2024 végén érkezik a MediaTek Dimensity 9400 lapkakészlet

0

A MediaTek jelenlegi legerősebb lapkakészlete, a Dimensity 9300 tavaly novemberben mutatkozott be, és egy nem mindennapi kialakítással keltette fel a szakma, illetve a rajongók figyelmét. A chipset ugyanis a szokásos egy helyett kapásból négy Cortex-X4 elsődleges magot kapott, az energiahatékony magokat pedig kihagyták belőle, viszont további négy Cortex-A720 került a CPU belsejébe. Az utód, ha minden jól megy, az idei év negyedik negyedévében debütálhat.

A MediaTek vezérigazgatója, Cai Lixing nemrég részt vett egy új irodaház megnyitóján, és elismerően beszélt a 9300-as lapkakészletről, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia egyre fontosabb lesz az okostelefonok világában. A tajvani gyártó vezetője megemlítette következő csúcskategóriás chipjüket is, amely az eddigiek alapján a Dimensity 9400 nevet fogja kapni, és valamikor az idei év negyedik negyedévében érkezhet.

Ez lesz az első olyan MediaTek lapka, amely a TSMC 3 nanométeres N3E gyártási metódusával készül. A jelenlegit, vagyis a 9300-as modellt a korábbi N4P eljárással gyártják.

A MediaTek Dimensity 9400 CPU konfigurációját még nem részletezték hivatalosan, de azért vannak már most is bizonyos szóbeszédek. A legmagasabb órajelű mag egy új, Cortex-X5 konstrukció lesz, amit még szintén nem jelentettek be hivatalosan. A többi mag ugyanaz marad, tehát kapunk három Cortex-X4 és négy Cortex-A720 magot.

A processzormagok órajelét egyelőre még nem ismerjük, és azt sem tudjuk, hogy mire képesek azok a lapkák, amelyek az N3E metódussal készülnek. Az első várhatóan az iPhone 16 szériában szolgálatot teljesítő chip lesz.

Ami pedig a Dimensity 9300-at illeti, a GSMArena tesztjei stabil működést mutattak terhelés alatt, a chipset 40 perc után is megtartotta a teljesítmény 80%-át, hosszabb használat után pedig 73%-on állapodott meg. Más mérésekben viszont leszerepelt a tajvaniak csúcslapkája, de természetesen az eredmény sokban függ attól, hogy milyen hűtést applikálnak a lapkakészletre.

A Dimensity 9400 várhatóan jobb NPU modullal fog rendelkezni. A hardveren futó nagy nyelvi modellek 20 vagy akár 50%-kal gyorsabban is elvégezhetik a rájuk bízott generálást, a képi generálás pedig 15 százalékkal lehet sebesebb, mint korábban. Arról is voltak már hírek, hogy a MediaTek partneri megállapodást kötött az Nvidiával, így a megszokott ARM Mali, illetve Immortalis gyorsítók helyett valamilyen GeForce GPU kerülhet a soron következő lapkakészleteikbe.

Mindezek alapján a Dimensity 9400 és a Samsung Exynos 2500 között érdekes versenyre lehet számítani, mivel a dél-koreaiak csúcskategóriás chipje állítólag szintén egy Cortex-X5 maggal, valamint AMD grafikus vezérlővel érkezhet.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid