6 dolog, amit eddig nem tudtál az Androidról!

5

Ismét szeretnénk egy érdekes összeállítással meglepni titeket, ami remélhetőleg nem fog olyan parázs vitákat szítani, mint a legutóbbi hasonló cikkünk. Újra a PhoneArena munkatársainak gyűjtését használtuk forrásnak, a célunk pedig megosztani veletek egy pár érdekességet, amiket talán még az igazi fanatikusok sem biztos, hogy tudnak kedvenc mobil operációs rendszerükről.

Az Android rendszer 2008 szeptemberében debütált a HTC Dream/T Mobile G1 készüléken. Ki gondolta volna hat évvel ezelőtt, hogy 2010-re ez lesz a világ vezető okostelefonos platformja?  Valószínűleg nem sokan.

Annak ellenére, hogy ez a világ vezető mobil OS-e, bizony számos olyan tény, érdekesség létezik vele kapcsolatban, amiről az emberek java nem is tud. Ezekből egy párat szeretnénk most megmutatni nektek, de nem elrejtett szoftveres trükkökről, vagy hasonlókról lesz szó. Olyan általános tények következnek, amikről még lehet, hogy sosem hallottál.

1. Az Androidot eleinte digitális fényképezőgépekre szánták

Android-was-initially-planned-to-be-an-OS-for-digital-cameras.

A Google 2005-ben szerezte meg az Androidot, amikor a platformot Andy Rubin úgy mutatta be, mint egy nyílt forrású mobilos rendszert. De ez előtt egy évvel Rubin az Androis OS-t digitális kamerákra fejlesztette. Hamar rájött azonban arra, hogy a jövő az okostelefonoké, és megváltoztatta a platform fejlesztésének irányát. Ennek ellenére az Android utat tört magának a fényképezőgépek piacára is, hiszen nem egy eszköz kapható, amin a zöld robotos rendszer fut. Ilyen például a képünkön látható Samsung Galaxy NX.

2. Kezdetben a nagy ellenfelek nem láttak fenyegetést az új rendszerben

In-the-beginning-big-players-didnt-see-Android-as-a-threat.

2007-ben a Google és partnerei megalapították az Open Handset Alliance-t (kb. Nyitott Mobil Szövetség) és hivatalosan is bejelentették az Androidot, mint egy nyílt forráskódú, Linux alapú mobil operációs rendszert. Akkoriban még a Symbian, a Blackberry, a Palm, és a Windows Mobile voltak a piac nagyobb szereplői, miközben ugye az Apple még csak a szárnyait bontogatta az akkor vadonatúj iPhone-nal. Az okostelefon iparág nagyágyúi egyszerűen nem hittek abban, hogy az új robotos rendszer túl nagy teret nyerne. Egy Nokia sajtószóvívő azt nyilatkozta, hogy nem látnak fenyegetést az Androidban, a Microsoft egyik bennfentese a mobilrészlegen pedig azt állította: fel sem fogták az új rendszerben lévő potenciált.

3. Az Android a világ leggyorsabban növekvő operációs rendszere, és a leggyorsabban növekvő tech termék

Android-is-the-worlds-fastest-growing-OS-and-the-fastest-growing-tech-product.

2013-as adatok szerint az Android elérte az egymilliárd felhasználót, mindössze öt év alatt. Mi több, a Google rendszerét a világ leggyorsabban gyarapodó technológiai termékévé nyilvánították. Az összehasonlítás kedvéért az Apple-nek majdnem hat évébe tellett elérni a 700 millió iOS felhasználót, míg a Symbian tizenegy év alatt ért el 450 millió usert, utána pedig elindult a lejtőn.

4. A három legnagyobb okostelefon platform közül az Android fut a legnagyobb, és a legváltozatosabb méretű eszközökön

Among-the-three-major-smartphone-platforms-Android-can-run-on-the-largest-and-most-diverse-number-of-devices.

Valóban az okostelefonok és a táblagépek reprezentálják elsősorban az Android készülékek javát, ám érdemes megemlíteni, hogy számos másfajta terméken is ez a rendszer felelős a működésért, független attól, van-e annak kijelzője, vagy sem. Ebbe a körbe beletartoznak az okosórák, a TV-k, a fényképezőgépek (ahogy fentebb is említettük), az autók fedélzeti rendszerei, a játékkonzolok, a TV okosítók, és még sok minden más.

5. Bárki ingyenesen fejleszthet Androidra

Anyone-can-freely-develop-for-Android.

Az iOS-el ellentétben – ahol évente 99 dollárt kell fizetni, hogy alkalmazásokat alkothass – az Androidra való fejlesztés teljesen ingyenes. Egyébként ugyanez a helyzet Windows Phone-nal is. Azonban ha szeretnéd az általad kreált tartalmat megjelentetni a Google Play-en, ki kell fizetned egy egyszeri 25 dolláros regisztrációs díjat, ami igazából nem egy nagy összeg.

6. Az Android logó története

The-story-of-the-Android-robot-logo

Az ikonikus Android robotot (vagy “bugdroidot” ahogy néhányan nevezik) 2007-ben alkották meg. A kitalálója egy Irina Blok nevű, eredetileg Oroszországban született, de San Fransisco-i székhelyű dizájner volt, aki azóta már nem dolgozik a Google-nek. A logónak egyszerűnek kellett lennie, és nyilvánvalóan egy robotot kellett ábrázolnia. Irina azokból a piktogramokból merített ihletett, amelyek nyilvános vécék ajtaján jelölik a férfiakat és a nőket. A végleges változat természetesen az lett, amit ma is ismerünk. Bárki használhatja, és kedve szerint módosíthatja a zöld Androidos robotot a Creative Commons Attribution 3.0-ás licenc szerint.

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid