150 millió felhasználót fertőztek meg ezek a Google Play alkalmazások

0

Szerencsére nem mindennap, de azért sokszor vannak botrányok az okostelefonos világ törékeny biztonságát illetően. Ezek a jelei annak, hogy nincs tökéletes szűrő, és hogy érdemes a felhasználóknak is némileg észnél lennie, amikor letöltenek valamit. De azt azért kevesen gondolnák, hogy a Google Play Áruház forrása lenne olyan alkalmazásoknak, amelyek megfertőzik az adott készülékeket, holott ismét ez történt nemrégiben.

A Check Point IT biztonsági szakemberei felfedeztek egy malware támadást, amely elsősorban az Android felhasználókat célozta, mégpedig olyan applikációkon keresztül, amelyeket a Google Play Áruházból lehet letölteni. Jelenlegi adatok szerint összesen 150 millió felhasználót érint a támadás, amelyet egy SimBad elnevezésű malware program okoz. Ezt a rosszindulatú kódot elsősorban szimulátor játékokban rejtették el, és reklámnak álcázza magát, hogy ne legyen könnyen felfedezhető. A fejlesztők szerint nagyon nehéz megtalálni a vírust magát, mivel ott rejtőzik a marketing célra létrehozott fejlesztői készletben (SDK).

A SimBad az áldozatokat további kétes oldalakra vezetheti, és még több rosszindulatú alkalmazást tölthet le a Play Áruházból, vagy távoli szerverre csatlakoztatja az adott eszközt további adathalászat céljából. A szakértők szerint a fejlesztőket is át tudja verni a rosszindulatú kód, akik végül nem is tudják majd, hogy az beleépült az általuk készített alkalmazásba. A SimBad működése úgy zajlik, hogy a fertőzött készüléken elrejti működésének minden jelét, ám a háttérben elkezdi reklámokkal bombázni a tulajdonost, így szerezve a hackereknek bevételt. Maga az applikáció nem is lesz feltűnő minden esetben, és még csak gyanússá sem válik, holott a háttérben jóval komolyabb tevékenységek történnek.

A Check Point csapata szimulátorokban, fotószerkesztő, és háttérképeket tartalmazó alkalmazásokban találta meg ezt a rosszindulatú kódot, az alábbiakban a 10 leginkább érintett applikációt tesszük közzé.

  1. Snow Heavy Excavator Simulator
  2. Hoverboard Racing
  3. Real Tractor Farming Simulator
  4. Ambulance Rescue Driving (
  5. Heavy Mountain Bus Simulator 2018
  6. Fire Truck Emergency Driver
  7. Farming Tractor Real Harvest Simulator
  8. Car Parking Challenge
  9. Speed Boat Jet Ski Racing
  10. Water Surfing Car Stunt

Természetesen a Check Point jelentette a Google-nek ezeket az appokat, és a keresőóriás eltávolította azokat a kínálatból. Amennyiben véletlenül te is azok között vagy, akik ezeket az alkalmazásokat installálták, távolítsd el őket, majd érdemes lesz egy víruskeresést lefuttatni az eszközödön valami megbízható program segítségével.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid