Megérkezett a OnePlus Nord 5G okostelefon

0

Hosszú hónapok szóbeszédei és szivárogtatásai után végre megérkezett a OnePlus felső-középkategóriás okostelefonja, a OnePlus Nord 5G, ami a kínai gyártó marketingszövege szerint egy új kezdetet jelent a vállalat életében. Ezt egyelőre nem tudjuk kommentálni, azt viszont kijelenthetjük, hogy a mobil egészen ígéretes lett többek között a 90 Hz-es Fluid AMOLED képernyő, az összesen 6 darab kamera, valamint a Warp Charge 30T gyorstöltés miatt.

Az okostelefon lelke egy Snapdragon 765G lapkakészlet, és igazából ez a mobil egyetlen olyan hardveres jellemzője, amely miatt egyértelművé válik, hogy nem egy csúcsmodellről van szó. Persze nem kell emiatt lenézni, mivel a 7 nanométeres lapkában elég komoly teljesítmény feszül, legyen szó nyers erőről, grafikai számításokról, képfeldolgozásról vagy mesterséges intelligenciáról.

Az okostelefon Android 10 operációs rendszert futtat, a gyártó saját fejlesztésű felhasználói felületével kiegészítve, és a rendszert a 6,44 colos, Full HD+ felbontású megjelenítőn lehet majd megcsodálni működés közben. A panel képaránya 20:9, a típusa Fluid AMOLED, a képfrissítési ráta 90 Hz, a karcok elleni védelmet pedig Gorilla Glass 5 biztosítja. Kapunk sRGB és P3 üzemmódot, ám HDR támogatást ezúttal nem, viszont a megjelenítő alatt foglal helyet az ujjlenyomat-olvasó. Illetve akinek az jobban tetszik, élhet az arcfelismerés lehetőségével is. A képernyő bal felső sarkában egy duál előlapi kamera található egy kivágásban, ilyet még nem alkalmazott a gyártó korábban.

Az egyik érzékelő egy 32 megapixeles Sony IMX616, ami 0,8 mikrométeres képpontokkal dolgozik, és képes a pixelösszevonásra is. A másik előlapi képrögzítő modul egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű konstrukció, ami 105 fokban érzékeli környezetét. A OnePlus állítása szerint ezzel a kamerával úgy lehet majd csoportos szelfiket készíteni, hogy semmilyen szelfibotot nem kell használni.

A hátlapon található kamerakészlet elsődleges érzékelője 48 megapixel felbontású, a rekeszértéke f/1,75, a modul rendelkezik optikai és elektronikus képstabilizátorral egyaránt. Lényegében ez ugyanaz a képrögzítő, amit a OnePlus 8 esetében használtak, tehát egy Sony gyártmányú IMX586-ról van szó. Ami a csúcskategóriás modellhez képest nagy különbség, hogy a OnePlus Nord 5G csupán 30 fps-sel képes 4K felbontású videókat készíteni, de legalább van cinematic felvételi mód 21:9-es képaránnyal.

Lassított felvételeket 240 képkockával lehet készíteni, 1080p felbontásban. A kamerarendszer további összetevői egy 8 megapixeles, környezetét 119 fokban érzékelő ultraszéles látószögű modul, illetve közeli képek készítésére kapunk egy 2 megapixeles dedikált makrókamerát. A negyedik hátlapi szenzor pedig egy 5 megapixeles mélységérzékelő.

A OnePlus Nord 5G hardveres alkotóelemeinek energiaellátását egy 4115 mAh kapacitású akkumulátor szavatolja, ami támogatja a Warp Charge 30T gyorstöltési szabványt. A metódus segítségével a telep fél óra alatt eléri a 70%-os töltöttséget USB-C csatlakozón keresztül.

A hagyományos fülhallgató kimenetet sajnos el lehet felejteni, tehát vagy valamilyen USB-C-s fülhallgatót, esetleg átalakítót használsz, vagy vezeték nélküli headsetet, ha ezzel a telefonnal szeretnél zenét hallgatni.

A OnePlus Nord semmilyen hivatalos besorolásnak megfelelő vízállósággal nem rendelkezik, de a tervezés során azért erre is fordítottak figyelmet, a csatlakozók és egyéb nyílások le vannak szigetelve, így egy kis víz még nem árt meg a mobilnak.

Az újdonság egyelőre csupán kétféle árnyalatban kapható, az egyik a szürke, a másik pedig a kék, viszont már a forgalmazás kezdetekor összesen hat különböző tokból lehet majd választani. Ezek közül az egyik olyan hatást kelt, mintha az okostelefon átlátszó hátlappal rendelkezne, ez a megoldás a népszerű YouTube-videós, Zack Nelson érdeme.

Említést érdemel még, hogy a gyártó ígérete szerint a mobil két évig megkapja az új Android-verziókat, és minimum három évig a biztonsági frissítéseket, vagyis a beszerzése hosszú távú befektetésnek tekinthető.

A OnePlus Nord 5G elsőként két régióban kerül forgalmazásra, az egyik Ázsia, a másik pedig Európa. A kontinensünkön a készülék 400 eurós áron (~140.000 Ft) lesz kapható, a forgalmazás augusztus 4-én kezdődik. Ez az összeg az alapmodell ára, amelyben 8 GB RAM, valamint 128 GB belső tárhely található, akinek ez nem lenne elegendő, annak ott lesz a 12 GB RAM-mal és 256 GB belső tárhellyel felszerelt variáns 100 euróval drágábban. Utóbbira viszont szeptemberig várni kell.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid