200 MP-es kamerával szerelt Xiaomi telefon jön

0

A 108 MP-es kamerák már viszonylag elterjedtnek mondhatók, hiszen a középkategóriában is vannak ilyen nagy felbontású szenzorral szerelt telefonok, így itt az ideje az újabb jelentős ugrásnak. Idén megérkeznek az első 200 MP-es érzékelővel ellátott készülékek, és az egyik úttörő egy Xiaomi mobil lehet.

Ha emlékeztek, anno az első 64 MP-es és az első 108 MP-es kamerával szerelt okostelefont is a Xiaomi mutatta be, így nem meglepő, hogy most is a gyártó neve merült fel a 200 MP-es szenzor alkalmazásával kapcsolatban. Egy ismert kínai szivárogtató szerint már készül a Xiaomi prémium készüléke, amiben találkozhatunk majd a rekord felbontású ISOCELL érzékelővel.

A Samsung és a Xiaomi nagyon jó kapcsolatot ápolnak, az új 200 MP-es kamerát is közösen fejlesztik, ami egyébként S5KGND modellszámon fut, és a fizikai mérete 1/1,37 col lesz. Egy méretes szenzorról van tehát szó, de a hatalmas pixelszám miatt az egyes képpontok fizikai mérete csak 0,64 μm. Lesz viszont pixelösszevonás, a 4 az 1-ben megoldással 50 MP-es fotókat lőhetünk majd 1,28 μm-es effektív pixelméret mellett, a 16 az 1-ben technológiával pedig 12,5 MP-es képeket készíthetünk 2,56 μm-es képpontokkal.

Maga a szenzor egyébként állítólag képes lehet akár 16K videókat is rögzíteni az óriási felbontás miatt, viszont jelenleg nincs olyan lapka, ami ezt lehetővé tenné, így be kell majd érnünk a 8K felvételekkel.

Bár hivatalos megerősítés még nem érkezett, de a Xiaomi 200 MP-es telefonja a hírek szerint Snapdragon 870 lapkával érkezik majd, ami már tudja kezelni az ilyen nagy felbontású szenzorokat.

Fontos még megemlíteni, hogy alapvetően nem a felbontás határozza meg egy telefon fotózási képességeit. Hiába lesz 200 MP-es a Samsung új kamerája, ezt nem a csúcskategóriába szánják, az igazi nagyágyú a már bemutatott, 50 MP-es ISOCELL GN2, ami a Xiaomi Mi 11 Ultrában debütált. Ez egy 1/1,12 colos megoldás, tehát fizikai méreteit tekintve nagyobb, sőt, ez most a rekorder a telefonos kamerák között. Ennek ellenére az új 200 MP-es érzékelő is egy versenyképes megoldás lehet a prémium kategóriában.

Ezeket is nézd meg:

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid