezernél is több letöltés. Háttérképeket ígérő trójai program, ami telepítés után átnevezi magát “SIM Tool Kit”-re.

ZodiHoroscope – Fortune Finder – 500 ezernél is több letöltés. Horoszkóp és asztrológia app, ami Facebook jelszavakat lop.

PIP Camera 2022 – 50 ezernél is több letöltés. Kamera effekteket ígérő app, ami Facebook jelszavakat lop.

Magnifier Flashlight – 10 ezernél is több letöltés. Adware alkalmazás, ami hirdetéseket dobál fel.

Driving Real Race – Kamu autós játék, ami hirdetéseket dobál fel (nem csak a játékon belül).

Document Manager – Kamu PDF menedzser és QR kód olvasó app, ami a Hydra nevű banki trójai programot is tartalmazza.

Recovery – Visszaállító és adatmentő appnak álcázott trójai, ami a felhasználót különböző fizetős szolgáltatásokra regisztrálja be.

Camera Photo Editor – Képszerkesztő szoftvernek álcázott app, ami Facebook jelszavakat lop.

Light Exposure Photo Editor – Képszerkesztő szoftvernek álcázott app, ami Facebook jelszavakat lop.

Ha a felsorolt appok valamelyikét telepítetted korábban, akkor érdemes azonnal eltávolítani őket. Ha esetleg lehetséges, hogy valamelyik jelszavadat ellopták, akkor mindenképpen változtasd meg, illetve ha rendellenes működést tapasztalsz, akkor akár a telefonod gyári visszaállítására is szükség lehet.

Forrás: Doctor Web, Bleeping Computervia

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid