4 évig is kaphatnak frissítéseket az Android telefonok a jövőben

0

A Google nemrég hatalmas bejelentést tett, amelynek a lényege, hogy a Snapdragon 888-tól kezdve az összes új Qualcomm chip 4 éves frissítési időtartamot tesz lehetővé, vagyis a legtöbb új telefon esetében legalább egy évvel meghosszabbodhat a támogatási idő. Persze nem automatikusan, ehhez a mobilgyártók közreműködése is szükséges lesz.

Az új 4 éves frissítési lehetőség mögötti technikai részletekbe csak röviden mennénk bele az egyszerűség kedvéért. A Project Treble-ről bizonyára sokan hallottak már, ez volt a Google első komolyabb lépése a szoftverfrissítések megreformálására. A Project Treble lényege, hogy különválasztották a chipgyártók (pl. Qualcomm) által írt alacsony szintű kódot az Android saját programkódjától. Így a mobilgyártóknak könnyebb lett elkészíteni az aktuális frissítéseket, hiszen már csak magával az Android rendszerrel kapcsolatos változásokat kell átvenniük.

Ez jól hangzik, és hozott is némi javulást, azonban a chipgyártók munkáját megnehezítette. Ennek kiküszöbölése érdekében az elmúlt időszakban a Google szorosan együttműködött a Qualcommal, és az egész rendszer moduláris logikáját kibővítették a processzorok szintjére is.

Az új fejlesztés révén a chipgyártó dolga is könnyebb lesz, és hosszabb támogatási lehetőség nyílik meg a készülékek előtt. A Google bejelentése szerint a Snapdragon 888-cal kezdődően az összes jövőbeni Qualcomm lapkakészlet 4 éves Android OS-verziófrissítést és 4 éves biztonsági frissítést támogat.

Ez azért nem semmi, de ne feledjük el, hogy ez csak az érem egyik oldala. A Google és a Qualcomm lehetővé tette, hogy 4 évig kapjanak frissítéseket a készülékek, de a mobilgyártóknak kell ezeket elkészíteni és kiadni, tehát végső soron rajtuk múlik, hogy élnek-e ezzel, és valóban megnövelik-e a támogatási időket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy más processzorok (pl. MediaTek) esetében is lehet-e hasonlóra számítani, a Google ezzel kapcsolatban még nem nyilatkozott.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid